De patiënten van de ziekenhuisgroep Twente hebben ’s nachts geen last meer van piepende infusen. Dit komt door een speciale infuusklem, uitvinding van Franc Pots. Voor deze uitvinding heeft hij de publieksprijs van een innovation challenge binnen zijn ziekenhuis gewonnen. De ziekenhuisgroep in Twente wil door middel van deze challenge zorgprofessionals stimuleren om innovaties in de zorg te stimuleren.

Het hele ziekenhuis wakker van het gepiep

De infuuspomp gaat piepen als de druppelsensor van een infuus beweegt en de druppels onregelmatig vallen. Vervolgens moet er een verpleegkundige komen die de pomp kan herstellen. Dit proces herhaalt zich dag en nacht. Hierdoor liggen er onnodig patiënten wakker ’s nachts en zijn verpleegkundigen onnodig veel tijd kwijt aan het resetten van de pompen.

De infuusklem

Het is eigenlijk een hele simpele klem geeft Franc Pots aan. De infuusklem is zo gemaakt dat de druppelsensor stabiel blijft. Hij begon met het maken van een aantal prototypen van de klem via zijn 3D printer, maar merkte al snel dat er meer vraag naar was. De verpleegkundigen in het Twentse ziekenhuis vinden de klem handig, omdat het de werkdruk verlaagt. Ze hoeven de pomp nu niet continu te resetten. Ook zorgt de klem ervoor dat er geen constante storing is van de infuuspaal. Hierdoor blijft de medicatietoevoer stabiel.

De 3D printer van Franc post kan de grote hoeveelheid aanvragen van de klemmen niet aan. Het printen van een infuusklem kost hem zes uur exclusief de nawerking. Er wordt nu gezocht naar een bedrijf die de klemmen in grote aantallen wil gaan maken.

Neem contact op

Mail ons

info@tmi.nl

Bel ons

020 717 35 27

Fax ons

020 615 51 10

Bezoek ons

Sierplein 75
Postbus 90137
1065 LN Amsterdam

Bekijk de route
Bekijk de parkeergelegenheid

Postadres

Postbus 90137
1006 BC Amsterdam

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.