Ervaringsdeskundige Kristel van Nus- Izeboud – Recovery/HC verpleegkundigen

Kristel is recovery/High Care verpleegkundige en werkt al 31 jaar in de zorg. Sinds 2019 werkt zij via TMI als recovery/high care verpleegkundige. Ben jij benieuwd hoe het is om gedetacheerd te worden als recovery/High Care verpleegkundige? Lees dan het interview en neem bij vragen contact op met TMI!

‘Na mijn diplomering startte ik op de afdeling Ortho/Trauma. Daar heb ik bijna vijf jaar fulltime gewerkt. Hierna heb ik een periode gewerkt in de commerciële sector. Toch merkte ik dat ik weer terug de zorg in wilde. Ik had interesse om te gaan werken op de Operatiekamer (OK) of de Intensive Care (IC). Met name het technische gedeelte van deze vakgebieden sprak mij aan. Vervolgens heb ik op de OK een dag meegelopen en dat vond ik heel erg leuk.

kristel van nus

Omdat ik onverwachts zwanger was, ben ik niet op de OK of IC gestart, maar op de Recovery afdeling. Het idee was om na mijn zwangerschap te beoordelen of ik de anesthesie verpleegkunde of operatieassistent opleiding wilde doen. Uiteindelijk vond ik het zo leuk op de recovery dat ik de recovery/high care opleiding ben gaan doen. Vervolgens heb ik nog een opleiding gevolgd om praktijkcoördinator en stralingsdeskundige te worden. Het diploma Verpleegkundige is dus een hele goede basis is, waar je veel verschillende kanten mee op kunt.

Ik ben ook altijd op zoek gegaan naar nieuwe uitdagingen. Daarom past het detacheren zo goed bij mij, omdat je ergens voor een korte periode werkt en dan weer een nieuwe uitdaging aangaat. In het begin is dat heel spannend, maar door het detacheren kun je je goed focussen op het werk, omdat je niet in dienst treedt bij het ziekenhuis. Patiëntcontact en de zorg verlenen vind ik heel belangrijk en hier kan ik door het detacheren de focus op leggen. Het is een enorme luxe om iedere keer op verschillende locaties te kijken zonder dat je daar vast in dienst hoeft te treden.

Het diploma Verpleegkunde is een goede basis, waar je veel verschillende kanten mee op kunt!

Van geestelijke gezondheidszorg, tot aan het ziekenhuis en naar het buitenland

Ik vind het een groot voordeel dat TMI een hele bekende organisatie is en het al lang bestaat. Dit gaf mij een vertrouwd gevoel. Ook de brede oriëntatie sprak mij aan. Het is niet alleen de IC of High Care, het gaat van de geestelijke gezondheidszorg tot aan het ziekenhuis en naar het buitenland.

Ik heb heel prettig contact met mijn accountmanager van TMI.

Goed contact met mijn accountmanager

Ik heb heel prettig contact met mijn accountmanager van TMI. De accountmanagers luisteren echt naar jouw wensen met betrekking tot een opdracht. Als er zaken spelen op jouw opdracht, kun je dit altijd kwijt bij jou accountmanager. Ik heb dan echt het gevoel dat er naar mij geluisterd wordt en dat ik niet een ‘’nummertje’’ ben.

Detacheren; probeer het eens uit!

Ik denk dat het voor iedere zorgprofessional zinvol zou zijn om het detacheren uit te proberen. Er wordt voordat je aan een opdracht begint gekeken of je e-learnings en scholingen up-to-date zijn. Dit is voor jezelf fijn, dat je kennis weer up-to-date is en blijft. Ook is het contact met TMI’ers op de verschillende uitjes heel fijn. Verder organiseert TMI Academy genoeg bijscholingen en een thema-avond, wat heel leerzaam is om bij te wonen.

Als je gaat detacheren moet je het wel los kunnen laten dat je niet allerlei zaken kunt aanpassen op een locatie waar je werkt. Soms wordt er op een andere manier gewerkt dan je gewend bent. Wel kun je uiteraard altijd jouw ideeën inbrengen.

‘’Enorm divers werk en kort intensief contact’’

Het leukste aan mijn werk als recovery verpleegkundige is de enorme diversiteit en het korte intensieve contact met patiënten. Op de Post Anesthesia Care Unit (PACU), waar ik op dit moment werk, verblijven patiënten maximaal 24 uur op de afdeling. De patiënten die verblijven op de PACU zijn vrouwen en kinderen met de leeftijd van 0 tot 18 jaar.

Een werkdag als recovery verpleegkundige

Als ik een dagdienst heb, inventariseer ik eerst of er ’s nachts is gewerkt en welke mensen er overdag bij op de Recovery komen. Vervolgens doe ik verschillende controles en zet ik alle monitoren aan. Ik controleer onder andere de zuig, de opiaten, de zuurstof en de crashkar. Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe werkwijze: ‘bedtoewijzing’. Dit houdt in dat je bedden/patiënten toegewezen krijgt. Deze bedden liggen dan naast elkaar, waardoor je niet continu op en neer hoeft te lopen.

Binnen de functie begeleid je niet alleen de kinderen, maar ook de ouders. Er komen patiënten met een enorme diversiteit aan aandoeningen, diagnoses en ingrepen op de afdeling. Dit varieert van vrij onschuldig tot zeer ingrijpend en emotioneel.

Je doet als recovery verpleegkundige veel postoperatieve zorg. Hoelang patiënten op de afdeling verblijven verschilt per patiënt. Als het langer dan vijf uur is, moet de patiënt naar de IC. Wij hebben avonddienst tot 23:00 uur en daarna gaat de bereikbaarheidsdienst in. Dan blijft er iemand voor de operaties die nog bezig zijn. Maar deze tijden en werkwijzen verschillen ook weer per ziekenhuis. Het is belangrijk om je als gedetacheerde per locatie aan te aanpassen, want iedere organisatie heeft een eigen manier van werken.

Er is zoveel meer dan je huidige werkplek.

Werken op basis van detachering is een luxepositie

Wat ik alle zorgprofessionals zou willen meegeven; er is zoveel meer dan je huidige werkplek. Vroeger stond er een quote bij mijn jongste kind op de basisschool; “van proberen kun je leren”. Dit is voor het detacheren ook van toepassing. Je gaat aan de slag bij verschillende opdrachtgevers, maar je leert je aanpassen en je maakt kennis met andere werkmethodes. Er valt nog zoveel te leren en te ontdekken, maar je moet hiervoor openstaan. Je staat er als je aan de slag gaat via TMI in ieder geval niet alleen voor. Je hebt een accountmanagers of mede TMI’ers waarmee je zaken kunt bespreken. Werken op basis van detachering is echt een luxepositie.’’

Ben jij recovery of High Care verpleegkundige? En heb jij naar aanleiding van dit verhaal nog vragen voor detachering? Stel deze dan aan onze afdeling Recruitment Nederland via werving@tmi.nl.