Bloedzak
Ervaringsverhaal

Van de Oncologie naar de CCU en weer terug

Auteur:
Marlou Kramer
Marlou Kramer

Al vrij snel na haar opleiding tot algemeen verpleegkundige kwam Muriël Verbeek erachter dat een specialisatie een echte meerwaarde is voor iedere verpleegkundige: “Het geeft je verdieping, uitbreiding van je kennis en biedt zelfstandigheid in je functie. Ik raad iedereen aan om een specialisatie te volgen.” Onder het motto practice what you preach heeft ze de opleidingen tot oncologie-, hematologie én CCU verpleegkundige afgerond.

Van de Oncologie naar de CCU

Al ruim twintig jaar is Muriël verpleegkundige. Na haar opleiding tot algemeen verpleegkundige is ze zich gaan specialiseren tot oncologieverpleegkundige. “Het is een heel breed specialisme, oncologie kan overal in het lichaam ontstaan, dus je moet er veel over weten. De zorg op de Oncologie afdeling is hoogcomplex en specialistisch. Daarnaast heb je te maken met een bijzondere patiëntencategorie, ik heb veel bewondering voor ze.”

Oncologie CCU verpleegkundige Muriël

Na een jaar zocht Muriël meer verdieping in haar vak en heeft ze de specialisatie Hematologie gevolgd. Ze vertelt: “Als onco- en hematologieverpleegkundige heb ik acht jaar gewerkt op de transplantatieafdeling in een topklinisch ziekenhuis in Rotterdam. In het ziekenhuis werd chemotherapie en allogeen en autogeen beenmerg- en stamceltransplantatie uitgevoerd. Als er door de chemokuren of door stamceltransplantatie bij de patiënt een acute klacht of een complicatie ontstond, moest ik een ECG maken. Maar omdat ik ECG’s niet kon interpreteren, was het nodig om een arts te bellen om de ECG te beoordelen. Daarom ben ik na acht jaar onco- en hematologie de opleiding tot CCU verpleegkundige gaan doen. Gedurende deze opleiding komt onder andere het maken van ECG’s aan bod, maar ook de Advanced Life Support (ALS), wat mij aansprak. En voordat ik het wist, werkte ik alweer tien jaar als CCU verpleegkundige!”

Specialisaties verpleegkundige

Ben je benieuwd welke specialisaties jij als verpleegkundige kan volgen?

Bekijk het overzicht

De afwisseling maakt het een fantastisch beroep

Anderhalf jaar geleden is Muriël gaan detacheren via TMI. “Er werd mij tijdens het kennismakingsgesprek gevraagd: ‘Wat wil je?’. Het leek me goed om weer terug te gaan naar een onco- en hematologieafdeling om mijn kennis weer op peil te brengen. Mijn eerste opdracht was dan ook voor een aantal maanden gelijktijdig op de dagbehandeling Oncologie en Hematologie als op de Algemene Oncologie. Momenteel werk ik op de CCU en in januari ga ik weer werken op de Oncologie. Die afwisseling vind ik heel erg leuk.” Of er veel is veranderd op de Oncologie? “Er hebben wel nieuwe ontwikkelingen plaatsgevonden, maar vakinhoudelijk zoals het voorbereiden van stamceltransplantaties is hetzelfde gebleven.”

Maandenlange begeleiding vs. korte contacten

Wij vroegen Muriël wat het grote verschil is tussen haar rol als oncologie- en CCU verpleegkundige? “Op de Oncologie is het begeleiden van de patiënt en hun naasten veel intensiever dan als CCU verpleegkundige. Als CCU verpleegkundige begeleid je ook patiënten en familie, maar het kan heel snel gaan, want het gaat vaak om acute zorg. Terwijl als hema- en oncologieverpleegkundige begeleid je patiënten en hun naasten soms maandenlang. Op de dagbehandeling zie je kankerpatiënten die een traject aangaan met chemokuren en immuuntherapie, zo’n behandeltraject kan een half jaar duren. Je krijg echt een band met de patiënten terwijl je niet weet of ze het gaan redden. Gelukkig kun je veel voor ze betekenen. Op de CCU zijn het kortere contacten, dat maakt het luchtiger. Ik heb dit aspect nooit als zwaar ervaren op de Oncologie, pas toen ik op de CCU ging werken kwam ik erachter hoeveel het emotioneel van je vraagt.”

Verschil in werkzaamheden

Ook de werkzaamheden zijn verschillend als oncologie- of CCU verpleegkundige: “Op de afdeling Oncologie sta je op de dagbehandeling of op de verpleegafdeling. Op een verpleegafdeling overnachten patiënten, op de dagbehandeling niet. Een dienst begint altijd met de overdracht. Op de dagbehandeling staat je agenda volgepland met patiënten die komen voor een behandeling. Je werkzaamheden bestaan uit: infuus prikken, centrale lijnen aansluiten/verzorgen, chemo- en immunotherapie toedienen en bloedafname, het toedienen van bloedproducten en plasma. Op de verpleegafdeling heb je een paar patiënten onder je hoede en inventariseer je eerst hoe het met iemand gaat, voert controles uit, deelt medicijnen uit en helpt iemand bij de verzorging. Het werken op een oncologieafdeling bestaat uit hoogcomplexe zorg; de patiënt is vaak ziek en kan complicaties krijgen door de behandeling en de ziekte.”

De patiëntbegeleiding op de CCU is korter, maar wanneer iemand acuut gedotterd wordt, telt elke seconde.

“Op de Eerste Hart Hulp, onderdeel van de CCU, komen mensen met hele andere klachten binnen, zoals pijn op de borst. Hierbij kan het gaan om een hartinfarct, hartkloppingen of een hartritmestoornis. De patiënt wordt vervolgens in kaart gebracht; we maken een ECG, nemen bloed af en voeren een anamnese uit. Op basis van deze informatie bepalen we het beleid. Wanneer het niet ernstig is, kan iemand naar huis. Bij een hartinfarct wordt de patiënt doorgestuurd om te dotteren. Bij een hartritmestoornis krijgt iemand medicatie en kan diegene vervolgens naar huis. De patiëntbegeleiding is zoals ik eerder benoemde een stuk korter, maar wanneer iemand acuut gedotterd wordt dan gaat het heel snel en telt elke seconde. Ondanks de korte periode, kun je ook hierbij veel voor de familie en patiënten betekenen.”

Nieuwsgierig naar werken als oncologieverpleegkundige?

What’s next?

“Ik ben iemand die houdt van nieuwe dingen leren en het is inmiddels een poos geleden dat ik mijn specialisaties heb gevolgd. Ik zou het leuk vinden om mij te specialiseren tot IC verpleegkundige zodat ik straks nog meer kennis bezit. Laatst heb ik de ALS training bij TMI Academy gevolgd dat werd gegeven door een SEH verpleegkundige, ook daar werd ik heel enthousiast van: je werkt veel met de ABCDE methode en werkt zelfstandig, er komen mensen met trauma en je ziet kinderen op de Spoedeisende Hulp.”, vertelt Muriël.

TMI’er Rico Spies ging Muriël al voor in het volgen van de opleiding tot een extra specialisatie. Lees over zijn ervaringen om zich van CCU tot IC verpleegkundige te specialiseren.

Wil jij aan de slag als oncologieverpleegkundige via TMI?

Ontdek onze vacatures

Heb je een vraag aan een van onze medewerkers?

Bel ons dan op 020 – 510 6754

Of stuur ons een bericht via: