De Academie voor Ambulancezorg heeft aangegeven dat verpleegkundigen zonder specialistische vooropleiding kunnen deelnemen aan de nieuwe opleiding tot ambulanceverpleegkundige. De nieuwe opleiding wordt ‘lange tranche’ genoemd en bestaat uit meer lesuren en praktijkuren dan de bestaande ‘korte tranche’ opleiding. De lange tranche opleiding duurt dan ook 18 maanden, is CZO-gecertificeerd en ingeschaald op NLQF-6 niveau. Dit nieuws zorgt voor verdeeldheid onder de verpleegkundigen. Een deel van de verpleegkundigen reageert enthousiast en het andere deel is vooral bezorgd over deze ontwikkeling. Deze bezorgdheid ontstaat vooral uit de vraag of de studenten die de opleiding volgen wel genoeg kennis en ervaring hebben om het vak te beoefenen.

Waarom is deze nieuwe ambulanceverpleegkundige opleiding ontstaan?

Albert van Eldik, hoofd opleidingen van de Academie voor Ambulancezorg, geeft aan dat de voornaamste reden om de opleiding te starten te maken heeft met de tekorten van ambulanceverpleegkundigen. Daarnaast stromen veel SEH en IC verpleegkundigen, die uiteindelijk als ambulanceverpleegkundige willen gaan werken, na een jaar door. Zij moeten namelijk op dit moment eerst nog een specialistische opleiding doen om aan te slag te kunnen als ambulanceverpleegkundige. Een nieuwe opleiding zou deze tekorten mogelijk kunnen verminderen.

Informatie over de opleiding tot ambulanceverpleegkundige

De opleiding tot ambulanceverpleegkundige duurt 18 maanden, is CZO-gecertificeerd en bovendien ingeschaald op NLQF-6- niveau. Tijdens de opleiding worden stages verplicht gesteld. Er wordt momenteel nog door middel van praktijkbegeleiders en onderwijsdeskundigen onderzocht of de eerste studenten genoeg kennis en vaardigheden hebben opgebouwd om dit prachtige vak na deze opleiding goed te kunnen uitoefenen.

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.