Marc Kremer

Docent bijscholing "Leren omgaan met euthanasie"

Maak kennis met Marc Kremer: 29 jaar en geboren en getogen in Leiden. Naast verpleegkundige is hij ook docent aan de TMI Academy. Marc geeft sinds 2022 de training ‘Leren omgaan met euthanasie’. “Ik heb het ‘omgaan’ breed genomen. Dus niet ‘hoe ga je om met iemand die euthanasie krijgt’, maar ‘hoe ga je om met alles eromheen, het proces ernaartoe’. Dat wilde ik groot uitlichten.”

Palliatieve zorg onderbelicht onderwerp

“Ik ben sinds 2015 verpleegkundige en werk sinds 2022 voor TMI”, vertelt Marc. “Eigenlijk ben ik vanaf het begin gevraagd om ook les te gaan geven.” Dat de TMI Academy Marc al snel benaderde, komt door zijn interesse in de palliatieve zorg. “Ik ben ook palliatief verpleegkundige. Die interesse is ontstaan, omdat het stukje palliatieve zorg in de opleiding tot verpleegkundige heel erg klein is. Pas toen ik aan bed stond, kwam ik erachter dat ik een hoop informatie mistte.”

 

Om meer te weten te komen over de palliatieve zorg, sloot Marc zich aan bij een werkgroep over het onderwerp. “Daarnaast kreeg ik in 2019 de mogelijkheid om me te gaan specialiseren binnen het vakgebied.” De mogelijkheid grijpt Marc met beide handen aan; hij verlaat zelfs zijn werk in het ziekenhuis om in een hospice aan de slag te gaan. “Dat was heel erg leuk, maar ik mistte toch het ziekenhuis. Ik ben een ziekenhuisverpleger, dus dat begon toch weer te kriebelen. Toen zag ik een vacature voorbijkomen van TMI.” Marc besluit te solliciteren, en dan gaat het opeens heel snel: “Voordat ik met mijn toenmalige werkgever een gesprek had gehad om te zeggen dat ik wegging, was ik al aangenomen. Van de overstap heb ik geen moment spijt gehad.”

Vraag naar palliatieve onderwerpen

“Via mijn accountmanager is het balletje gaan rollen om eens in gesprek te gaan met de TMI Academy, om te kijken of ik daar wat voor kon beteken. Daar had men wel oren naar, omdat er vraag was naar palliatieve onderwerpen.” Marc gaf destijds ook al een les over euthanasie bij de verpleegkundeopleiding. Daar waren ze bij de TMI Academy enthousiast over: “Ze vroegen of ik dat uit wilde breiden.” Dat leverde in eerste instantie een webinar op, die goed werd ontvangen. Daarom besluiten Marc en de Academy om een volledige training op te zetten. “Met dit soort onderwerpen is het veel boeiender om met elkaar in gesprek te zijn. Bij een webinar ben ik als enige anderhalf uur aan het woord; je hebt niet echt contact met je luisteraars. Zo kwamen we bij het idee om een training te geven. Die is zeer positief ontvangen en staat ook alweer op de planning voor dit jaar.”

Als de basis duidelijk is, wordt de rest ook makkelijker. Alles ontspringt uit een basis, dat is altijd zo.

“Ik wil dat voor iedereen de basis van de palliatieve zorg duidelijk is”

De training ‘Leren omgaan met euthanasie’ is voor alle zorgprofessionals bij te wonen. “Veel van wat aan bod komt, is theorie over wetgeving en die informatie is voor iedereen nuttig; als je weet waar iets vandaan komt, geeft dat jezelf een hele hoop kennis.” Daarnaast hebben heel veel verschillende disciplines binnen de zorg te maken met euthanasie, legt Marc uit. “Er zaten bijvoorbeeld ook ambulanceverpleegkundigen bij de training. Die zeiden dat ze weleens patiënten vervoerden die uitspraken een euthanasiewens te hebben, en vroegen hoe ze dat aan moesten pakken. Dat is ook weer een heel interessante kant van dit onderwerp. Ik probeer de les dan dusdanig te buigen dat ik ook die mensen kan voorzien van informatie, zodat ze wat zekerder zijn over wat ze kunnen verwachten en hoe een euthanasieproces verloopt.” Toch is er één les die Marc aan alle cursisten mee wil geven met zijn training, ongeacht hun functie, afdeling of specialisme: “Ik wil dat voor iedereen de basis van de palliatieve zorg duidelijk is. Als de basis duidelijk is, wordt de rest ook makkelijker. Alles ontspringt uit een basis, dat is altijd zo.”

Combinatie van theorie en praktijk

De training bestaat voor een deel uit de wet- en regelgeving rondom euthanasie, en voor een deel uit de behandeling van casuïstiek en diverse praktijkvoorbeelden. Marc is zich er zeer van bewust dat met name het theoretische gedeelte van de training taai kan zijn; “daar ontkom je niet aan”, stelt hij. Ondanks de moeilijke inhoud krijgt Marc vaak te horen dat hij ook het theoretische deel van de training levendig weet te houden. “Dat is denk ik ook mijn sterke kant. Ik kan levendig en gepassioneerd vertellen over onderwerpen die ik heel interessant vind of die ik zelf van dichtbij meegemaakt heb.”

Het tweede deel van de training, waarin casuïstiek aan bod komt, gebruikt Marc om een brug naar de praktijk te slaan. Euthanasie kun je natuurlijk niet simuleren tijdens een training, dus het behandelen en bespreken van casussen is erg belangrijk. Zeker de interactie tussen Marc en de deelnemers is heel waardevol, vindt hij. “Dan zeg ik ‘dit is de casus, roep maar’, want ik ben heel benieuwd wat cursisten van verschillende casussen vinden. Ik wil juist die ervaringen horen: waar loop je tegenaan en wat vind je moeilijk? Ondanks dat hij een PowerPoint gebruikt en er vaste onderdelen in de training zitten, bouwt Marc genoeg ruimte in om de diepte in te gaan met  vragen en wensen van de cursisten: “Ik heb de training wel zo gemaakt dat ik hem om kan buigen om aan wensen en vragen te voldoen. Ik probeer hem aan te passen naar wie er naar me luistert.” Die flexibiliteit is extra belangrijk, omdat euthanasie natuurlijk een heftig onderwerp kan zijn. “Daar moet je je wel heel bewust van zijn, dus ik wil juist een open sfeer creëren. Niks is fout en als iemand het even moeilijk vindt, kan die natuurlijk even vijf minuutjes voor zichzelf nemen. Dat vind ik heel belangrijk.”

Mijn stukje zorg gaat nu weer verder met iemand anders.

Kennis doorgeven

“In mijn optiek blijft de zorg zich altijd doorontwikkelen. Iedereen neemt positieve punten van anderen mee om zo hun eigen handelswijze te verbeteren en hun eigen weg te vinden; zo heb ik het ook gedaan. Ik kan met een trots gevoel terugkijken als ik bedenk dat anderen nu aan de slag gaan met kennis die ik aan hen heb gegeven. Mijn stukje zorg gaat nu weer verder met iemand anders. Dat vind ik heel mooi.”

Wil jij de training van Marc bijwonen?

Dat kan! Meld je via de knop hieronder aan voor de volgende editie van de bijscholing ‘Leren omgaan met euthanasie’.

Meld je aan

Interesse?

Neem contact op!

Lindy Boon

Organisator Trainingen

trainingopmaat@tmi.nl

Bijscholingen gegeven door Marc Kremer

Leren omgaan met euthanasie

Amsterdam 3 punten
Palliatief verpleegkundige Marc vertelt in deze training alles over euthanasie, vanaf het begin tot waar we nu staan.