Donna Sabajo is Oncologieverpleegkundige en komt uit Suriname. Via TMI heeft ze op Curaçao gewerkt in het St. Elisabeth Hospital op de afdeling Hematologie & Oncologie.

Donna werd door TMI gevraagd of het haar leuk leek om eens voor een maand op Curacao wilde werken op de afdeling Hematologie-Oncologie en daarop zei ze meteen ja! In de aanloop naar de werkperiode op de Antillen begeleid TMI begeleid haar medewerkers. “Ik kreeg op tijd mijn mailtjes en had regelmatig contact met Susanne en Marieke (contactpersonen Antillenteam, red.). Ook via de app hadden we regelmatig contact.”

Aankomst op Curacao en de eerste indrukken

Donna werd bij aankomst opgehaald van het vliegveld en naar haar verblijf gebracht. “De woonruimte vond ik prima. De plek is ook goed beveiligd en ik kon genieten van het zwembad.”, geeft Donna aan. “Gedurende mijn werkperiode moest ik enkele zaken met HR regelen, maar het meeste was al voor mijn vertrek geregeld. De tip die ik hierin wil meegeven is: stel veel vragen, neem initiatief en toon interesse, dat is het halve werk!”

Haar eerste indrukken van het SEHOS op Curaçao waren erg positief: “Klantvriendelijkheid, constructieve communicatie, teamspirit en uitstekende begeleiding.”, aldus Donna. Op de vraag hoe haar eerste dagen waren, antwoord ze dat die enerverend waren. “Ik moest erg wennen aan het verkeer, iedereen rijdt zo gehaast. Verder heb ik mij goed kunnen aanpassen!”

 

Werksfeer en werkdruk

Donna vertelt dat haar komst op de afdeling Hematologie-Oncologie van invloed is geweest. “De afdeling heeft een personeelstekort en ik heb mij echt volledig ingezet.” Donna vertelt ontzettend van haar werk te houden en de patiënten met een tevreden gevoel naar huis ziet gaan. “Ik heb het werk met heel mijn hart gedaan en heb zelf ook meer werkervaring op kunnen doen.”, aldus Donna. De werksfeer op zowel de afdeling als in het hele ziekenhuis was super, volgens Donna. “Ik stond open voor kritiek, heb goede begeleiding gehad en veel bijgeleerd van het personeel daar. Kort gezegd: het was perfect!” Wat betreft werkdruk vond Donna het erg goed te doen. Haar werktijden waren dagelijks van 7.30 uur tot 16:00 uur.

Papiamento of Nederlands?

Ondanks dat Donna geen Papiamento spreekt ging het communiceren goed met patiënten en collega’s goed. “Ze spreken ook Nederlands dus we communiceerden in het Nederlands.” Wanneer patiënten alleen in hun moedertaal wilden communiceren vroeg ze gewoon aan het personeel of iemand de patiënt te woord wilde staan. “Ik heb ook een app gedownload via mijn mobiel waarmee ik het Papiamento kon aanleren. Het is nog niet wat het wezen moet, maar ik kon de patiënten daardoor wel enkele vragen stellen in hun taal, wat erg gewaardeerd wordt.” Donna heeft geen Papiamento les gevolgd, maar hoopt dat in de toekomst nog wel te doen.

“Ik zou iedereen aanraden om eens te gaan werken op Curacao. Je leert er een andere cultuur en je doet meer en andere ervaringen op. De tips die ik wil meegeven? Doe het met plezier, stel je open en pas je aan!”

Ook werken op Curaçao? Kijk of jouw droombaan ertussen staat!

Solliciteer direct

Kom in contact met TMI om alle mogelijkheden te bespreken.

Donna Sabajo
Oncologieverpleegkundige
TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.