Thijs Koekkoek

Docent bijscholing Stress op de (zorg)werkvloer, Basic Life Support (BLS) en ABCDE Methode

Thijs is SEH verpleegkundige en trainer via TMI. Hij is inmiddels alweer tien jaar in dienst. Sinds tweeënhalf jaar heeft hij zijn carrière als verpleegkundige aangevuld met het geven van bijscholingen bij de TMI Academy; de ABCDE methode voor verpleegkundigen, de Basic Life Support (BLS) en Stress op de (zorg)werkvloer. Thijs over zijn werk als trainer: “Ik vind het werken bij de TMI Academy een mooie aanvulling op mijn werk als SEH verpleegkundige.”

Begonnen bij het TMI Flexbureau

“Ik heb ongeveer twintig jaar geleden de hbo-opleiding Verpleegkunde afgerond en daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot IC verpleegkundige. Nadat ik klaar was met mijn specialisatie, ben ik aan de slag gegaan op de Spoedeisende Hulp afdeling bij de VU. Daar heb ik vervolgens de opleiding tot SEH verpleegkundige gevolgd. Nadat ik deze opleiding had afgerond, heb ik de opleiding Psychologie gevolgd, omdat ik graag een wetenschappelijke opleiding wilde volgen. Gedurende mijn opleiding ben ik op zoek gegaan naar een tijdelijke baan en kwam zo bij het TMI Flexbureau terecht. Dit beviel zo goed dat ik hier niet meer ben weggegaan en inmiddels alweer tien jaar, met tussenpozen, via het Flexbureau werk.“

Trainer Thijs Koekkoek

Aan de slag als trainer

“Door mijn werkervaring merkte ik dat ik steeds meer interesse kreeg in het geven van scholingen, dus heb ik dit opgenoemd tijdens mijn jaargesprek.” Thijs vertelt dat de TMI Academy in dat jaar toevallig wilde gaan uitbreiden en op zoek was naar trainers. “Zodoende ben ik aan de slag gegaan als trainer bij de TMI Academy. Het werken via het Flexbureau is goed te combineren met het geven van de bijscholingen. In overleg met de medewerkers van TMI Academy bepaal ik welke dagen ik beschikbaar ben om de bijscholingen te geven en vervolgens worden de data gepland.”

Het begeleiden van leerlingen vond ik altijd al heel leuk!

De fijne kneepjes van het vak leren

“Ik ben begonnen met het geven van de bijscholing ABCDE methode, die ik samen met een collega gaf. Zij had veel ervaring, waardoor ik snel de fijne kneepjes van het vak heb mogen leren. Zij is uiteindelijk gestopt als trainer, waardoor ik het stokje heb overgenomen. Hierna heb ik een cursus gevolgd om de BLS bijscholing te kunnen geven en vanwege mijn achtergrond in de psychologie ben ik ook de bijscholing Stress op de (zorg)werkvloer gaan geven. Deze bijscholing heb ik volledig zelf ontwikkeld.”

Thijs geeft aan dat zijn interesse voor het lesgeven niet uit de lucht is komen vallen. “Tijdens mijn werk op de SEH vond ik het begeleiden van leerlingen altijd al heel leuk, omdat je kennis en uitleg mee kunt geven aan een ander. Het leuke van het geven van een bijscholing vind ik het overdragen van kennis aan meer mensen tegelijkertijd, want op mijn werk had ik vaak maar één leerling. Mijn doel is bereikt als ik zie dat de cursisten met meer kennis de deur uitlopen.”

Bijscholingen via TMI Academy

BLS  en AED training

‘De BLS bijscholing is voor veel zorgprofessionals een jaarlijks verplichte bijscholing. Deze scholing geef ik dan ook het meest. Het hoofddoel van de bijscholing betreft het opfrissen van het reanimeren. Als je in een situatie terechtkomt waarin je moet reanimeren, brengt dat erg veel stress met zich mee. De ervaring leert dat als je de handelingen automatisch kunt uitvoeren, je minder stress ervaart in zo’n situatie. Na iedere bijscholing bekijk ik zelf of ik als trainer iets kan verbeteren. Als een cursist bijvoorbeeld langer doet over een opdracht, dan bedenk ik de volgende keer voor de rest een korte opdracht tussendoor. Zo zorg je ervoor dat alle cursisten continu bezig zijn.’’

Bijscholing ABCDE methode

‘’De ABCDE-methodiek is een werkwijze waarbij hulp wordt verleend middels het principe ‘’treat first what kills first’’. Eerst behandel je als zorgprofessional de levensbedreigende letsels en vervolgens kijk je naar eventuele andere letsels of stoornissen. ABCDE staat voor; Airway, Breathing, Circulation, Disability en Exposure/Environment.

Het eerste gedeelte van de bijscholing ABCDE-methodiek is theoretisch. Voor deze bijscholing heb ik ook een boekje geschreven, zodat de cursisten op voorhand de theorie al globaal kunnen doornemen. Deze theorie bespreek ik vervolgens in de bijscholing en hier probeer ik hier dieper op in te gaan door vragen van de cursisten te beantwoorden. In de tweede helft van de training behandelen we casuïstiek met behulp van de ABCDE-methodiek. Ook moet er in groepjes een SBAR overdracht gemaakt worden. In de toekomst willen wij dit laatste gedeelte van de bijscholing nog interactiever maken door te oefenen met een pop erbij.’’

Zelfs als je weinig stress ervaart is stress op de (zorg)werkvloer een leerzame bijscholing.

Stress op de (zorg)werkvloer

‘’In de bijscholing Stress op de (zorg)werkvloer worden er eerst een aantal persoonlijkheidstesten afgenomen. Vervolgens leg ik uit wat stress precies is en wat het met je lichaam doet. Ook benoem ik waarom een mens stress ervaart en wat de positieve en negatieve kanten zijn van stress. Verder leg ik uit welke factoren een belangrijke rol spelen bij het ervaren van stress. Onder andere iemands persoonlijkheid is een belangrijke indicator voor het ervaren van stress. Door middel van de persoonlijkheidstesten krijg inzicht in je eigen persoonlijkheid en bij sommige cursisten kunnen er ook verrassende uitkomsten uit de test komen.’’

Bewustwording omtrent stress

 ‘’Soms komen er bij het invullen van de persoonlijkheidstesten verrassende aspecten uit. Zo komen er bijvoorbeeld persoonlijkheidsaspecten naar voren die de persoon in eerste instantie niet verwacht, maar wat wel helpt om meer inzicht te krijgen in de manier waarop iemand omgaat met stress. Ik krijg van veel cursisten terug dat zij de bijscholing Stress op de (zorg)werkvloer erg interessant vinden. Iedereen weet onbewust wel dat de stress niet komt van een situatie, maar de eigen gedachtes rondom zo’n situatie. Die bewustwording vinden cursisten vaak een eyeopener gedurende de training.”

Online bijscholingen interactiever maken

“Vanwege de pandemie moesten er een aantal bijscholingen online worden gegeven. Ik merkte dat het hierdoor lastiger was om de cursisten actief en betrokken te houden. Als ik fysiek een bijscholing geef, bekijk ik de reactie van mijn cursisten en kan ik aan de hand daarvan zien of ze afgeleid zijn, of dat er wellicht vragen zijn die zij niet durven te stellen. Om de bijscholingen ook online interactief te houden, heb ik een spelelement toegevoegd door middel van een quiz. Ook verdeel ik de cursisten regelmatig in groepjes, zodat zij met elkaar kunnen overleggen en discussiëren over de stof. Verder denk ik dat de bijscholing interessant blijft doordat ik zaken die lastig te begrijpen zijn op een makkelijke manier kan uitleggen, zodat het voor iedereen te begrijpen is. Dit maakt mij een goede trainer!”

Interesse?

Neem contact op!

Lindy Boon

Organisator Trainingen

trainingopmaat@tmi.nl

Bijscholingen gegeven door Thijs Koekkoek