Sinds februari dit jaar is Michelle Danen werkzaam in het ziekenhuis in Gloucester. Niet alleen het landschap maar ook de cultuur van Engeland blijkt anders dan de Nederlandse. Een nieuwe ervaring die ze anderen zeker aanraadt.

Werken als verpleegkundige in Engeland

Ik ben Michelle Danen en ik ben sinds begin februari werkzaam als verpleegkundige in het ziekenhuis in Gloucester in Engeland. Ik werk op de afdeling General & Old Age Medicine (GOAM) met heup fracturen. Via het ziekenhuis heb ik woonruimte, ze hebben een eigen accommodatie.

Cultuurverschillen

De stap om in Engeland te gaan werken leek mij niet zo groot. Ik dacht: zoveel cultuur verschil zal er niet zijn. Nou dat had ik dus mis. Er zijn wel degelijk verschillen tussen Nederland en Engeland. Het begint met het voorstellen. In Nederland is het een gewoonte om iedereen een hand te geven en je voor te stellen. Hier staan ze daar heel raar van te kijken; ze schudden elkaar nooit de hand om zich voor te stellen. Dit leverde in het begin weleens een ongemakkelijke situatie op. Wat verder in het ziekenhuis erg opvalt is dat ze nog gescheiden mannen en vrouwen unitshebben. Hiërarchie is ook duidelijk aanwezig. elke discipline of rang heeft zijn eigen kleur uniform en die zijn beschikbaar in jurken, rokken of gewoon een pak. Verder zijn de Engelsen in het begin gesloten in vergelijking met Nederlanders, zodra ze je beter leert kennen zijn ze heel open en leuk om mee samen te werken!

Collega’s

De sfeer op mijn afdeling is goed, ik heb tot nu toe leuke collega’s! Wat je wel merkt is dat er overal, maar werkelijk overal een tekort aan personeel is. Onze afdeling zodoende ook en dan hebben wij nog “geluk” dat we zoveel collega’s hebben. Sommige afdelingen zijn er slechter aan toe.

Op de afdeling waar ik werk is er een diversiteit aan collega’s. Er werken Britse, Nederlandse, Indische, Keniaanse, Zuid Afrikaanse en Portugese medewerkers. Ik vind dit persoonlijk erg leuk! Je voelt je daardoor absoluut niet de enige ‘buitenlander’. Van alle Nederlandse medewerkers werken er twee op mijn afdeling en twee elders in het ziekenhuis.

Engelse gezondheidzorgsysteem

De gezondheidszorg in Engeland is anders dan in Nederland. Ze gebruiken een ander systeem. De NHS (National Health Service) waar ik voor werk is een overheidsinstelling en is gratis voor mensen. (In Engeland worden zorgkosten betaald van belastingen, red.) Het nadeel van deze gratis voorziening is dat de wachttijden voor behandelingen en operaties lang zijn. Bij privé klinieken zijn de wachtlijsten een stuk korter, maar daar moet je wel voor betalen.

Waarom Engeland gaan?

Werken in Engeland raad ik zeker aan. Persoonlijk vind ik het erg leuk om buiten Nederland te werken; een andere cultuur en andere gewoontes leren kennen. Maar het is ook goed voor je ontwikkeling. Je krijgt hier de mogelijkheid om veel trainingen te volgen. Ook ze geven je de kans om dingen te veranderen op de afdeling en om door te groeien of te wisselen van afdeling. Uiteraard ontwikkel je ook jouw Engelse taalvaardigheid en staat werkervaring in het buitenland goed op je CV.

Buiten het werken is er genoeg te zien en te doen in Engeland. Want het is hier zeker ook heel mooi!

 

Solliciteer direct

Kom in contact met TMI om alle mogelijkheden te bespreken.

Michelle Danen

 

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.