Ervaringsverhaal

Van ziekenhuis naar sociaal medisch verpleegkundige

Auteur:
Marlou Kramer
Marlou Kramer

Afgelopen mei is Mandy Braams (25) begonnen als sociaal medisch verpleegkundige bij UWV. Ondanks dat ze door de coronarestricties vanuit huis werkte en daardoor vrijwel geen collega’s en cliënten in levenden lijve heeft ontmoet, heeft ze het naar haar zin bij haar nieuwe baan. Op de vraag om geïnterviewd te worden hoefde Mandy niet lang te denken: “De functie sociaal medisch verpleegkundige is nieuw en nog onbekend, ook ik had er nog nooit van gehoord! Ik vind het daarom heel tof om er meer over te vertellen.”

Werken in het ziekenhuis

“Ik werk nu vijf jaar als gediplomeerd verpleegkundige, dankzij familieleden werkzaam in de zorg en vele ziekenhuisbezoekjes wist ik al van jongs af aan dat ik in de zorg wilde werken. Na het behalen van mijn diploma ben ik gaan werken als traineeverpleegkundige in het ziekenhuis en daar heb ik ruim drieënhalf jaar gewerkt op verschillende afdelingen. Als verpleegkundige heb ik me die jaren kunnen ontwikkelen en heb ik veel waardevolle werkervaring opgedaan. Toch merkte ik dat ik niet helemaal gelukkig werd in deze functie en zag ik het mezelf niet nog vijftig jaar doen. Met name de onregelmatige werktijden, de hoge werkdruk en de steeds complexere zorgvraag zorgde ervoor dat ik op zoek ben gegaan naar mogelijkheden buiten het ziekenhuis. En met succes!”

SMV'er Mandy

Regelmatige werktijden bij GGD

“Na het ziekenhuis ben ik gaan werken bij de GGD, in eerste instantie als jeugdverpleegkundige. Toen corona uitbrak werd mijn functie als jeugdverpleegkundige aan de kant geschoven, iedereen moest zijn taken opzijschuiven en inspringen voor de bestrijding van het coronavirus. Er werden teams samengesteld om bron- en contactonderzoek op te starten en er werd een callcenter ingericht. Ik heb een jaar bij de GGD gewerkt, eerst als response verpleegkundige en naarmate corona langer duurde, mocht ik als coördinator aan de slag en een team verpleegkundigen aansturen. In deze rol leerde ik een nieuwe kant van mezelf kennen, namelijk als eindverantwoordelijke voor het proces en hoe ik een team aanstuur. Ondanks dat ik het naar mijn zin had, stond ik toch open voor een nieuwe functie. Deze baan was namelijk tijdelijk en ik wilde graag meer vastigheid. Door mijn werkzaamheden voor de GGD merkte ik dat ik niet alleen veel energie haalde uit patiëntencontact, maar ook uit het leveren van een maatschappelijke bijdrage.”

Als sociaal medisch verpleegkundige heb je contact met cliënten, ben je medisch inhoudelijk bezig én vervul je een maatschappelijke rol.

Eerste contact met TMI

“Per toeval kwam ik in contact met TMI consultant Miranda, zij vertelde over de functie als sociaal medisch verpleegkundige en gaf aan dat het wellicht iets voor mij zou kunnen zijn. We hebben vervolgens een aantal gesprekken gehad en ik heb mijn eigen onderzoek op internet gedaan. Zodoende ben ik enthousiast geworden, als sociaal medisch verpleegkundige heb je contact met cliënten, ben je medisch inhoudelijk bezig én vervul je een maatschappelijke rol.”

Werkzaamheden sociaal medisch verpleegkundige

Er is binnen UWV een tekort aan verzekeringsartsen, om die reden is de functie sociaal medisch verpleegkundige ontwikkeld. Als sociaal medisch verpleegkundige word je aan één verzekeringsarts gekoppeld en neem je werkzaamheden uit handen van de verzekeringsarts, binnen UWV noemen ze dit taakdelegatie.

De functie sociaal medisch verpleegkundige is nog relatief nieuw en daarom is het nog niet altijd helder wat het takenpakket inhoudt en hoe een werkweek eruitziet. Mandy legt uit: “Als sociaal medisch verpleegkundige werk ik in het team Ziektewet. Ik werk 32 uur per week in vier dagen, daarvan zijn op drie dagen spreekuren ingepland en op dag vier werk ik mijn administratie af. Ik draai ongeveer vier spreekuren per dag. Een spreekuur duurt ongeveer een uur en zijn sinds corona telefonisch.

