Ervaringsverhaal

Werken als justitieel verpleegkundige via TMI

Auteur:
cynthia buckert portretfoto
Cynthia Buckert

Lyn werkt als gedetacheerde als justitieel verpleegkundige in de grootste gevangenis van Nederland: Justitieel Complex Zaanstad. In deze blog vertelt zij over haar ervaringen, haar werkzaamheden en wat het werk bijzonder maakt!

Hoe ben je bij TMI terecht gekomen?

“Mijn interesse lag altijd al bij de ggz en ik vond de gevangenis erg interessant. Toen ik de kans kreeg om via TMI een kijkje te nemen achter deze grote muren moest ik wel ja zeggen.”

Lyn justitieel verpleegkundige

Wat zijn jouw werkzaamheden via TMI als justitieel verpleegkundige?

“Als justitieel verpleegkundige ben ik verantwoordelijk voor de zorg van gedetineerden en het gevangenispersoneel. Je draait je eigen spreekuur, loopt visites in de cellen en op de isolatie-afdeling. Vanuit de medische dienst ben je altijd de eerste contactpersoon voor de gedetineerden. Als zij naar andere disciplines willen, dan verwijs je ze door. Als er nieuwe gedetineerden komen doe je een medische intake. Het is mijn taak om de gedetineerde op zijn of haar gemak te stellen en in te schatten wat de situatie is wat betreft psychiatrie, suïcidaliteit en somatische aspecten.”

Het is mijn taak om de gedetineerde op zijn of haar gemak te stellen.

Wat vind je van het werken als justitieel verpleegkundige?

Het leuke van het werken als justitieel verpleegkundige vind ik het samenwerken met de verschillende disciplines. Naast de zorgdisciplines (huisartsen, psychologen, fysiotherapeut en casemanagers) heb je ook veel te maken met andere disciplines zoals PIW’ers (penitentiair inrichtingswerkers). Ook de variatie in het werk maakt het leuk, want je werkt met gedetineerden, die zowel psychiatrische als somatische klachten kunnen hebben. Verder werk je met een doelgroep waarbij verschillende problematieken voorkomen zoals chronische aandoeningen. Kleine dingen als een verzwikte enkel, die opgelopen is tijdens het sporten, kunnen ook voorkomen.

Zijn er aspecten die het werk als justitieel verpleegkundige bijzonder maken?

Het werk is niet altijd van tevoren te plannen. Dit is ook wat het werk zo leuk en afwisselend maakt. Het ene moment kun je rustig een spreekuur draaien en vijf minuten later ren je naar een spoedgeval op de afdeling. Het is een erg leuke en leerzame werkplek, waar je jezelf goed kunt ontwikkelen als verpleegkundige. Het is wel belangrijk dat je stevig in je schoenen staat, consequent en rechtvaardig bent.

*Het originele artikel is gepubliceerd in 2019 op tmi.nl en is herzien in 2021 en opnieuw gepubliceerd.

Benieuwd naar de mogelijkheden als justitieel verpleegkundige bij TMI?

Ontdek de mogelijkheden

Heb je een vraag aan een van onze medewerkers?

Bel ons dan op 020 – 510 6754

Of stuur ons een bericht via: