Wil jij graag werkervaring opdoen in het buitenland, maar niet te ver weg van huis zijn? Dan is Duitsland een uitstekende optie om te bekijken. Net over de grens van Duitsland en in het Nordrein-Westfalen (NRW) gebied hebben wij een uiteenlopend aanbod voor verpleegkundigen, ANIOS en AIOS.

Zo’n internationaal avontuur begin je natuurlijk niet zomaar en voordat je hier aan begint, is het belangrijk om je goed te verdiepen in het land. Daarom beantwoorden wij op deze pagina hopelijk al jouw vragen over het wonen en werken in Duitsland.

De Duitse zorgsector

Volgens het Ministerie voor Gezondheid (Bundesministerium für Gesundheit) telt de gezondheidszorg tot de belangrijkste werkgevers. Ongeveer één op de acht mensen in de beroepsbevolking werkt in de zorg. Toch is er, volgens de Duitse werkvoorziening (Bundesagentur für Arbeit), in nagenoeg elke Duitse deelstaat een tekort aan geschoold personeel in de gezondheidszorg, de zogenaamde Fachkräftemangel.

De zorginkomens zijn vastgelegd in CAO’s (Tarifverträge) en/of kunnen individueel tussen werkgevers en werknemers worden bepaald. Echter betalen werkgevers voor de gezochte mensen vaak ruimere salarissen. Het minimum aantal wettelijk verplichte vakantiedagen bedraagt 24, dit is vastgelegd in het “Bundesurlaubgesetz”. Toch zijn er ook hier uitzonderingen en is er meer mogelijk.

Wonen in Duitsland

Duitsland kent een prima zorgstelsel en zeer goede sociale voorzieningen. Daarbij biedt Duitsland vele voordelen op het gebied van wonen, zoals goedkoop een huis kopen of huren. Het aanbod van kwalitatief hoogwaardige huurwoningen in Duitsland is tevens zeer groot. Als vervoersmiddel gaat de Duitser het liefst met de auto, toch is het openbaar vervoer in Duitsland ook zeer goed geregeld en pakken steeds meer mensen de fiets. Zowel in steden als gebieden buiten de stad zijn talloze winkels en supermarkten om in de dagelijkse inkoopbehoeften te kunnen voorzien. In Duitsland vind je op veel plekken ook een wekelijkse markt waar de meest verse producten en levensmiddelen te vinden zijn.

Wat kan je doen in jouw vrije tijd?

De balans tussen werk en privé is een belangrijk terugkerend thema in Duitsland en er wordt veel waarde gehecht aan voldoende kwalitatieve uitvluchtmogelijkheden voor in de vrije tijd. Dit zie je terug in het grote aanbod van activiteiten, festivals en verenigingen. In de zomer zijn de Duitse Oost- en Noordzee kust populaire bestemmingen terwijl in de winter veelal geskied en gesnowboard wordt. Ook op het gebied van kunst en cultuur heeft Duitsland zeer veel te bieden, elke Duitse deelstaat heeft zo zijn eigen identiteit.

Verder specialiseren binnen de Duitse zorgsector

In Duitsland hoef je niet lang te wachten op een opleidingsplek

Taalniveau B2

TMI heeft een leraar Duits in dienst die kan helpen om het gewenste niveau Duits te bereiken

Net over de grens

Een prachtige omgeving om te werken en niet ver van huis

De sollicitatieprocedure

Als jij interesse hebt in het werken in Duitsland, meld je dan aan via de website. Onze accountmanager, André Herveillige, zal contact met jou opnemen om je te informeren over alle mogelijkheden. Heb jij nog steeds interesse? Dan gaan wij graag een kennismakingsgesprek (via Skype) met jou aan om je beter te leren kennen. Vanuit ons kantoor in Mönchengladbach ondersteunen onze accountmanagers voor de Duitse markt je graag bij het vinden van een nieuwe en passende baan. Met onze jarenlange ervaring in het bemiddelen van zorgprofessionals naar Duitsland weten wij alles van de benodigde formaliteiten en eisen.

Een voorwaarde van werken in Duitsland is het spreken van de Duitse taal op B2-niveau. TMI heeft een leraar Duits in dienst die kan helpen om binnen korte tijd het gewenste niveau Duits te bereiken. Zo denken we in alles mee en helpen we je van A tot en met Z om in dienst te kunnen treden in Duitsland! Het taalcertificaat is overigens niet nodig voor het aanvragen van de registratie.

1. Sollicitatieprocedure voor verpleegkundigen

De registratie via de Europese Beroepskaart voor het werken in Duitsland is in vier tot vijf weken geregeld. Daarnaast begeleiden wij jou met het aanvragen van de Anerkennung (erkenning) van het Nederlandse diploma. Zodra je geregistreerd bent, bespreekt de accountmanager de actuele vacatures met je. In overleg wordt je voorgesteld bij het ziekenhuis. Bij het kennismakingsgesprek zal tevens de accountmanager aanwezig zijn. Dit is ter ondersteuning van jou en het in goede banen leiden van de vervolgafspraken.

2. Sollicitatieprocedure voor artsen

Om als arts aan de slag te kunnen in Duitsland, begeleiden wij je bij het aanvragen van de registratie, dit heet in Duitsland de Approbation. Dit duurt ongeveer acht tot twaalf maanden. Met de Approbation kun je als arts in Duitsland werkzaam zijn. Voor de erkenning als specialist geldt een tweede aanvraag voor de zogenaamde Facharztanerkennung. De doorlooptijd hiervan bedraagt ongeveer vier tot vijf maanden. In de tussentijd kan de specialist als AIOS in Duitsland werkzaam zijn.

Het begrip ANIOS kent men in Duitsland niet. In principe ben je in opleiding of specialist. Een uitzondering zijn de revalidatieklinieken, hier kun je als basisarts niet in opleiding werkzaam zijn. Zodra je geregistreerd bent of zodra de datum van de Fachsprachprüfung (taaltoets) bekend is, bespreekt de accountmanager, André Herveille, de actuele vacatures met je. In overleg wordt je voorgesteld bij het ziekenhuis. Bij het kennismakingsgesprek zal de accountmanager tevens aanwezig zijn. Dit ter ondersteuning van jou en het in goede banen leiden van de vervolgafspraken.

Vacatures verpleegkundigen

In Duitsland is een tekort aan verpleegkundigen, met name in de ouderenzorg. Er is daardoor een grote vraag naar Nederlandse verpleegkundigen. Bekijk hier de vacatures voor verpleegkundigen.

Vacatures ANIOS/AIOS

Heb jij de opleiding Geneeskunde afgerond en ben je op zoek naar een ANIOS functie of AIOS opleidingsplek? In Duitsland hoef je niet lang te wachten op een opleidingsplek! Bekijk hier de vacatures voor ANIOS en AIOS.

Vragen?

Neem dan contact op met André Herveille, Accountanager & Managing Director Duitsland

Werken in de Caribbean

Werken in Zwitserland

Werken in Suriname

Werken in Suriname

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.