Werken in Duitsland in de zorg

Wil jij graag werkervaring opdoen in het buitenland, maar niet te ver weg van huis? Dan is Duitsland mogelijk iets voor jou! Net over de grens van Duitsland, in het gebied Nordrein-Westfalen (NRW), hebben wij een uiteenlopend aanbod voor verpleegkundigen, ANIOS en AIOS. Zo’n internationaal avontuur begin je natuurlijk niet zomaar. Voordat je hieraan begint, is het belangrijk om je goed in het land te verdiepen. TMI helpt je vast op weg en zet de belangrijkste zaken voor je op een rij.

Voordelen van werken in Duitsland:

Over Duitsland

Duitsland kent een prima zorgstelsel en zeer goede sociale voorzieningen. Daarbij biedt ons buurland vele voordelen op het gebied van wonen: zowel kopen als huren is er relatief goedkoop. Hoewel de gemiddelde Duitser het liefst de auto neemt, is ook het openbaar vervoer in Duitsland zeer goed geregeld. Bovendien pakken steeds meer mensen in Duitsland de fiets. Zowel in steden als in landelijke gebieden vind je talloze winkels en supermarkten. Bovendien vind je in Duitsland op veel plekken een wekelijkse markt, waar je de meest lekkere en verse producten vindt.

Een goede balans tussen werk en privé is voor Duitsers een must: er wordt veel waarde gehecht aan voldoende mogelijkheden om te ontspannen in de vrije tijd. Dit zie je terug in het grote aanbod van activiteiten, festivals en verenigingen. In de zomer zijn de Duitse Oost- en Noordzeekust populaire bestemmingen, terwijl in de winter veelal wordt geskied en gesnowboard. Ook op het gebied van kunst en cultuur heeft Duitsland zeer veel te bieden; zo is in elke Duitse deelstaat weer iets nieuws te ontdekken.

duitse stad met rivier en brug

De Duitse zorgsector

Het Ministerie voor Gezondheid (Bundesministerium für Gesundheit) rekent de gezondheidszorg tot één van de belangrijkste werkgevers in Duitsland. Ongeveer een op de acht werkende mensen heeft een baan in de zorg. Toch is er, volgens de Duitse werkvoorziening (Bundesagentur für Arbeit), in nagenoeg elke Duitse deelstaat een tekort aan geschoold personeel in de gezondheidszorg! Duitsers spreken hier van de zogenaamde ‘Fachkräftemangel’.

Werken in Duitsland

De zorgsalarissen zijn in Duitsland vastgelegd in cao’s (Tarifverträge) en/of kunnen individueel tussen werkgevers en werknemers worden bepaald. Vaak zijn werkgevers echter bereid om voor mensen die precies in het profiel passen ruimere salarissen te betalen. Het minimumaantal wettelijk verplichte vakantiedagen bedraagt hier 24; dit is vastgelegd in het ‘Bundesurlaubgesetz’. Toch gelden ook hier uitzonderingen en is in overleg vaak meer mogelijk.

In Duitsland is een tekort aan verpleegkundigen, met name in de ouderenzorg. Er is daardoor een grote vraag naar Nederlandse verpleegkundigen. Ook voor basisartsen op zoek naar een ANIOS functie of AIOS opleidingsplek kent het werken in Duitsland voordelen: in Duitsland hoef je niet lang te wachten op een opleidingsplek!

Een voorwaarde voor werken in Duitsland is het spreken van de Duitse taal op B2-niveau. De taal nog niet perfect onder de knie? Geen zorgen! TMI heeft een leraar Duits in dienst die tegen vergoeding kan helpen om binnen korte tijd het gewenste niveau Duits te bereiken.

TMI zorgt voor:

De sollicitatieprocedure

Heb jij interesse om in Duitsland in de zorg aan de slag te gaan? Neem dan contact op met onze accountmanager voor Duitsland, André Herveille. Hij vertelt je alles over de verschillende mogelijkheden. Besluit je definitief te kiezen voor een Duits avontuur? Dan gaan wij graag een kennismakingsgesprek (via Skype) met jou aan om je beter te leren kennen. Vanuit ons kantoor in Mönchengladbach ondersteunen onze accountmanagers voor de Duitse markt je graag bij het vinden van een nieuwe en passende baan. Met onze jarenlange ervaring in het bemiddelen van zorgprofessionals naar Duitsland weten wij precies aan welke eisen je moet voldoen en wat je van tevoren moet regelen.

Sollicitatieprocedure voor verpleegkundigen

Om in Duitsland te mogen werken is een registratie nodig via de Europese Beroepskaart. Dit is in vier tot vijf weken geregeld. Daarnaast begeleiden wij jou met het aanvragen van de ‘Anerkennung’ (erkenning) van het Nederlandse diploma. Zodra je geregistreerd bent, bespreekt de accountmanager de actuele vacatures met je. Zit er iets tussen waar je enthousiast van wordt? Dan stellen we je aan het ziekenhuis voor. Bij dit kennismakingsgesprek zal ook de accountmanager aanwezig zijn. Dit is ter ondersteuning van jou en het in goede banen leiden van de vervolgafspraken.

Sollicitatieprocedure voor artsen

Om als arts aan de slag te kunnen in Duitsland, moet je een registratie aanvragen: dit heet in Duitsland de Approbation. Dit duurt ongeveer acht tot twaalf maanden. Voor de erkenning als specialist geldt een tweede aanvraag: de zogenaamde Facharztanerkennung. De doorlooptijd hiervan bedraagt ongeveer vier tot vijf maanden. In de tussentijd kan de specialist in Duitsland als AIOS werkzaam zijn. Bij deze aanvragen krijg je vanzelfsprekend begeleiding van TMI.

Het begrip ANIOS kent men in Duitsland niet. In principe ben je óf in opleiding, óf specialist. Een uitzondering zijn de revalidatieklinieken, waar je als ‘basisarts niet in opleiding’ werkzaam kunt zijn. Zodra je geregistreerd bent of zodra de datum van de Fachsprachprüfung (taaltoets) bekend is, bespreekt accountmanager André de actuele vacatures met je. In overleg word je voorgesteld bij het ziekenhuis. Bij het kennismakingsgesprek zal de accountmanager ook aanwezig zijn. Dit ter ondersteuning van jou en het in goede banen leiden van de vervolgafspraken.

Een algemene voorwaarde voor werken in Duitsland is het spreken van de Duitse taal op B2-niveau. Een taalcertificaat is overigens niet nodig voor het aanvragen van de registratie.

 

Wil jij via TMI aan de slag in Duitsland?

Interesse?

Neem contact op!
andre herveile portretfoto

André Herveille

Senior Accountmanager

06 - 284 990 34 andre@tmi.nl