Hassan el Haouari

Docent bijscholing cultuurverschillen in de zorg, voorbehouden handelingen

Hassan el Haouari werkt al bijna vijftien jaar voor TMI als IC verpleegkundige. Hij toetst de voorbehouden handelingen en geeft zijn eigen ontwikkelde training cultuurverschillen in de zorg. “Een baan in de zorg stond oorspronkelijk niet op de planning, maar inmiddels werk ik al 27 jaar met veel plezier in het ziekenhuis”.

Wie is Hassan el Haouari?

Hassan is in 1991 vanuit Marokko, waar hij Biologie studeerde, naar Nederland gekomen. “Bij aankomst in Nederland moest ik eerst anderhalf jaar de Nederlandse taal leren op de Universiteit van Amsterdam, voordat ik mijn studie Biologie kon vervolgen. Ik heb dit met succes behaald, maar kwam er vervolgens achter dat een voltijd studie Biologie met mijn persoonlijke situatie toentertijd lastig te combineren was. Doordat ik mezelf en mijn moeder moest onderhouden, was ik genoodzaakt om geld te verdienen. Ik ging op zoek naar een studie waarbij ik tegelijkertijd kon werken en leren. Via een arbeidsbureau kwam ik terecht bij de opleiding Verpleegkunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU), waarna ik al vrij snel doorstroomde naar de opleiding tot IC verpleegkundige. Een baan in de zorg stond oorspronkelijk niet op de planning, maar inmiddels werk ik al 27 jaar met veel plezier in het ziekenhuis.”

IC verpleegkundige Hassan el Haouari

Cultuurverschillen in de zorg

“Ik heb na het behalen van mijn diploma tot Intensive Care verpleegkundige tien jaar bij de VU gewerkt, waarvan de laatste vijf jaar als senior verpleegkundige. Ik zag op de IC al snel misstanden ontstaan in de behandeling van patiënten met een andere cultuur en/of religie. Onbegrip, vooroordelen en een taalbarrière was het ingrediënt voor conflict. Dit was voor mij meteen het startpunt voor de training cultuurverschillen in de zorg.”

Ik zag op de IC al snel misstanden ontstaan in de behandeling van patiënten met een andere cultuur en religie.

“Belangrijk is dat zorgprofessionals begrijpen dat patiënten en diens naasten vanuit emotie reageren in acute situaties. In de landen rondom de Middellandse Zee wordt er niet alleen gereageerd met woorden, maar ook met handen en ogen. Dit kan in Nederland worden ervaren als een uiting van agressie. Ook kan er tijdens een ziekenhuisopname behoefte zijn aan bepaalde rituelen of tradities vanuit het geloof. Zo wordt ziekte of pijn gezien als een beproeving, waarna iemand vergiffenis hoopt te krijgen en een beter mens kan worden. Het is belangrijk dat zorgprofessionals dit begrijpen, zodat er vertrouwen gecreëerd kan worden.”

Docent bij TMI

“In 2009 heb ik de overstap naar TMI gemaakt. Niet lang daarna gaf ik tijdens een door TMI georganiseerd thema-avond een presentatie aan tweehonderd zorgprofessionals over het onderwerp cultuurverschillen in de zorg. Iedereen was na afloop zo enthousiast, dat mij werd gevraagd om twee keer per jaar een bijscholing te geven bij de TMI Academy. Dit doe ik nog steeds met veel plezier! De laatste jaren wordt deze training ook aangeboden aan zorginstellingen die hun eigen zorgprofessionals willen bijscholen omtrent dit onderwerp. Ik heb bijvoorbeeld laatst in Groningen zorgprofessionals getraind, die werken met de vluchtelingen in Ter Apel.”

Voorbehouden handelingen

Naast de cultuurverschillen in de zorg, toetst Hassan ook de voorbehouden handelingen via de TMI Academy. “Ik toets twee tot vier keer per maand de voorbehouden handelingen in de vorm van een skillsdag. Deze bijscholing kan door verschillende specialismen worden gevolgd, waaronder verzorgenden IG, algemeen verpleegkundigen en gespecialiseerd verpleegkundigen. Zij moeten voor de BIG-registratie bevoegd en bekwaam blijven. Er kunnen tijdens deze bijscholing verschillende handelingen worden getoetst, zoals het inbrengen van een maagsonde, toedienen van zuurstof, het verzorgen van een stoma of het inbrengen van een katheter.”

“Zorgprofessionals die toegang hebben tot het LeerManagementSysteem van TMI bereiden zelf de theorie al voor. Voor zorgprofessionals die deze toegang niet hebben, organiseren we carrouseldagen waarbij in de ochtend de theorie wordt behandeld en in de middag de voorbehouden handelingen worden getoetst.”

Hassan als trainer

“Ik vraag aan het begin van een bijscholing altijd wat men wil leren en houd van interactie tijdens de trainingen die ik geef. De presentatie is een leidraad, maar ik speel liever in op de behoeften van de deelnemers. Met mijn eigen ervaring als zorgprofessional kan ik me goed verplaatsen in de deelnemers en met mijn Marokkaanse afkomst kan ik me weer goed verplaatsen in mensen met een andere cultuur. Deze combinatie zorgt ervoor dat ik volledig in mijn kracht sta”, vertelt Hassan vol passie. “Het lesgeven geeft me veel voldoening.”

Interesse?

Neem contact op!

Sabina Fajic

Medewerker TMI Academy

scholing@tmi.nl

Bijscholingen gegeven door Hassan el Haouari