Ambassadeur Harmke Telgenhof – Jong gediplomeerd verpleegkundigen

Harmke (23) is verpleegkundige en werkt nu drie jaar op basis van detachering via TMI. Ze heeft na haar opleiding Verpleegkunde eerst een half jaar gewerkt in een ziekenhuis in Nieuwegein en is hierna via TMI gaan werken binnen de acute zorg. Vanwege haar ervaring met detacheren als jong gediplomeerd verpleegkundige is zij aangesteld als ambassadeur. Heb jij vragen over het werken als jong gediplomeerde via TMI? Neem dan contact met haar op!

‘’Het was altijd al mijn droom om als verpleegkundige te werken. Op vierjarige leeftijd zei ik al dat ik later in het ziekenhuis wilde werken als verpleegkundige. Het zorgen voor patiënten en het sociale aspect wat hierbij komt kijken, is het leukste aspect van mijn beroep. Ook het technisch bezig zijn met apparatuur vind ik interessant.

De opleiding mbo-verpleegkunde

Ik heb de opleiding mbo-verpleegkunde gedaan in Zwolle. Gedurende mijn studie heb ik stage gelopen binnen de VVT en in een ziekenhuis in Nieuwegein. In Nieuwegein trof ik een collega aan die via TMI werkte en mij meer vertelde over het werken als gedetacheerde. Na mijn stage werd mij een opleiding aangeboden vanuit het ziekenhuis in Nieuwegein, maar ik had heimwee naar Zwolle. Ik heb vervolgens nog een halfjaar in het ziekenhuis in Nieuwegein gewerkt en ben hierna dichter bij mijn woonplaats Zwolle aan de slag gegaan via TMI.

Op vierjarige leeftijd zei ik al dat ik later in het ziekenhuis wilde werken als verpleegkundige.

Werkervaring opdoen via TMI

Ik ben bij TMI in dienst gegaan om werkervaring op te doen. Door middel van detacheren doe je ervaring op bij veel verschillende locaties. Ook heb ik ervoor gekozen om bij TMI te gaan werken, omdat de visie als organisatie breder is dan alleen Nederland. Je kunt ook aan de slag in het buitenland, dat vind ik heel tof!

Toen ik aan het oriënteren was op een nieuwe baan heb ik ook nagedacht over het zzp-schap. Ik kwam tot de conclusie dat ik mijzelf nog te jong vindt om te gaan zzp’en. Er zijn zoveel zaken die je moet regelen als je start als zpp’er. Dit is te veel gevraagd van een jong gediplomeerde. Zo wordt er van een zzp’er onder andere verwacht dat je genoeg kennis en ervaring hebt. Detachering was voor mij dus een mooie kans om meer werkervaring op te doen. Nu ik eenmaal aan het detacheren ben, zou ik het niet meer anders willen.

Je kunt de accountmanager echt dag en nacht bellen en dat geeft een fijn gevoel.

Jong gediplomeerd; wat houdt dat in en wat zijn de uitdagingen?

Je bent jong gediplomeerd als je nul tot en met twee jaar ervaring hebt als verpleegkundige. Ik heb zelf geen uitdagingen op de werkvloer meegemaakt toen ik aan de slag ging als jong gediplomeerd verpleegkundige. Dit komt door de begeleiding van de accountmanager bij TMI. Als ik vragen heb, kan ik altijd bij mijn accountmanager terecht en hierdoor heb ik nooit spanningen.

Als ik bijvoorbeeld voor het eerst op een locatie kom, gaat er altijd een accountmanager mee met het gesprek. Je kunt ze echt dag en nacht bellen en dat geeft een heel fijn gevoel. Als je direct bij het ziekenhuis in dienst gaat, heb je ook wel een coach op locatie, maar je merkt bij TMI dat die begeleiding nog intensiever is en dat er wordt gekeken naar jouw persoonlijke behoeftes.

Voordelen van detacheren

Wat ik zo fijn vind aan detacheren, is dat je individueler bent. Als ik naar huis ga sluit ik mijn werk volledig af. Ik zit bijvoorbeeld niet in werkgroepen waar je wellicht na je werk ook nog mee bezig bent. Verder kijk je iedere keer in een andere keuken en leer je op iedere locatie weer nieuwe dingen. Ook kun je je wensen met betrekking tot een opdracht doorgeven aan jouw accountmanager. Op basis van die wensen wordt er een opdracht gezocht die het best bij jou past.

Verder wordt er meegedacht met betrekking tot praktische zaken waar je tegenaan loopt in de praktijk. Bij een locatie waar ik heb gewerkt, was bijvoorbeeld de parkeergelegenheid niet goed. Toen heeft TMI aan mij een vouwfiets uitgeleend en kon ik veel makkelijker op locatie komen. Ook zijn de bijscholingen van de TMI Academy erg goed. Je krijgt een automatisch bericht als je scholingen bijna aflopen. Dan wordt er gevraagd om je weer opnieuw in te schrijven voor een scholing. Verder zijn veel trainers zelf ook zorgprofessional (geweest), wat heel fijn is.

Stevig in je schoenen staan

Als je gaat detacheren, moet je stevig in jouw schoenen staan. Je gaat namelijk aan de slag in een team waar ze je niet kennen. Ook moet je wel een beetje flexibel zijn in de reistijden. Ik vind het niet erg om een stukje verder te rijden, omdat je dan de dag rustig met jezelf in de auto kunt opstarten en na je werkdag ook weer kunt afsluiten. Gelukkig wordt er over het algemeen wel een opdracht gevonden die bij jouw woonplaats in de buurt is.

Door middel van detachering kun je veel werkervaring opdoen.

Bepaal welke richting jij op wilt gaan

Aan alle jong gediplomeerde die nog twijfelen om te gaan detacheren zou ik zeggen dat ze het zeker moeten doen voor de werkervaring die je erdoor krijgt. Veel jong gediplomeerd verpleegkundigen willen graag op de spoedafdeling, zoals een IC willen werken. Hier heb je echter eerst meer werkervaring voor nodig. Door middel van detachering kun je die benodigde ervaring opdoen.

Ook als je totaal nog niet weet welke richting je op wilt, is detacheren een mooie opstap. Door het werken op verschillende locaties en afdelingen kun je namelijk uitzoeken wat jij het leukste werk vindt. Verder word je heel goed begeleid gedurende het hele proces door jouw accountmanager van TMI. Ik weet ook nog niet hoe mijn carrière er in de toekomst precies uitziet. Ik zie mijzelf in ieder geval zeker nog een hele tijd via TMI werken!’’

Ben jij zelf een jong gediplomeerd verpleegkundige? En heb jij naar aanleiding van dit verhaal nog wat vragen voor Harmke? Stel deze dan via harmke.telgenhof@tmi.nl of bel haar via 06 – 187 266 08.