Werken als operatieverpleegkundige bij het Amsterdam UMC

25 operatiekamers, drie verschillende operatie-units, een dagcentrum en jaarlijks 17.000 operaties; dat is het Amsterdam UMC. Ben je een Vlaamse operatieverpleegkundige en geïnteresseerd om op één van deze units te werken? Signe Yocarini is hier unit manager OK en vertelt over de uitdaging, fijne werksfeer en goede arbeidsvoorwaarden die operatieverpleegkundigen hebben bij het Amsterdam UMC.

Uitdagende baan

“De uitdaging en diversiteit die ik tijdens het werken bij het Amsterdam UMC locatie Meibergdreef ervaar vind ik persoonlijk erg leuk; daardoor wordt het werk nooit saai”, vertelt Signe enthousiast. Signe werkt als unit manager OK en weet hierdoor alles te vertellen over de gang van zaken in het academisch operatiecentrum. “Die uitdaging en diversiteit vind je terug in het aantal en soort ingrepen die we bij het Amsterdam UMC locatie Meibergdreef verrichten. Het is een groot academisch ziekenhuis, waar veel specialistische ingrepen worden gedaan. Hierdoor ligt de complexiteit van de ingrepen hoger dan in bijvoorbeeld een perifeer ziekenhuis.”

Jaarlijks worden er maar liefst circa 17.000 operaties uitgevoerd in het Amsterdam UMC locatie Meibergdreef, waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste technieken. Als operatieverpleegkundige hoef je dan ook geen saaie baan te verwachten – in het Amsterdam UMC locatie Meibergdreef zal je te maken krijgen met zeer uiteenlopende operaties.

Manager operatiekamer Signe Yocarini

Hoe gaat men te werk op de operatiekamer locatie Meibergdreef?

Een typische dag als operatieverpleegkundige wordt gestart met de overdracht. “Vervolgens ga je als operatieverpleegkundige naar de OK, waar je staat ingedeeld om deze in orde te maken. Je controleert hier alle benodigde materialen voor het gehele programma van de dag. Samen met je collega bepaal je bij welke ingreep je die dag omloopt en instrumenteert. Als de patiënt op de OK arriveert voer je met het hele team de sign-in uit.”

Inwerktraject

Wanneer je start bij het Amsterdam UMC locatie Meibergdreef, ga je eerst het inwerktraject in. Dit traject duurt tussen de acht en twaalf maanden. “Wij willen dat mensen de ruimte krijgen om goed ingewerkt te worden, zodat zij voldoende kennis en kunde hebben om de dienst in te kunnen gaan. Met name tijdens nachtdiensten is dit essentieel aangezien je de enige operatieverpleegkundige van jouw unit bent die aanwezig is. Het draaien van diensten wordt dan ook langzaam opgebouwd tijdens het inwerktraject”, vertelt Signe. Omdat er bij het Amsterdam UMC locatie Meibergdreef soms ingrepen plaatsvinden die niet vaak voorkomen, kan het even duren voordat je vertrouwd bent met deze ingrepen.

“Per unit zijn er twee senior operatieverpleegkundigen. Zij zorgen voor het inwerktraject en koppelen je aan een collega. Zo kunnen ze zien welke vorderingen er zijn en op welke vlakken er eventueel ondersteuning nodig is. De duur van het inwerktraject is daardoor per persoon verschillend.”

Scholing en huisvesting, goed geregeld!

Erg positief vindt Signe de vele mogelijkheden die het Amsterdam UMC locatie Meibergdreef biedt ter ontwikkeling. “Er worden per unit scholingen gegeven. Tevens krijg je een persoonlijk budget dat kan worden besteed aan eigen ontwikkeling in de vorm van het bezoeken van congressen, opleidingen en zelfs aan extra vrije dagen of een sportabonnement.”

Als je vanuit het buitenland komt werken bij het Amsterdam UMC locatie Meibergdreef, bemiddelt het ziekenhuis in huisvesting. De appartementen zijn in de buurt van het Amsterdam UMC locatie Meibergdreef en alles is gemeubileerd en voorzien van een internetverbinding. Het openbaar vervoer, een fitnessschool en de Albert Heijn zitten tevens in de buurt. De huurprijs is voor Amsterdamse begrippen zeer schappelijk. Kortom, het Amsterdam UMC locatie Meibergdreef zorgt ervoor dat alles goed geregeld is!

Tot slot is volgens Signe één van de sterkste punten binnen het operatiecentrum de onderlinge samenwerking binnen de teams. “Het belangrijkste dat werken bij het Amsterdam UMC locatie Meibergdreef leuk maakt, is dat je snel geaccepteerd wordt en onderdeel van het team bent. Dit vind ik een groot pluspunt van het Amsterdam UMC locatie Meibergdreef, zeker voor zo’n groot ziekenhuis!”

Ook werken in het Amsterdam UMC?

Ben jij afkomstig uit België en zie je een nieuwe uitdaging als operatieverpleegkundige in een wereldstad? Wil jij aan de slag in het Amsterdam UMC, maar woon je (logischerwijs) nog niet in de buurt? Dat betekent niet alleen een nieuwe baan, maar ook wonen nabij het prachtige Amsterdam. Het Amsterdam UMC bemiddelt bij je huisvesting!

Operatieassistent