Je spreekt cliënten die zich ziek, of zoals we het binnen het UWV noemen ‘arbeidsongeschikt’ hebben gemeld. Jij toetst of de cliënt mogelijk in aanmerking komt voor de Ziektewet. Tijdens dit gesprek vraag je het volgende uit: wat de situatie is, wat de reden is voor ziekmelding, of een behandeling mogelijk is en of er beperkingen zijn. Er wordt hierbij als uitgangspunt het werk genomen dat de werknemer als laatst heeft gedaan. Om een totaalbeeld te krijgen, is het noodzakelijk om goed medisch door te vragen. Zodra alle informatie binnen is, schrijven we een dossier en vullen we deze eventueel aan met informatie vanuit de huisarts of een specialist waar de klant onder behandeling is, om zo compleet mogelijk te zijn en een beoordeling te kunnen doen.

Als verpleegkundige voer je taken uit onder de verantwoordelijkheid van de verzekeringsarts. Na dossiervorming overleg je met de verzekeringsarts zodat hij/zij kan beoordelen of iemand wel of geen ziektewet uitkering krijgt. Als sociaal medisch verpleegkundige werk je zelfstandig: je hebt je eigen spreekuren en cliënten. En je maakt zelf beslissingen, uiteraard in overleg met de verzekeringsarts. Verder werk je nauw samen met re-integratiebegeleiders, arbeidsdeskundigen en collega-verpleegkundigen.”

Ziekenhuiservaring mee naar UWV

“Als verpleegkundige heb ik veel werkervaring opgedaan binnen het ziekenhuis. Hier heb je zeker wat aan in je rol als sociaal medisch verpleegkundige. Door ziekenhuiservaring herken je snel ziektebeelden, de ziektebeloop en de behandeling van een ziekte. Dat scheelt wel, dat je veel medisch problematiek herkent en de ernst ervan kunt inbeelden. Tegelijkertijd heb ik me in het begin wel weer stagiaire gevoeld omdat je veel te maken krijgt met wet- en regelgeving, iets waar ik voorheen nooit mee te maken heb gehad. De opleiding tot sociaal medisch verpleegkundige krijg je namelijk niet direct aangeboden, maar pas wanneer je een aantal maanden praktijkervaring als SMV’er hebt opgedaan.”

Nieuwsgierig naar werken als sociaal medisch verpleegkundige?
UWV heb ik leren kennen als een informele organisatie. Of je nou met een arts praat of een administratief medewerker.

Mandy legt uit: “Op het moment dat je bent aangenomen bij UWV ga je op basis van detachering via TMI aan de slag. Na een periode van vier maanden is er de mogelijkheid om direct in dienst te treden bij UWV wanneer de organisatie tevreden is met jou als verpleegkundige. Wanneer je als verpleegkundige direct in dienst treedt bij UWV en voldoende praktijkervaring hebt opgedaan, kun je de opleiding van zes maanden volgen. Tijdens deze opleiding ga je veel meer de diepte in gaat wat betreft de Ziektewet en gesprekstechnieken. In de wet zitten veel uitzonderingen, haken en ogen. Ik kan niet wachten om aan deze opleiding te beginnen!”

UWV als werkgever

“UWV heb ik leren kennen als een informele organisatie. Of je nou met een arts praat of een administratief medewerker. Er hangt een gelijkwaardige sfeer waardoor je jezelf makkelijk kan ontwikkelen, of in ieder geval de ruimte hiervoor krijgt. Ook bij UWV is er zeker werkdruk, maar die ervaar ik heel anders dan in het ziekenhuis. Ik lig er geen nachten wakker van. Je werkt er namelijk op regelmatige tijden, daarnaast is het grootste verschil dat wanneer er werk blijft liggen er geen levensbedreigende gevolgen aan zijn verbonden. Dit in tegenstelling tot het ziekenhuis waar dit grote gevolgen kan hebben voor de patiënt.”

Uitzicht kantoor UWV

“Als sociaal medisch verpleegkundige werk je tijdens kantoortijden. In overleg is het mogelijk om flexibel je dag in te delen. In principe zit om 17:00 uur je werkdag erop, gaat je laptop dicht en daarmee is in je hoofd de werkdag afgesloten. Dit in tegenstelling tot het ziekenhuis waar je als verpleegkundige nog weleens werkproblemen mee naar huis kan nemen: ‘Heb ik een patiënt goed achtergelaten, hoe zou de nacht zijn gegaan?’.”

Doorgroeimogelijkheden UWV

“De komende jaren wil ik zeker nog deze functie blijven uitoefenen, er valt voor mij nog heel veel te leren! Gelukkig zijn er ook veel doorgroeimogelijkheden binnen UWV. Je kan je ontwikkelen richting arbeidsdeskundige of richting een managementfunctie. Daarnaast zijn ze binnen UWV aan het nadenken om in de toekomst verpleegkundig specialisten op te leiden. Ik ben van plan om hier voorlopig te blijven werken, ik zit hier echt op mijn plek!”, concludeert Mandy.

Wil jij aan de slag als sociaal medisch verpleegkundige?

Bekijk de vacatures

Heb je een vraag aan een van onze medewerkers?

Bel ons dan op 020 – 510 6754

Of stuur ons een bericht via: