champagne tmi 20 jaar
Interview

In gesprek met de directie over het 20-jarig jubileum

Auteur:
Hillie Bosma

TMI is in december 2001 opgericht door Noël de Vries. Sinds acht jaar werkt Monique Meerburg bij TMI en heeft zij de laatste drie jaar de rol van adjunct-directeur op zich genomen. Samen staan zij aan het roer van TMI. “Ik heb TMI in een vogelvlucht heel groot zien worden. Ik vind het bijzonder dat de persoonlijke manier van benaderen en het familiegevoel altijd is gebleven. Dat is de kracht van TMI en dat maakt onze organisatie uniek. Iets om trots op te zijn!”, aldus Monique.

Hoe is het twintig jaar geleden begonnen?

Noël: “Ik was in 2001 werkzaam als interimmer bij een vermogensbeheerder. Eén van mijn collega’s kende een verpleegkundige. Zij was werkzaam bij Plan Co, het eerste detacheringsbureau van Nederland in de zorg. Ik hoorde dat dit detacheringsbureau in 2001 failliet was gegaan en ik ben een afspraak gaan maken met ongeveer tien verpleegkundigen, gewoon op een zaterdag in hun huiskamer. Na een aantal uur met elkaar gesproken te hebben, besloten we om er met zijn allen voor te gaan en heb ik TMI opgericht. Deze tien zijn vanaf dat moment via ons gaan werken en zo is het balletje verder gaan rollen.”

Ik heb TMI in een vogelvlucht echt heel groot zien worden.
Monique Meerburg

Hoe zagen de eerste jaren eruit?

Noël: “De eerste acht jaar heb ik veel wegrestaurants in Nederland gezien en sprak ik de zorgprofessionals ook thuis in hun vertrouwde omgeving. Dit zorgde altijd voor hele fijne gesprekken. Het verschil met nu is dat TMI in die tijd nog niet de propositie had opgebouwd zoals we die nu kennen. Er was toen nog geen TMI Academy of samenwerking met alle ziekenhuizen. De samenwerking ging van start op basis van wederzijds vertrouwen.”

De eerste honderd gedetacheerden in dienst, hoe voelde dat?

Noël: “Rond 2004 waren de eerste honderd gedetacheerden in dienst. Dit voelde als een geweldige prestatie. In 2012 werkten er al zeshonderd gedetacheerden via TMI. Daarnaast hebben we nu ook veel zzp’ers en oproepkrachten.”

In 2012 werkten er al zeshonderd gedetacheerden via TMI.
Noël de Vries
Directie TMI Monique en Noel

Wat zijn bijzondere of leuke momenten geweest?

Noël: “Op de beurzen zijn we altijd groots aanwezig geweest, ook op tweedaagse beurzen zoals de Nefrologiedagen en de OK-dagen. De eerste dag ging je in de avond met zijn allen dineren, daarna naar het feest en bleven we ook overnachten. De volgende dag stond de hele groep dan (een beetje brak) weer op de beurs. Ik heb dat altijd heel leuk en gezellig gevonden.”

TMI is ook internationaal gegaan, hoe is dat verlopen?

Noël: “TMI Caribbean is ooit opgestart op aanraden van Edwin Brussee, een dialyseverpleegkundige die via ons werkt. Hij ging vaak op vakantie naar het Caribisch gebied. Hij zag hier kansen voor TMI en stelde ongeveer twaalf jaar geleden voor om zorgprofessionals in de Caribbean te laten werken. Inmiddels hebben wij een hele mooie positie in de Caribbean opgebouwd en vullen we negentig procent van de opdrachten in.

TMI Duitsland is begonnen in de tijd dat het slecht ging met de Nederlandse markt. Er was weinig werk in Nederland en daarom zijn wij zorgprofessionals in Duitsland gaan plaatsen. We hadden in die tijd rond de zestig gedetacheerden werken in het ziekenhuis in Aken. Dit is inmiddels een stuk minder door de inzet van de Roemeense zorgprofessionals, we plaatsen alleen nog af en toe een ANIOS of AIOS.”

