Henk Bösker

Docent Voorbehouden Handelingen

De voorbehouden handelingen worden bij de TMI Academy getoetst door meerdere docenten. Naast Sandra Jonker, Hassan el Haouari en Mieke Plag, toetst ook Henk Bösker de voorbehouden handelingen bij zorgprofessionals. “We hebben ervoor gekozen om er niet een serieus schoolsysteem van te maken met een diploma-uitreiking achteraf. Veel zorgprofessionals schrikken daarvan en wij willen juist een ontspannen sfeer creëren”, vertelt Henk. In dit interview leer je Henk kennen als zorgprofessional én als docent bij TMI Academy.

Even voorstellen: Wie is Henk Bösker?

Al sinds 2006 is Henk via TMI werkzaam als IC en SEH verpleegkundige: “Ik ben ooit begonnen als ziekenverzorgende in een verpleeghuis, heb daarna een verkorte opleiding gevolgd tot algemeen verpleegkundige en uiteindelijk nog de HBO-V opleiding deeltijd. Na een tijdje werkzaam te zijn geweest als verpleegkundige, heb ik de opleiding gevolgd tot SEH verpleegkundige en uiteindelijk nog een opleiding tot IC verpleegkundige. Hoewel ik IC én SEH verpleegkundige ben, werk ik alleen nog maar op de Spoedeisende Hulp. Hier ligt toch meer mijn interesse.”

Docent Henk Bösker

Driedaagse cursus volgen

Inmiddels toetst Henk al twee jaar de voorbehouden handelingen van zorgprofessionals bij de TMI Academy: “Voordat ik als docent bij de TMI Academy ging werken, heb ik in de thuiszorg de verpleegtechnische handelingen getraind met zorgprofessionals. Hierbij begeleidde ik hen één keer per maand bij de handelingen waar ze tegenaan liepen. Tijdens een jaargesprek met mijn accountmanager bij TMI, werd er gevraagd of ik docent zou willen worden voor de voorbehouden handelingen. Dit leek mij wel leuk en na het gesprek werd ik al vrij snel benaderd door de TMI Academy.”

“Vervolgens heb ik in 2021 een cursus gevolgd in Amersfoort om officieel trainer en toetser te kunnen worden. De cursus duurde in totaal drie dagen, verspreid over een paar maanden. Je leerde onder andere hoe je iemand kunt benaderen wanneer iemand een handeling niet goed uitvoert. Ook leerde je hoe je iets moet presenteren aan een ander. Uiteindelijk werd de cursus afgesloten met een examen, waarbij je een handeling moest kiezen en je jouw expertise moest laten zien en presenteren aan de groep. Eigenlijk dezelfde setting als hoe dat nu gaat bij de TMI Academy.”

Van het aftekenboekje naar digitaal

“Voorheen had je het papieren aftekenboekje, waar men een bepaalde handeling in aftekende zodra de zorgprofessional de handeling goed uitvoerde. Tegenwoordig gaat dit allemaal digitaal via Noordhoff Health. Online volgen de zorgprofessionals e-learnings, waarbij de theorie ook meteen wordt getoetst. Vervolgens komen ze voor het praktijkexamen naar de TMI Academy om de voorbehouden handelingen uit te voeren.”

“We hanteren bij de TMI Academy geen schoolse methode; zelf zie ik het ook niet als lesgeven, maar als begeleiden. Het gaat erom dat je kunt laten zien dat je de handeling goed kunt uitvoeren. Ondertussen heb ik als docent het er met de kandidaten over waar ze nog tegenaan lopen, of wat ze nog moeilijk vinden.”

Voorbehouden handelingen: een eyeopener

“De handelingen die de zorgprofessionals uitvoeren, doen ze vaak bijna dagelijks. Eens in de drie jaar moet men daarom laten zien dat ze het nog steeds goed kunnen. Het toetsen kan daardoor heel snel gaan. Je moet het wel heel gek maken, wil je het niet halen. Soms heb je wel eens een aantal verpleegkundigen die in hun werkzaamheden weinig infusen prikken. Daardoor hebben ze meer behoefte om het een aantal keer te oefenen, die gelegenheid geven we hen dan ook. Daarnaast zijn we altijd benieuwd wat men nog graag zou willen leren. Wij kunnen dan, in overleg met de TMI Academy, kijken of we dat in de toekomst zouden kunnen faciliteren.”

Zelf bevoegd en bekwaam blijven als trainer

“Net als de zorgprofessionals die ik moet toetsen op de voorbehouden handelingen, moet ik zelf ook iedere drie jaar getoetst worden als IC en SEH verpleegkundige. Dan doe ik zelf ook mee in de groep en toetsen bijvoorbeeld Hassan en Sandra mijn handelingen. Daarnaast heb ik de mogelijkheid om mij verder te ontwikkelen als trainer. Zo werd er door de TMI Academy een externe trainer ingehuurd om een cursus te geven over presentatietechnieken. Verder ben ik samen met mijn collega’s nog voldoende werkzaam in het werkveld. Hierdoor kunnen we er altijd voor zorgen dat alle informatie die wij delen, aansluiten op de praktijk. Zelf volg ik ook de e-learnings en houd ik bij wat de ontwikkelingen zijn.”

Rustige benadering met een stukje humor

Dat is hoe Henk zichzelf beschrijft als docent. “Ik wil mensen vertrouwen geven en op hun gemak stellen. Daarnaast wil ik geen strenge leraar zijn, maar wel mensen laten nadenken over waarom ze een handeling op een bepaalde manier uitvoeren. Ik vind interactie belangrijk, maar op het moment dat ze bezig zijn, laat ik ze hun ding doen.”

Wil jij jouw voorbehouden handelingen laten toetsen?

Meld je aan

Interesse?

Neem contact op!

Lindy Boon

Organisator Trainingen

trainingopmaat@tmi.nl

Bijscholingen gegeven door Henk Bösker

Skillsdag voorbehouden handelingen voor zzp’ers in de zorg (met LMS abonnement)

Amsterdam 8 punten
Tijdens deze dag kun je als (gespecialiseerd) verpleegkundige je laten toetsen op voorbehouden- en risicovolle handelingen.

Verzorgende IG – Theorie en Praktijk

Amsterdam 0 punten
Fris je kennis weer op over de voorbehouden handelingen van een verzorgende IG.