Ambassadeur Aida Samaniego Tersmette – Caribbean

Aida Samaniego Tersmette (52) is IC verpleegkundige. Zij werkt sinds 2014 met periodes via TMI in de Caribbean. Vanaf 2017 is zij ook gaan detacheren via TMI in Nederland om dit goed te kunnen combineren met het werken in het buitenland. Inmiddels heeft zij veel werkervaring opgedaan op verschillende Caribische eilanden. Ben jij benieuwd hoe het is om via TMI te werken in de Caribbean? Lees dan verder en neem bij vragen contact op met TMI.

‘’Ik kom oorspronkelijk uit Peru en ben op jonge leeftijd naar Nederland verhuisd. Nadat ik mijn Verpleegkunde opleiding had afgerond, heb ik een aantal maanden gereisd. Die reislust bleef na terugkomst in Nederland. Het avontuur van het werken in de Caribbean is op mijn lijf geschreven. In 2017 ben ik in dienst bij TMI getreden en ben ik zowel in Nederland als de Caribbean gaan werken. Inmiddels heb ik op Curaçao, Bonaire, Aruba, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius gewerkt. Ik kan mijzelf ook wel eilandexpert noemen.”

aida samaniego tersmette
Ik kan mijzelf ook wel de eilandexpert noemen.

Een nieuw avontuur

“Voordat ik werkte in de Caribbean, werkte ik in een ziekenhuis in Nederland. Er was toen voldoende personeel wat het mogelijk maakte om voor een bepaalde periode onbetaald verlof op te nemen om zo in het buitenland te gaan werken. Ik ben toen in 2014 voor het eerst via TMI voor een periode van drie maanden naar Aruba gegaan. Dit vond ik de eerste keer heel spannend, omdat alles nieuw was. Het was erg fijn dat TMI alle kennis in huis had, zodat ik goed voorbereid op reis kon.”

Aan de slag op Aruba

Toen Aida voor het eerst via TMI vertrok naar Aruba, stond een andere TMI’er die op het eiland werkte haar op te wachten op het vliegveld. “Zij nam mij mee naar het desbetreffende appartementencomplex waar ik een studio had. Toen ik aan de slag ging in het ziekenhuis was alle apparatuur nieuw voor mij. Ik werd goed ontvangen en begeleid door de collega’s op het eiland. Zodra de collega’s daar doorhadden dat ik Spaans sprak, had ik meteen een streepje voor. Papiaments, de taal die daar voornamelijk wordt gesproken, lijkt namelijk erg op Spaans. Verder is het goed om jouw Engels op niveau te hebben voor je vertrekt. Op de eilanden werken namelijk veel internationale artsen die Engels spreken.”

Als je klaar bent met werken, is het buiten heerlijk warm!

Heerlijke temperatuur

Na haar eerste werkervaring op Aruba kreeg Aida de smaak te pakken en is zij aan de slag gegaan op zowel Curaçao, Bonaire, Sint maarten, Saba en Sint Eustatius. “Op alle eilanden heb je veel contact met de verschillende disciplines in het ziekenhuis, omdat er vaak maar één ziekenhuis op het eiland is. De ziekenhuizen op Aruba en Curaçao zijn groot, omdat de eilanden ook groter zijn dan de rest. De ziekenhuizen op Sint Maarten, Bonaire en Sint Eustatius zijn kleiner, hierdoor ken je bijna iedereen die er werkt. Wat het werken zo fijn maakt is de temperatuur op de eilanden. Als je klaar bent met werken, dan is het buiten heerlijk warm.”

Voeten in het zand

“De drukte op de Intensive Care op de verschillende eilanden is vergelijkbaar met Nederland. Het ene moment ligt de afdeling vol met patiënten en heb je het heel druk. En het andere moment kan het heel rustig zijn. Als je in de Caribbean aan de slag gaat, werk je 40 uur per week. Dit wijkt af van Nederland, waar 36 uur als fulltime wordt gezien. 40 uur werken lijkt veel, maar als je dagdienst om 15:00 uur is afgelopen, kun je om 15:10 uur met je voeten in het zand op het strand staan. Als je langer naar een eiland gaat heb je ook recht op vakantiedagen, zodat je bijvoorbeeld naar een ander eiland op vakantie kunt gaan.” Aida raadt ook iedereen aan om twee weken vrij te nemen nadat je opdracht op de Caribbean is afgelopen om zo nog twee weken extra van de omgeving te kunnen genieten.

Huisvesting en vervoersmiddelen op de eilanden

“Voor sommige eilanden dien je zelf (voor een gedeelte van de werkperiode) huisvesting te regelen. Social media is hiervoor handig. Zo zijn er bepaalde Facebookgroepen waar je je vraag met betrekking tot huisvesting kunt indienen. Vooral in de zomer is er snel een woonplek te vinden. In de winter is het drukker op de eilanden, dit maakt de zoektocht iets lastiger. Gelukkig ondersteunt TMI hier ook bij. Zij hebben mij goed geholpen door suggesties te geven voor mogelijke woonruimtes. Op de eilanden is het verder handig om een auto of fiets te hebben, omdat je dan gemakkelijk op verschillende plekken op de eilanden kunt komen. De eerste keer dat ik aan de slag ging in de Caribbean, had ik nog geen rijbewijs. Ik heb toen alles met de fiets gedaan. Wat ook vaak gebeurt is dat collega’s of TMI’ers een leaseauto met elkaar delen. Afhankelijk van je budget, kun je hier een keuze in maken.”

In een korte periode kunnen er hechte vriendschappen ontstaan.

Mooiste herinneringen; vriendschappen

Alle eilanden hebben bij Aida een mooie en bijzondere indruk achtergelaten. Toch springt er één eiland bovenuit. ‘’Sint Maarten is één van mijn favoriete eilanden, het landschap is er heuvelachtig en groen. Je kunt vanaf Sint Maarten goed eilandhoppen naar prachtige Bounty-eilanden. Toch zijn de vriendschappen de mooiste herinneringen aan de eilanden Als je alleen reist (zonder gezin of partner) zoek je andere collega’s en TMI’ers op. Je gaat met elkaar uit eten of een dagje op pad. Hierdoor kunnen in korte tijd hechte vriendschappen ontstaan. Je probeert elkaar te leren kennen door samen uit eten te gaan of er een dagje op uit te gaan. Zo kunnen er in een korte periode hechte vriendschappen ontstaan.”

Een verrijking voor je werkervaring

“Voor iedereen die nog twijfelt om aan de slag te gaan in de Caribbean: gewoon doen! Het is een mooi avontuur. De tijd vliegt voorbij, voordat je het weet ben je weer terug in Nederland. Het is verrijking voor je werkervaring; je gaat daar met verschillende apparaten, culturen en collega’s om. Kortom, een mooie uitdaging voor jou als zorgprofessional en iets wat je eens in je leven moet hebben meegemaakt.”

Ben jij na dit verhaal van Aida nieuwsgierig geworden over het werken in de Caribbean? Neem dan contact op met de afdeling TMI Caribbean via wervingcaribbean@tmi.nl.