Monique: “TMI Zwitserland is in beginsel gestart in samenwerking met een Zwitsers bemiddelingsbureau. Zij hadden zorgprofessionals nodig en hadden Noël benaderd om kandidaten via TMI in te zetten. Dat kwam destijds mooi uit, want de inzet van de zorgprofessionals die via ons in Duitsland werkten stopte. Het ziekenhuis in Aken maakte namelijk de keuze om hen te vervangen door Roemeense zorgprofessionals, omdat men dacht dat dat goedkoper was. De samenwerking met het Zwitserse bedrijf verliep stroef waardoor Noël uiteindelijk niet met hen verder wilde. Noël besloot zelf een bedrijf te starten in het Duitstalige gedeelte, waardoor wij rechtstreeks mensen konden plaatsen. We moesten daar dan wel een echt Zwitsers bedrijf inrichten. Dat was het begin van TMI Zwitserland!”

“Ik werkte in die tijd net bij TMI. Samen met een collega ben ik ongeveer een half jaar bezig geweest om alle vergunningen in orde te maken die nodig waren om zorgprofessionals te kunnen bemiddelen bij de Zwitserse opdrachtgevers. Dat was niet eenvoudig, want een Zwitsers bedrijf start je niet eventjes op. In de tussentijd dat de aanvragen van de vergunningen liepen, zijn we alle Zwitserse klanten en ziekenhuizen gaan bezoeken, zodat we onszelf alvast op de kaart konden zetten. We reden van west naar oost en van noord naar zuid. Op het moment dat de vergunning eindelijk binnen was, hadden we het geluk dat we meteen al vijf van onze gedetacheerden konden inzetten binnen één ziekenhuis. De Duitse taal waren zij al machtig doordat zij eerder in Aken hadden gewerkt. Na ongeveer anderhalf jaar ben ik me gaan focussen op andere landen en functies en ben ik adjunct-directeur geworden.”

Hoe is de samenwerking tussen jullie?

Monique: “De samenwerking is, ook toen ik nog geen adjunct-directeur was, altijd goed geweest. We werken samen op één kamer, dus we weten alles van elkaar. We kennen ook geen hele afgebakende lijnen, sterker nog, dat willen we helemaal niet.” Daarop reageert Noël: “Ik sluit me hier volledig bij aan. We hebben geen geheimen voor elkaar. We willen het beste voor het bedrijf. Dat is geen reglement, maar een verantwoordelijkheid die wij nemen.”

De samenwerking is, ook toen ik nog geen adjunct-directeur was, altijd goed geweest.
Monique Meerburg

Welke grote projecten spelen er op dit moment?

Monique: “We zijn onlangs overgestapt op een heel nieuw automatiseringssysteem wat onze organisatie verder gaat brengen. Dat is een grote stap vooruit geweest. Net als de nieuwe website die in augustus is gelanceerd. En we gaan naar ons nieuwe pand in Amsterdam-Noord op de Processorstraat!”

“Daarnaast zijn we ook bezig om IC verpleegkundigen versneld op te leiden. Er zijn veel gespecialiseerd verpleegkundigen die geen IC verpleegkundige zijn, maar wel medium care, high care of CCU verpleegkundige. Op basis van competenties kun je die in acht tot twaalf maanden opleiden tot IC verpleegkundige. Mijn verwachting is dat we over één jaar drie- tot vierhonderd IC verpleegkundigen erbij kunnen hebben. Hiervoor is wel samenwerking nodig met de ziekenhuizen. Verder gaan we ook verbreden in de jeugdzorg”, aldus Noël.

Hoe gaan jullie TMI twintig jaar vieren?

Noël: “We gaan TMI twintig jaar uiteraard feestelijk vieren en leuke dingen organiseren voor TMI’ers, kantoormedewerkers en uiteraard de combinatie hiervan. Wordt vervolgd!”

Heb je een vraag aan een van onze medewerkers?

Bel ons dan op 020 – 510 6754

Of stuur ons een bericht via: