twee babyvoetjes op hand
Ervaringsverhaal

Werken als Obstetrie- & Gynaecologieverpleegkundige op Bonaire

Auteur:
Lisa Schagen

Claudia van Gilst, obstetrie- & gynaecologieverpleegkundige, vertrok eind augustus 2017 voor drie maanden naar Bonaire om daar in het Fundashion Mariadal ziekenhuis te werken.

“Tijdens deze periode werkte ik veertig uur per week op de afdeling verloskunde als obstetrieverpleegkundige. Een goed begin is het halve werk; TMI is heel duidelijk in alles wat nodig is om in het buitenland te kunnen gaan werken. Na een Skype gesprek met het afdelingshoofd en een verpleegkundige van de afdeling van het ziekenhuis op Bonaire voelde ik mij welkom om in september te starten met werken.”

Claudia van Gilst

Het ziekenhuis

“Het ziekenhuis is klein en het ‘ons kent ons’-principe is al snel merkbaar. Uniformen, een toegangspas en wachtwoorden voor computer en e-mail zijn dezelfde ochtend al geregeld. Dat is niet te vergelijken met de soms trage logistiek van een groot academisch ziekenhuis. Ik kan het zeker waarderen!

Met zo’n tweehonderd bevallingen per jaar is de afdeling verloskunde niet groot, al is het de enige plek op het eiland waar je kunt bevallen. In sommige gevallen worden zwangere vrouwen overgeplaatst naar een ander eiland of naar Colombia vanwege beperkte mogelijkheden in het ziekenhuis.

Fundashion Mariadal

Omdat de verpleegkundige specialisaties niet op het eiland worden gegeven zijn de meeste collega’s algemeen verpleegkundige. Ze staan open voor extra kennis die jij meebrengt. Ik vind het heel mooi dat het personeel iedereen met zoveel enthousiasme en vriendelijkheid blijft ontvangen, ondanks dat er ontzettend veel verloop er is met collega’s uit Nederland.”

“Wat mij al snel opvalt is dat de vrouwen van Bonaire sterk zijn. Er wordt vrijwel niet om pijnstilling gevraagd tijdens de bevalling. De zorg voor de zwangere, barende, en kraamvrouw is in principe hetzelfde, maar het is vooral de logistiek waar je op ingewerkt dient te worden. Het grootste verschil is dat alle administratie op papier is! Wat fijn en makkelijk is, is dat het grootste deel van de patiënten Nederlands spreekt. Bijna iedereen lijkt familie in Nederland te hebben waardoor je al snel een leuk praatje maakt.”

Ik vind het heel mooi dat het personeel iedereen met zoveel enthousiasme en vriendelijkheid blijft ontvangen, ondanks dat er ontzettend veel verloop er is met collega’s uit Nederland.

Het vakantiegevoel

“Omdat een dagdienst vroeg begint (om 06.45 uur), ben je ‘s middags lekker vroeg klaar. Het vakantiegevoel heb ik elke dag in die drie de maanden wel gehad. De zon schijnt elke dag en ik heb het geluk gehad dat er bij het appartementencomplex een heerlijk zwembad zat.  Op vrije dagen heb ik veel van Bonaire gezien, ik had niet gedacht dat het zo’n divers eiland is. Enerzijds de mooie blauwe zee waarin je heerlijk kunt snorkelen en genieten van de prachtige onderwaterwereld. Anderzijds de ruige natuur van het Washington Slagbaai National Park en de zoutpannen aan de zuidkust.”

“Wat ben ik blij dat ik deze tijd heb kunnen ervaren. Ik heb een enorm leuke tijd gehad en heb dan ook afscheid genomen van mijn collega’s met de woorden ‘Wie weet tot ziens…’!”

Zoutpannen Bonaire

Droom jij ook over werken in Bonaire?

Bekijk dan de vacatures

Heb je een vraag aan een van onze medewerkers?

Bel ons dan op 020 – 510 6754

Of stuur ons een bericht via: