blokjes zorg groot
Achtergrondinformatie

De voor- en nadelen van een flexcontract in de zorg

Auteur:
cindy kralt
Cindy Kralt

Ben jij benieuwd of flexwerken iets voor jou als zorgmedewerker is? Door een 0-uren contract kan jij zelf bepalen wanneer en hoeveel je werkt. Werken als oproepkracht in een flexpool biedt jou veel mogelijkheden, maar het brengt wellicht ook minpunten met zich mee. Waar moet je rekening mee houden als je kiest voor een flexwerken als zorgmedewerker? In deze blog zetten wij alle voor- en nadelen van een 0-uren contract voor jou op een rijtje!

Zes voordelen van een 0-uren contract:

1. Focus op de patiënt

Allereerst heb jij als zorgprofessional met een flexcontract meer tijd om jouw aandacht op de patiënt te focussen. Je bent minder tijd kwijt aan roostertechnische zaken zoals ziektevervanging, of andere verantwoordelijkheden op jouw afdeling zoals commissies. Je kunt het reilen en zeilen van de afdelingen dus makkelijker langs je heen laten gaan. Hierdoor kan jij al jouw aandacht vestigen op de patiënt; hetgeen waarom je het werk bent gaan doen!

2. Rooster aanpassen op je privéleven

Een ander voordeel van een 0-uren contract is dat jij jouw werkrooster aan je privéleven kunt aanpassen, in plaats van andersom. Waar in veel zorgfuncties het normaal is dat jij je privéleven inricht rondom je werk, heb je hier bij een flexcontract geen last van. Jij kiest de diensten die jij wilt draaien. Zo hoef je vakanties niet al maanden van tevoren door te geven. Je bepaalt dus helemaal zelf hoeveel en wanneer je werkt.

3. Afwisseling in werk

Naast de vrijheid die je ervaart door een flexcontract, is de afwisseling in jouw werk een groot voordeel. Als beginnend zorgmedewerker kan het zijn dat je nog niet helemaal weet wat je wilt doen. Hiervoor zijn losse diensten dé oplossing. Je doet brede ervaring op binnen verschillende ziekenhuizen en zorginstellingen. Zo kom jij erachter welk specialisme jouw hart sneller laat kloppen! Ons Flexbureau helpt jou om diensten te vinden die goed bij jou passen.

4. Ontdek waarin jij je wilt specialiseren

Het kan ook zijn dat jij als zorgprofessional een bepaald specialisme op het eerste oog interessant vindt, maar dit nog niet zeker weet. Het voordeel van een flexcontract is dat je uitgebreid kan onderzoeken of het specialisme bij je past. Met losse diensten gun jij jezelf de tijd om te ontdekken wat je precies wilt.

5. Proeven van de opties

Als je als zorgverlener al lang bij één werkgever werkt, kan het een grote stap zijn om van baan wisselen. Met een flexcontract kan je een tijdje van alle opties proeven om zo te bepalen waar je vast in dienst wilt treden. Dit maakt de drempel minder hoog om je oude vertrouwde baan te verlaten en je vleugels uit te slaan in een nieuwe werkomgeving.

6. Leer sterk in je schoenen staan

Ook leer je als flexwerker je snel aan te passen in nieuwe omgevingen. Je ontmoet veel nieuwe mensen die dankbaar zijn dat je hen uit de brand komt helpen. Je doet veel nieuwe indrukken op en leert sterk in jouw schoenen te staan.

 

Twee nadelen van een 0-uren contract:

1. Minder zekerheid?

Een nadeel van flexwerken is dat je als zorgprofessional minder zekerheid kunt ervaren dan bij een vast contract. Toch heb je als flexwerker steeds meer rechten dankzij wetten als WAB. In deze wet staan belangrijke eisen voor oproepcontracten, waardoor jij als flexwerker beschermd wordt. Daarnaast ontvang je als 0-uren contractant een transitievergoeding bij ontslag en moet jouw werkgever je na een bepaalde periode een urencontract aanbieden. Waar een flexcontract wel makkelijker op te zeggen is voor een werkgever, heb je toch meer rechten als 0-uren contractant dan je in eerste instantie zou denken. Bovendien zijn er altijd veel diensten  waaruit je kunt kiezen, er is dus genoeg werkgelegenheid .

2. Geen vast team

Een ander nadeel van flexwerken kan het gebrek aan een vast team collega’s zijn. Aan de ene kant leer je veel nieuwe mensen kennen, maar aan de andere kant kan dit voor een gebrek aan groepsgevoel zorgen. Voor de één is deze afwisseling juist verfrissend, waar voor de ander dit wellicht eenzaam kan voelen. Bij TMI zijn er genoeg leuke uitjes en borrels waar jij mede-flexwerkers kunt ontmoeten en spreken!

 

Flexwerken in de zorg?

Ben jij enthousiast geworden en wil je als zorgprofessional gaan flexwerken?

Meld je aan bij ons Flexbureau

Heb je een vraag aan een van onze medewerkers?

Bel ons dan op 020 – 510 6754

Of stuur ons een bericht via: