Ervaringsdeskundige Mieke Plag – Kinderverpleegkundige

Mieke werkt nu al tien jaar bij TMI. Vanwege haar ervaring met detacheren en enthousiasme is zij voor TMI ervaringsdeskundige kinder– en neonatologie verpleegkundigen!

“Zo’n tien jaar geleden kwam ik in aanraking met TMI in een periode dat er een reorganisatie gaande was op de afdeling waar ik werkte. Er was op dat moment ontevredenheid op de werkvloer, wat ik mij erg aantrok. Er waren meerdere collega’s die toen de overstap maakten naar TMI, wat mij deed twijfelen of dat ook wat voor mij was.”

“Mijn thuissituatie was echter niet ideaal, met twee jonge kinderen. Toch ben ik in contact gekomen met TMI en heb ik de uitnodiging geaccepteerd om op gesprek te komen. Dit werd een erg leuk gesprek en tot slot heb ik dan ook besloten om het te gaan doen.”

Kinderverpleegkundige Mieke Plag

Detachering is eigenlijk een soort van verslaving geworden

“Mijn motivatie voor het detacheren was dat ik om mij heen kon gaan kijken om te bepalen welk ziekenhuis goed bij mij zou passen. Sindsdien is detachering eigenlijk een soort van verslaving geworden, het bleek hartstikke leuk! Het mooie ervan is dat je kunt doen waar je goed in bent. Je zet je in voor een ziekenhuis waar je op dat moment bent, je gaat vervolgens naar huis en je hebt je ding gedaan. De sores eromheen heb je niet. Leerlingen begeleiden doe je wel, maar als er bijvoorbeeld onrust is op een afdeling waar je werkt, dan is die onrust niet die van jou. Hierdoor kan ik het veel makkelijker loslaten. Je kunt zelfs rust brengen op zo’n moment, dat bevalt me prima!”

Geen negatieve aspecten aan detacheren

“Negatieve aspecten ervaar ik eigenlijk niet aan het detacheren. Het reizen is voor mij niet zo’n punt, maar het scheelt misschien ook wel dat ik heel centraal woon. Alles is voor mij binnen het uur te bereiken en van een autorit maak ik ook gewoon een feestje. Wel heb ik ook de tijden meegemaakt dat het minder goed ging met de markt en op dat moment ook met TMI. Maar die slechte tijden kunnen ook voorkomen als je in vaste dienst bent bij een ziekenhuis.”

Flexibiliteit en meer complimenten

“Je moet wel flexibel zijn, je moet je kunnen aanpassen aan de omgeving waar je wordt ingezet. Je kunt wel je mening geven, maar daar moet je ook wel weer voorzichtig mee zijn. Je nieuwe collega’s moeten je eerst leren kennen en vertrouwen, dan vragen ze je daarna wel om je mening. Je bent er niet om de boel te veranderen, je bent er om hulp te bieden. Ik heb door het detacheren geleerd om meer respect voor elkaar te hebben. Een compliment geven aan een ander is erg belangrijk, dat is echt iets wat ik heb ervaren. In een vaste positie kun je door drukte zo in je roes zitten dat er vaker op elkaar wordt gemopperd dan dat men tegen elkaar zegt: ‘Hé, dat hebben we samen goed gedaan!’. Juist door het detacheren krijg ik vaak te horen dat mensen zo blij met me zijn. Dus waarom zou dat ik dat willen inleveren?”

Onderdeel van het team

“Natuurlijk krijg ik wel eens vragen van mensen die in vaste dienst werken, maar ik zou nooit zelf over het detacheren beginnen. Mensen zijn vooral nieuwsgierig over de verdiensten. Verder hebben ze er vaak respect voor dat je zoveel rijdt, maar dat valt echt wel mee. Ik heb nog nooit gehad dat ik niet met open armen op een werkplek ben ontvangen. Ik heb geen slechte ervaringen, zelfs niet voor een dagje, en voel me ook eigenlijk altijd onderdeel van het team. Uiteindelijk ga en sta je voor hetzelfde met je collega’s, ongeacht waar je komt te werken.”

Ben jij zelf ook werkzaam als kinder- & neonatologie verpleegkundige en heb je vragen over hoe het is om te detacheren via TMI? Wij beantwoorden graag al jouw vragen! Je kunt met ons contact opnemen door te mailen naar werving@tmi.nl of bel naar 020 – 717 3527.