Astrid van Randwijk

Docent bijscholingen Verzorgende IG Theorie, Medisch Rekenen en Klinisch Redeneren

Astrid van Randwijk is verpleegkundige en docent via TMI. Ze is al 37 jaar werkzaam binnen de zorg. Vijf jaar geleden viel ze in voor een docent van de TMI Academy, sindsdien geeft ze les in verschillende bijscholingen bij TMI. Astrid verzorgt de bijscholingen Verzorgende IG – Theorie, Medisch Rekenen en Klinisch Redeneren. “Ik vind het belangrijk dat degene die ik les geef het gevoel heeft dat ik niet alleen de docent ben, maar ook een collega.”

Van verzorgende IG naar teamleider

Astrid heeft in haar carrière veel ervaring opgedaan binnen de zorg. “In 1986 ben ik begonnen als verzorgende IG. Twee jaar later ben ik de opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige gaan volgen. Voor een aantal jaar heb ik binnen de Psychiatrie gewerkt, tot ik in 1995 mijn diploma tot verpleegkundige heb behaald. Ik heb voor 25 jaar met plezier in het LUMC in Leiden gewerkt, waar ik op veel verschillende afdelingen ervaring heb opgedaan. Zo heb ik gewerkt op de afdelingen Endocrinologie, Acute Opname, Longziekten en Oncologie. In 2000 heb ik ook mijn diploma voor oncologieverpleegkundige behaald. Hierna heb ik een managementopleiding gevolgd en ben ik van 2005 tot 2011 in het LUMC teamleider geweest.”

Docent bij TMI

“Tijdens mijn werk als teamleider begon ik na een tijd het begeleiden van studenten leuker te vinden dan het coördineren van collega’s. Daarom ben ik in 2008 de lerarenopleiding gaan volgen aan de Hogeschool van Leiden. Sindsdien geef ik les binnen de zorg, maar ben ik ook altijd werkzaam gebleven als verpleegkundige. Ik werk sinds acht jaar bij TMI op basis van een 0-uren contract. Toen vijf jaar geleden een docent uitviel voor de bijscholing Medisch Rekenen werd mij gevraagd de les over te nemen. Dat beviel zo goed, dat ik meer bijscholingen ben gaan geven en inmiddels drie verschillende bijscholingen verzorg bij de TMI Academy.”

Mijn kracht is dat ik iets vertrouwelijks uitstraal en mensen het gevoel geef dat ze er mogen zijn.

Bijscholingen via TMI Academy

Verzorgende IG –  Theorie

“De Verzorgende IG bijscholing bestaat uit een theoretisch en praktisch deel, waarbij ik alleen het theoretische deel verzorg. Deze training geef ik bijna elke maand. De training is voornamelijk voor zzp’ers die via TMI willen werken. Wanneer zij de instaptoets niet hebben gehaald, kunnen ze deze bijscholing volgen om hun kennis weer up-to-date te krijgen. We behandelen verschillende onderwerpen, zoals wetgeving verpleegtechnische handelingen, voorbehouden handelingen, chronische aandoeningen en medisch rekenen. Sinds de coronapandemie geef ik de lessen online, hierdoor kunnen we meer mensen ontvangen. We willen de lessen graag ook weer fysiek geven nu we een mooie scholingslocatie hebben op het nieuwe hoofdkantoor van TMI.”

Medisch Rekenen

“Eén keer in de drie maanden geef ik de bijscholing Medisch Rekenen, een bijscholing die ook als e-learning op LearnLinq te volgen is. Wanneer verpleegkundigen of VIG’ers moeite ervaren bij het maken van de e-learning, kunnen zij zich aansluiten bij de fysieke bijscholing. Tijdens deze les help ik hun met het onderwerp en geef ik extra uitleg wanneer zij dat nodig hebben. We behandelen onder andere het injecteren van patiënten, het toedienen van zuurstof, medicatie en een infuus. We bespreken eerst de theorie en gaan daarna aan de slag met oefensommen en een digitale toets.”

Klinisch Redeneren

“De bijscholing Klinisch Redeneren geef ik twee keer per jaar. Tijdens deze training oefenen verpleegkundigen aan de hand van casussen de zes stappen van het klinisch redeneren volgens de theorie van Marc Bakker. Daarnaast reik ik de verpleegkundigen handvatten aan waarmee ze de methode op hun eigen werkplek in kunnen zetten. Ze ontvangen voor de training lesmateriaal en krijgen een samenvatting van het boek van Marc Bakker. Ook krijgen ze een oefentoets mee naar huis.”

De deskundigheid bevorderen

“Voor mijn lessen vind ik het belangrijk om de actueel te blijven. Ik benoem altijd de nieuwste technieken en verwijs door naar belangrijke websites voor de juiste informatie. Ook houd ik mijn lessen interactief. Door veel vragen te stellen probeer ik meer diepgang te vinden. Er is natuurlijk wel een verschil tussen online en fysiek lesgeven. Bij een online les houd ik er rekening mee dat de spanningsboog korter is en zijn mijn teksten minder lang. Soms merk ik dat de deelnemers zenuwachtig zijn. Ik probeer hen dan op hun gemak te stellen door de materie vooral luchtig te houden en begrijpelijk te maken. Mijn kracht is dat ik iets vertrouwelijks uitstraal en mensen het gevoel geef dat ze er mogen zijn. Ik wil niet dat ze het gevoel hebben dat ik een meerdere ben omdat ik de docent ben. Ik wil dat ze mij zien als hun collega. We zijn tenslotte allemaal zorgprofessionals en hebben hetzelfde doel; de deskundigheid bevorderen.”

Interesse?

Neem contact op!

Lindy Boon

Organisator Trainingen

trainingopmaat@tmi.nl

Bijscholingen gegeven door Astrid van Randwijk

Verzorgende IG – Theorie en Praktijk

Amsterdam 0 punten
Fris je kennis weer op over de voorbehouden handelingen van een verzorgende IG.

Medisch Rekenen Verpleegkundigen

Online 4 punten
Tijdens deze scholingsochtend wordt er uitleg gegeven over medisch en vervolgens geoefend.

Medisch Rekenen Verzorgende IG

Online punten
In deze bijscholing kun je als verzorgende IG oefenen met de basisbegrippen van medisch rekenen.

Klinisch Redeneren

Amsterdam 4 punten
Weet jij als verpleegkundige welke competenties van belang zijn in het proces van klinisch redeneren en in het belang van de patiënt?