Ervaringsdeskundige Sandra Jonker – Obstetrieverpleegkundige
Sandra werkt sinds 2017 voor TMI. Zij heeft de afgelopen jaren in diverse ziekenhuizen gewerkt en op breed vlak ervaring opgedaan. Wie kan dan ook beter vertellen over hoe het is om te detacheren dan Sandra! Als ervaringsdeskundige obstetrieverpleegkundige beantwoordt zij graag je vragen over hoe het is om te werken via TMI. Na 16 jaar in vaste dienst in een ziekenhuis te hebben gewerkt, is Sandra gaan detacheren.
“Ik kwam in aanraking met TMI door mijn wens om in het buitenland te werken. Voor een vrijwilligersorganisatie in Uganda zou ik aan een project werken met betrekking tot Mother & Child Care. Het betrof een project van negen maanden en eigenlijk vond ik dat te lang, maar ik kon het regelen op het werk om tijdelijk weg te gaan. Een mooie kans dus!”
“Nog voor mijn vertrek brak er ebola uit in onder andere Uganda, waardoor ik het niet meer zag zitten om er heen te gaan.”
“Via via kende ik iemand die bij TMI werkte, die aangaf dat ze ook O&G personeel zochten voor de Caribbean. Ik heb contact opgenomen en niet lang daarna ging ik naar Bonaire om daar te werken. Daarna ging ik weer werken bij het bedrijf waar ik vandaan kwam. Het idee van detacheren bleef echter knagen. Ik was wel toe aan wat anders, wilde me ontwikkelen en ik dacht: over tien jaar ga ik deze stap waarschijnlijk niet meer maken, dus dan moet ik het nu doen. En inmiddels detacheer ik nu al twee jaar.”
Van regionaal ziekenhuis naar topklinisch ziekenhuis
“Het bevalt goed, al moet ik wel bekennen dat de eerste drie maanden wennen waren. Ik ging van een regionaal ziekenhuis naar een topklinisch ziekenhuis (Isala in Zwolle) en dat vond ik heel interessant, maar ik moest wel echt even wennen. Andere omgeving, andere computertechnieken, andere protocollen – dat was wel omschakelen. Bijkomend wil je als gedetacheerde die tijdelijke hulp biedt wel graag je werk ook goed doen. De jaren ervoor in vaste dienst werkte ik op de automatische piloot en dan moet je ineens weer op een andere manier werken. Maar uit mijn comfortzone stappen was ook de bedoeling, dus uiteindelijk is het me dan ook heel goed bevallen.”
“Ik heb in ziekenhuizen in Zwolle en Lelystad gewerkt. Leuk om de werkwijzen in beide ziekenhuizen te zien. In principe kun je de basis van je vak overal uitoefenen, het is vooral de invulling van de organisatie van het ziekenhuis waar je je in moet lezen. Eigenlijk jammer dat we in zo’n klein land als Nederland geen landelijke protocollen, structuren en technieken hebben, zodat het werk overal makkelijker op te pakken is en personeel uit te wisselen is door het hele land.”
Meer waardering
“Het leuke aan detacheren is dat doordat je maar een bepaalde tijd ergens werkt vaker feedbackmomenten hebt en daardoor beter weet waar je staat. Ik word tot nu toe overal goed ontvangen en je merkt dat ze blij zijn dat je komt versterken. Je krijgt dan weer wat waardering. Als je jaren lang ergens werkt, mis je dat op den duur wel een beetje.”
Detacheren is voor iedereen
“Detacheren kan iedereen wel, zeker de mensen in de zorgsector. Je bent gewent om ‘in dienst’ te staan in dit vakgebied. Je moet wel flexibel zijn en dat kan lastig zijn voor mensen die lang op eenzelfde werkplek hebben gewerkt. Je moet je kunnen aanpassen en jezelf een plek geven op de nieuwe werkplek. Ook moet je je bewust zijn van je vakkennis. Ga goed getraind het werkveld in. Ook als jonggediplomeerde kan je nog steeds goed geschoold of goed getraind zijn. Er zijn voldoende trainingen en scholingen die je kan volgen om je kennis up-to-date te brengen.”
Sandra als ervaringsdeskundige
“Ik merk om me heen dat veel mensen het idee van detacheren wel heel interessant vinden, maar die flexibiliteit nog spannend vinden. Daarom vind ik het ook leuk om een rol als ervaringsdeskundige op mij te nemen. Je bent een soort schakel tussen het bedrijf en de werknemers. Degenen die net dat zetje nodig hebben om te gaan detacheren, kunnen mij raadplegen om een beter beeld te krijgen. Het verschil in termen als detacheringsbureau, uitzendbureau en ‘het Flexbureau’ is nog niet bij iedereen duidelijk. Doordat ik zestien jaar bij een zorginstelling heb gewerkt en nu ook al een tijd detacheer, kan ik het verschil duidelijk in kaart brengen.”
Ben jij zelf ook obstetrieverpleegkundige en heb je vragen over hoe het is om te werken via TMI? Mail dan naar werving@tmi.nl of bel naar 020 – 717 3527.