Uit de laatste resultaten van de Zorgbarometer blijkt dat het ziekteverzuim in de zorg met 5.9 procent een piek heeft bereikt. Vorig jaar was het verzuim nog 5.7 procent. Het gemiddelde ziekteverzuim in Nederland bedraagt 4.7 procent. In de zorg is het verzuim dus ruim een procent hoger dan gemiddeld en het lijkt erop dat dit voorlopig nog niet zal afnemen. Het verzuim zou voornamelijk zijn ontstaan door de hoge werkdruk in de zorgsector. De werkdruk in de zorg is te hoog waardoor personeel vertrekt. Dit zorgt voor een hogere werkdruk voor de medewerkers die wel in dienst blijven, wat het risico op ziekteverzuim verhoogt. Hierdoor ontstaat er een vicieuze cirkel en blijft het verzuim stijgen.

Hoge kosten door extern personeel

Door het verzuim en verloop van personeel in de zorg is de inzet van zzp’ers toegenomen van 6.6 naar 7.1 procent. Zorginstellingen geven in totaal op het moment bijna 2.6 miljard euro uit aan personeel dat niet bij hen in loondienst is. De inzet van extern personeel is het hoogst in de gehandicaptenzorg, de ouderenzorg en de geestelijke gezondheidszorg. Bij de GGZ piekte het verzuim van personeel namelijk boven de 18 procent.

De buffers raken op

Het oplopende verzuim drukt op de winst in de zorgsector. Rob Leensen, zorgexpert bij accountants- en adviesbureau EY, geeft aan dat er nog wel buffers zijn, maar dat die een keer gaan op raken. De instellingen redden het de komende jaren nog wel volgens Leensen, maar hij geeft aan dat er nu actie ondernomen moet worden.

 Is er een oplossing voor dit probleem?

Rob Leensen vindt dat het beleid in Nederland zich meer moet gaan richten op preventie van het verzuim. Hij is van mening dat er meer aandacht moet komen voor werknemerstevredenheid door onder andere loopbaanbegeleiding aan te bieden, kansen te vergroten en de werkdruk in de zorgsector te verminderen.

Neem contact op

Mail ons

info@tmi.nl

Bel ons

020 717 35 27

Fax ons

020 615 51 10

Bezoek ons

Sierplein 75
Postbus 90137
1065 LN Amsterdam

Bekijk de route
Bekijk de parkeergelegenheid

Postadres

Postbus 90137
1006 BC Amsterdam

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.