Vivian van der Post is IC verpleegkundige en heeft op zowel Curaçao als Aruba gewerkt. Ze vertelt over haar indrukken en ervaringen tijdens haar werk en leven op deze eilanden.

“Werken op Aruba en Curacao is een meerwaarde op de kennis en een verruiming van je blik!”

“Curaçao was mijn eerste reis alleen. Zowel het werken als het leven op het eiland waren indrukken om nooit te vergeten.”, aldus Vivian. Ze kreeg de smaak te pakken is daarna nog twee keer een maand op Aruba geweest om te werken. Ook daar deed ze wederom veel indrukken op, maakte ze nieuwe vrienden deed ze nieuwe werkervaring op.

De eerste dagen

Op de vraag hoe ze bij Curaçao kwam, antwoord ze: “Het leek me heerlijk om tijdens de koude winter in Nederland op een warm eiland te werken. Het was hard werken, maar tussen de diensten door was er ook nog tijd om te genieten van alles wat het eiland te bieden heeft.” Bij beide eilanden was er bij aankomst een auto geregeld op het vliegveld en kwam een collega haar halen om naar het appartement te brengen. “Daardoor deed ik gelijk wat contacten op en werd ook direct de locatie van het ziekenhuis uitgelegd.”

Op de vraag hoe de voorbereiding vanuit TMI was, vertelt ze: “De communicatie vanuit TMI was prima. De korte lijnen via WhatsApp waren erg prettig, zeker als je ergens voor het eerst komt. Ook de TMI borrels op het eiland worden overigens erg gewaardeerd!” Wat betreft woonruimte vertelt Vivian dat ze op Curaçao een appartement had. Op Aruba zat ik in een appartementencomplex waar veel collega’s van het ziekenhuis zaten. “Dit is een voordeel, contacten worden snel gelegd aan het zwembad.“

Werken en genieten op het eiland

“Op Aruba werkte ik op de Intensive Care. Hier hangt een collegiale sfeer en de eerste dagen werd ik hier goed op weg geholpen.” Vivian geeft aan dat er ruimte is om te ‘sparren’ met de intensivist over de patiëntenzorg en is er ook een MDO (Multidisciplinair Overleg, red.). Wat betreft de nationaliteiten van patiënten geeft ze aan dat er veel patiënten uit de VS waardoor ze haar Engels weer kon ophalen. Doordat Vivian bemiddeld werd, rekende ze er op dat ze niet het makkelijkste rooster zou krijgen. “Ik heb veel nachtdiensten gedraaid, maar doordat ik hier al op was berekend was dat geen probleem.” De werkdruk op de IC is volgens haar heel wisselend: “Het is hollen of stilstaan, maar dit is niet anders als in Nederland.” Op beide eilanden spreken de meeste inwoners goed Nederlands, maar toch blijft Papiamento de eerste taal. “Wat betreft het Papiamento pik je de belangrijkste woorden wel op. Dit is wel handig bij Antilliaanse patiënten die natuurlijk het liefst in hun moedertaal praten. Doordat ik kort verbleef heb ik geen lessen in Papiamento gevolgd.” Voor velen voelen beide eilanden aan als vakantie zodra zij hun dienst hebben afgerond. Voor Vivian geldt dat ook: “Op de momenten dat ik niet werkte ging ik graag naar het strand of snorkelen op mooie plekken. Maar ook met de auto de eilanden verkennen is echt leuk, je leert de eilanden dan wat beter kennen en ontmoet locals.”

Werken op Curaçao of Aruba; een echte aanrader!

“Curaçao was mijn eerste reis en de eerste keer dat ik werkte in een Antilliaans ziekenhuis. Dat was even wennen in het begin, maar ik ontzettend veel geleerd en het super naar mijn zin gehad.” Ze geeft aan dat Aruba wat Westerser is en dat dit haar beter blijkt te liggen. “Ik had erg fijne collega’s op Aruba en volgde danscursussen.” Het voordeel van werken op deze eilanden is voor Vivian de ervaring die je op doet. Ze vertelt dat je jezelf wel flexibel moet opstellen om goed mee te komen. “Ik raad het ook zeker aan om te gaan werken op Curaçao of Aruba. Het is een meerwaarde op de kennis die je in Nederland hebt opgedaan en een verruiming van je blik!”

Nog een paar tips

“Als tip, wees jezelf maar probeer niet de werkzaamheden te veranderen tenzij je jouw ideeën goed onderbouwd. Ga mee met de flow van het eiland!”, aldus Vivian. Verder tipt ze nog de app ‘maps.me’, waarmee je offline routekaarten kan gebruiken. Erg handig om gratis overal je weg te kunnen vinden. Als je voor langere tijd naar één van de eilanden gaat, kan je beter ter plekke een simkaart aan te schaffen om voordelig te bellen en internetten. Maar ga je net als Vivian voor een maand en wil je toch gemakkelijk je weg overal kunnen vinden, dan biedt de app Maps.me uitkomst, aldus Vivian.

Solliciteer direct

Kom in contact met TMI om alle mogelijkheden te bespreken.

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.