“Ik dacht, dit moet ik doen, misschien krijg ik deze kans nooit meer.”

Manon werkte in Nederland al voor TMI. Zo hoorde ze ook over het bestaan van TMI Caribbean. Ze omschrijft zichzelf als leergierig en houdt van verrassingen en vernieuwing. Verschillende collega’s waren al werkzaam geweest voor TMI op de Antillen en deelden met haar hun ervaringen. Uiteindelijk was dat doorslaggevend. “Ik dacht, dit moet ik doen, misschien krijg ik deze kans nooit meer.” aldus Manon. Ook het feit dat Manon geen kinderen had op het moment van de beslissing, heeft er voor gezorgd dat dit voor haar voelde als een kans die ze gewoon móést pakken.

De eerste indruk

Eenmaal geland op Aruba werd Manon opgehaald door een vriendin die ook in het ziekenhuis heeft gewerkt en woonachtig is op Aruba. Na het halen van haar auto is ze gelijk langs het ziekenhuis gereden om te zien waar dit precies zat. Het appartementencomplex waar Manon verbleef werd voornamelijk bewoond door collega’s uit het Dr. Horacio Oduber Hospitaal. Er was dus snel aanspraak. Na één vrije dag begon Manon met werken. Haar eerste dag verliep soepel en ze werd vriendelijk ontvangen. Voor haar waarneming van één maand hoefde ze ter plekke niet veel te regelen. Alleen de eerste werkdag ging ze langs de HR-afdeling voor het invullen van enkele formulieren. De eerste indruk van het ziekenhuis beschrijft ze als netjes, maar enigszins verouderd. Zelf werkte Manon op een onlangs gerenoveerde afdeling, het ziekenhuis is namelijk bezig met een vernieuwing.

De werkomgeving

Manon werkte op afdeling B4. Een chirurgische afdeling met behandelingen voor onder andere diabetische voeten, trauma, vaatproblemen en nefrologie. Ook werden er op de afdeling maagverkleiningen uitgevoerd. Een diverse afdeling dus, wat Manon beviel. De werksfeer omschrijft ze als goed, haar collega’s waren vriendelijk. Toch moest ze even wennen aan haar Arubaanse collega’s. Er werd veel in het Papiamento en Spaans gesproken. Twee talen die de meeste Nederlanders niet spreken. “Soms is dat wel lastig. Maar wel kan je dit gewoon aangeven, dan proberen ze hier rekening mee te houden.” vertelt  Manon. Ook de werkwijze is anders dan in Nederland. Er is veel papierwerk en een klein beetje EPD (Elektronisch patiëntendossier, red.). Het ziekenhuis is wel bezig om volledig met het EPD te werken in de toekomst.

 

Manon met haar collega’s uit het ziekenhuis.

 

Over de werkdruk vertelt Manon dat deze goed was vol te houden, maar soms iets zwaarder kon zijn dan gewend. “Meestal sta je met een leerling of ziekenverzorgende samen op  kantje (ongeveer zes patiënten), dat is wel te doen.” aldus Manon. Een enkele keer raakte ze in tijdnood, waardoor de werkdruk wat hoger kwam te liggen. De werktijden omschrijft Manon als “ideaal”. Een dagdienst was van 06:50 tot 14:50 uur, een avonddienst van 14:50 tot 22:50 uur en een nachtdienst van 22:30 tot 07:00 uur. Een opvallend kenmerk van het Arubaanse ziekenhuis dat Manon noemt, is dat er veel sprake is van “rooming in” van familie.

Een aanrader?

Manon omschrijft haar ervaring als erg leerzaam op persoonlijk gebied, maar ook voor haar carrière. Wel raadt ze anderen aan om van te voren in ieder geval een paar woorden Papiaments te leren. Over de begeleiding vanuit TMI voorafgaand aan het vertrek vertelt Manon dat er veel wordt gedaan om TMI’ers die naar de Caribbean gaan elkaar te kunnen leren kennen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door borrels die door het TMI Caribbean team worden georganiseerd. Daarnaast is het mogelijk om van het vliegveld te worden gehaald door een TMI’er die op dat moment al op het eiland verblijft. Ook in haar vrije tijd heeft Manon het naar haar zin gehad. Zo had het appartementencomplex waar ze verbleef een zwembad, waar ze in haar vrije tijd heerlijk aan kon liggen. Maar, ook het eiland verkennen met de auto heeft Manon met veel plezier gedaan. Al met al heeft Manon genoten van haar tijd op Aruba.

“Jazeker, ik heb het naar mijn zin gehad. Ik raad het andere mensen ook aan om een periode op Aruba te werken, het is een kans die je niet mag laten schieten.” aldus Manon.

 

Manon gebruikte haar vrije tijd om het eiland te verkennen.

Werken op Aruba - Wat kan TMI voor je betekenen?

Recente vacatures zien voor verpleegkundigen op Aruba?

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.