Ervaringsdeskundige Romeo Badulkhan – CSA medewerker
Romeo Badulkhan werkt sinds 2010 als CSA medewerker via TMI op de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA). Wil jij als CSA medewerker bij TMI aan de slag? Lees dan het ervaringsverhaal van Romeo!
“Niemand beslist in één dag om CSA medewerker te worden. Het kwam ruim 15 jaar geleden toevallig op mijn pad. Toen ik terugkwam van een sabbatical kon ik aan de slag als chauffeur bij een kliniek in Amsterdam. Ik bracht daar steriele spullen. Uit nieuwsgierigheid ben ik eens gaan kijken wat er binnen die CSA afdeling speelde. En toen wist ik het: ik word sterilisatieassistent. Vervolgens volgde ik via LOI de opleiding tot CSA medewerker en leerde ik het vak op de werkvloer.
Werken als CSA medewerker bij TMI
Na een aantal jaren in het ziekenhuis te hebben gewerkt, vond ik het wel tijd voor verandering. Ik werkte in een ziekenhuis waar ook een aantal collega’s werden gedetacheerd via diverse detacheringsbureaus. Ik hoorde van die collega’s goede verhalen over TMI en heb daarom vervolgens een gesprek ingepland. TMI begon toen heel toevallig, rond 2010, ook net met het detacheren van CSA medewerkers. Nieuwe mensen leren kennen, in een andere keuken kijken en nieuwe instrumenten bekijken, leek mij echt geweldig. Nadat ik op een gesprek bij TMI was geweest, waren ze eigenlijk meteen enthousiast. Ik kreeg meteen een contractaanbod en kon direct aan de slag.
Diversiteit aan instrumenten
Het leukste aan het werken als CSA medewerker vind ik de diversiteit aan instrumenten waarmee je te maken krijgt. De verschillende instrumenten die ik per specialisme voorbij zie komen, vind ik interessant. Het is per instrument boeiend om te bedenken waar zo’n instrument voor wordt ingezet en op welke manier het allemaal gebruikt kan worden. Minder leuke dingen aan het werken als CSA medewerker kan ik dan eigenlijk ook niet bedenken. Je kunt mij ook echt wel een zogeheten vakidioot noemen! In mijn vrije tijd lees ik bijvoorbeeld op LinkedIn over studies met betrekking tot instrumenten en welke innovaties er zijn binnen mijn vakgebied.
Kwaliteiten van een CSA medewerker; geduld en nauwkeurigheid
Als je als CSA medewerker aan de slag gaat, moet je over twee belangrijke kwaliteiten beschikken; nauwkeurigheid en geduld. Tijdens het werk kan het voorkomen dat je veel moet wachten. Als CSA medewerker decontamineer je de instrumenten namelijk in de wasmachine; je maakt de instrumenten schoon door te wassen. Dit proces duurt één uur. Voordat je iets gewassen hebt, ben je dus één uur verder. Meestal sta je dan ingedeeld voor een hele dag in deze zogeheten ‘vuilruimte’ en was je de hele dag door. De persoon in de schone ruimte wacht vervolgens weer tot de schone instrumenten worden aangeleverd. Tevens ben je afhankelijk van de aanvoer van instrumenten van de OK’s en de poli’s. Indien er niets wordt aangeleverd, heb je als CSA medewerker ook niet veel te doen.
Nauwkeurigheid is ook erg belangrijk als CSA medewerker. Het is van belang dat een instrument goed wordt schoongemaakt. Indien dit niet het geval is, kan de patiënt een infectie oplopen en in het ergste geval zelfs overlijden. Gelukkig gebeurt dit vrijwel nooit, maar als CSA medewerker dien je dus zeker kundig en nauwkeurig te werk te gaan.
Afscheid nemen na jouw opdracht als gedetacheerde
Wat mij altijd bijblijft is het afscheid nemen van een werkplek als gedetacheerde. Mijn collega’s reageren vaak emotioneel. Dat zij emotioneel reageren vind ik altijd wel een compliment en zie ik als een waardering als persoon zijnde. Het geeft je het gevoel dat je je werk goed hebt gedaan. Als je een werkplek binnenkomt, is je instelling meestal zakelijk. Je weet dat je begint aan je opdracht en dat deze ook weer ergens eindigt. Ik heb wel vaak wat langere opdrachten, waardoor je uiteindelijk toch onderdeel wordt van het team. Mijn kortste opdracht was ongeveer negen maanden en mijn langste drie en een half jaar. Dan is het natuurlijk ook niet gek dat het afscheid een beetje emotioneel kan zijn.
Toch ben ik zelf ook altijd wel weer blij als mijn opdracht weer voorbij is. Het is niet dat ik het niet meer leuk vind om op die plek te werken, maar na een bepaalde tijd heb ik het ook wel weer gezien. Ik zeg altijd: ‘’Ik ga het werk niet missen, maar de mensen wel!’’. Met veel collega’s van vorige opdrachten heb ik ook nog wel contact. Dan maken wij een WhatsApp-groep aan en spreken wij eens in de zoveel tijd nog af om iets te gaan eten. Op deze manier bouw je een flink netwerk in de zorg op. Dit is ook een leuke bijkomstigheid van het detacheren.
Korte lijnen bij TMI
Eén van de voordelen van het werken bij TMI zijn de korte lijnen tussen iedereen binnen de organisatie. Ik heb een kort lijntje met mijn accountmanager. Als ik vragen of opmerkingen heb, kan ik haar altijd direct bereiken. Maar er zijn ook korte lijntjes met alle andere afdelingen op het kantoor van TMI. Dit maakt dat je als gedetacheerde vaak snel bij de juiste persoon terechtkomt.
Verder genieten wij als TMI’er vaak van een enorme vrijheid. Vrijheid in opdrachten en in welke regio’s je aan de slag wilt gaan. Ook op de werkvloer werkt het fijn als gedetacheerde. Ik kom daar als TMI’er binnen, maar ik word eigenlijk nooit zo gezien. Gedurende de opdracht ben ik echt onderdeel van het team. Toch moet je ook wel je mannetje kunnen staan op de afdeling. Het is soms voor collega’s wel even wennen dat er iemand komt detacheren.
De toekomst: het detacheren is voor mij weggelegd
Hoe ik mijn toekomst binnen mijn werkgebied voor mij zie? Ik ga dood als TMI’er denk ik. Ik ga in ieder geval nooit meer terug vast in dienst bij een ziekenhuis. Het detacheren is echt voor mij weggelegd. Wel heb ik ook ooit eens naar mogelijkheden gekeken om in het buitenland aan de slag te gaan. Wellicht is dit nog iets wat ik in de toekomst één keer voor een paar maanden zou willen doen. Puur voor de ervaring zou ik dit echt geweldig vinden. Om dat op je CV te kunnen schrijven is prachtig!”
Ben jij nog aan het twijfelen of jij gedetacheerd wilt worden als CSA medewerker? Ik raad je aan een keer bij TMI te informeren. Je kunt mailen naar werving@tmi.nl of bellen via 020 – 717 3527 voor meer informatie.