koeien berg zwitserland
Interview

Alles wat jij moet weten over werken in de zorg in Zwitserland

Auteur:
Hannah van Teeffelen

TMI bemiddelt al jarenlang zorgprofessionals naar het Duitstalige gedeelte van Zwitserland; het land dat bekend staat om de hoge bergen en de prachtige meren. Hoe is het om in dit mooie land aan de slag te gaan? Accountmanager Anja Vos werkt inmiddels al zeven jaar bij TMI en vertelt je alles over werken en wonen als zorgprofessional in Zwitserland.

Nederlands personeel erg geliefd

“Zwitserland is een land met acht miljoen inwoners en telt meer dan drie honderd zorginstellingen. Dat is relatief veel, vergeleken met Nederland. Hierdoor zijn ze altijd op zoek naar buitenlands personeel. Nederlands personeel is populair; ze worden gewaardeerd om het hoge opleidingsniveau, de werkmentaliteit en flexibiliteit. Niet alle disciplines worden bemiddeld naar Zwitserland. Het gaat met name om algemeen verpleegkundigen, verpleegkundigen voor de spoedeisende hulp of psychiatrie, anesthesiemedewerkers en operatieassistenten Ook kunnen ergotherapeuten, fysiotherapeuten, verloskundigen, radiodiagnostisch laboranten en CSA medewerkers aan de slag in Zwitserland.”

Vaak voor minimaal één jaar naar Zwitserland

“Wanneer je ambitie hebt om in Zwitserland te gaan werken, moet je meestal uitgaan van een periode van minimaal één jaar. De inwerkperiode is over het algemeen drie tot zes maanden”, vertelt Anja. “Echter geeft iedereen eigenlijk aan dat een jaar zo voorbij is, waardoor de meeste mensen gemiddeld twee tot drie jaar in Zwitserland blijven. Dit geeft jou ook voldoende tijd om het land te ontdekken en leuke uitstapjes te maken.”

anja vos

“Wij hebben ook af en toe opdrachten voor enkele maanden, dus voor kortere duur. Mocht je een jaar te lang vinden, dan is het ook mogelijk om voor een kortere periode te gaan. Uiteraard is dit volledig afhankelijk van de aanvraag van de zorginstelling.”

Meer tijd voor patiënten

“Doordat er in Zwitserland meer zorgprofessionals per patiënt worden ingedeeld, is er meer ruimte en tijd om je werk uit te voeren dan in Nederland. Een ander groot verschil is dat een werkweek gemiddeld 42 tot 42.5 uur telt. Hierin heb je wel de vrijheid om te bepalen hoeveel dagen je werkt. Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om acht dagen achter elkaar te werken, waardoor ze een lang weekend vrij hebben om bijvoorbeeld in Nederland familie en vrienden te bezoeken.”

“TMI werkt al jarenlang samen met een docent Duits die zorgprofessionals één op één opleidt tot het gewenste niveau.”
Meer weten over werken in Zwitserland?

Duits op B2 niveau

“Voordat je in Zwitserland aan de slag kunt, moeten er een aantal documenten worden aangeleverd. Het is ook van belang dat je Duits spreekt op B2 niveau. Spreek je dit nog niet? Dan leren we het je graag. TMI werkt al jarenlang samen met een docent Duits, die de zorgprofessionals één op één opleidt tot het gewenste niveau. In een traject van een aantal maanden zorgt hij ervoor dat jij jouw sollicitatiegesprek in het Duits kan voeren en dat je medisch Duits spreekt en kunt communiceren met collega’s en patiënten.”

Meeloopdag

“Om een goede indruk te krijgen van de zorginstelling, loop je een dag mee. Dit doe je zodra alle documenten zijn ingediend en je Duits op het gewenste niveau is. Tijdens deze meeloopdag krijg jij de ruimte om eventuele toekomstige collega’s te leren kennen en het werk op de afdeling te ervaren. Heb je besloten om aan de slag te gaan? Dan wordt de huisvesting voor je geregeld. Meestal verblijf je op het ziekenhuisterrein in een personeelshuis. Hierdoor leer je al snel collega’s kennen en je betaalt over het algemeen een lage huur. Hoe de huisvesting er precies uit ziet, verschilt ziekenhuis. Het kan gaan om studio’s of gedeelde ruimtes met een eigen kamer. Uiteraard heb je ook de keuze om zelf op zoek te gaan naar huisvesting. ”

Begeleiding van A tot Z

“Als alles definitief is voor jouw vertrek, begeleidt TMI je uiteraard gedurende het hele proces. Bijvoorbeeld bij het inschrijven in Zwitserland en het openen van een Zwitserse bankrekening. Maar ook bij andere (kleinere) zaken begeleidt Anja jou graag, zodat je goed kunt starten aan jouw buitenlandse avontuur. ”

Benieuwd naar de mogelijkheden in Zwitserland?

Bekijk de zorgvacatures Zwitserland

Heb je een vraag aan een van onze medewerkers?

Bel ons dan op 020 – 510 6754

Of stuur ons een bericht via: