zwitserland landschap blauwe lucht
Ervaringsverhaal

Janneke over het werken in Zwitserland

Auteur:
cynthia buckert portretfoto
Cynthia Buckert

“Grüezi! Ik ben Janneke Verrijzer en 22 jaar. Ik werk als verpleegkundige in Davos in de Hochgebirgsklinik, een revalidatiekliniek voor mensen na bijvoorbeeld grote hartoperaties, die aan het herstellen zijn van longoperaties, maar ook dermapatiënten. Nadat ik vorig jaar mijn diploma op mocht halen wilde ik graag in het buitenland werken. Het plan was eigenlijk om naar Curaçao te gaan, maar aangezien ik graag in de bergen ben, was de keuze voor Zwitserland snel gemaakt! Uiteindelijk ben ik een half jaar later begonnen in Davos.”

Hoe ervaar je het werken in Zwitserland?

“Toen ik net begon wist ik nog niet helemaal wat ik ervan moest verwachten, wat mijn taken zouden zijn etc. Maar dat is uiteindelijk enorm meegevallen! Hier mogen wij veel meer handelingen doen die we in Nederland niet zo snel mogen doen, neem bijvoorbeeld bloedprikken en infusen aanleggen. Daarnaast vind ik de Zwitserse collega’s heel vriendelijk, het zijn hele open en hartelijke mensen.”

Verpleegkundige Janneke Verrijzer

“Die er super blij mee zijn als wij als Nederlanders hier komen werken. Wij worden heel breed en voor hun ‘hoog’ opgeleid, dat kennen ze in Zwitserland niet. Hier moeten ze al snel een richting kiezen. In Davos zitten veel Duitse collega’s, maar ook veel collega’s uit Portugal. Ik vind de culturele verschillen erg interessant!”

Werken in Zwitserland via TMI?

Wat vinden patiënten ervan dat je niet uit Zwitserland komt?

“Veel patiënten vinden het heel grappig. Vaak zodra ze mijn naam horen of zien vragen ze gelijk of ik uit Nederland kom. Ze hebben er veel bewondering voor dat ik deze stap heb gemaakt en hoe ik erop ben gekomen om hier te gaan werken. Af en toe komen er ook weleens Nederlanders in de kliniek. Toch wel grappig om dan ineens gewoon Nederlands te praten. Verder is het bijzonder hoe hier bijvoorbeeld hartoperaties worden gedaan, dan wordt het hele borstbeen nog open gemaakt. Een ervaring die je in Nederland niet zo snel zal hebben.”

In Zwitserland mag je veel meer handelingen doen, die we in Nederland niet zo snel mogen doen.

Hoe is het woon-werkverkeer naar de kliniek?

“Ik woon hier op het terrein van de kliniek en binnen twee minuten sta ik op mijn werk. We wonen in het gebouw met veel collega’s, maar ieder wel op zichzelf. Daardoor lopen we ook veel bij elkaar naar binnen. Er staan hier zes van zulke gebouwen.”

Kliniek Davos Zwitserland

En hoe is het Zwitserse leven buiten je werk om?

“Nu in het winterseizoen probeer ik zoveel mogelijk te skiën. Toen ik hier begon, ben ik veel gaan wandelen. De natuur is hier prachtig. Verder ga ik op stap met vriendinnen en collega’s of gaan we een dagje wat leuks doen.”

Waarom zou je andere TMI’ers aanraden om naar Zwitserland te gaan?

“De ervaring! Het is hier zo een mooie omgeving en puur om ervaring op te doen zou ik dit echt aanraden. Ook hier bij ons in de kliniek kun je eventueel doorgroeien als je dat zou willen en ze staan open voor alles. Protocollen en handelingen uit Nederland zijn ze heel blij mee zodat we ervaringen uit kunnen wisselen.”

*Het originele artikel is gepubliceerd in maart 2020 op tmi.nl. In 2021 is het artikel herzien en opnieuw gepubliceerd.

Droom je ook over werken in Zwitserland?

Bekijk de vacatures

Heb je een vraag aan een van onze medewerkers?

Bel ons dan op 020 – 510 6754

Of stuur ons een bericht via: