Het gaat goed met het onderzoek naar alzheimer in Nederland. In de periode van 2014 tot en met 2018 staan we namelijk op de vierde plek als het gaat om onderzoeksoutput met betrekking tot deze ziekte. Zweden, Italië en Spanje vormen samen de top 3. Deze resultaten komen naar voren uit een analyse door Elsevier, het informatie- en data-analysebedrijf voor wetenschap en gezondheidzorg. Zij hebben de analyse uitgevoerd aan de hand van de RAI-index. Met deze index kan worden vergeleken hoe de onderzoeksoutput binnen een specifiek onderzoeksgebied zich verhoudt tot de totale hoeveelheid onderzoek. Deze uitkomsten worden vervolgens afgezet tegen het mondiale gemiddelde.

Aantal publicaties per universiteit

De Vrije Universiteit voert de lijst aan en publiceerde tussen 2014 en 2019 576 artikelen. Nadere beschouwing leert echter dat het toch een slag subtieler ligt. Rekening houdend met hoe vaak een artikel werd geciteerd of met de zogeheten Field-Weighted Citation Index (de verhouding tussen het totaal aantal citaties van een specifiek artikel in een jaar, gedeeld door het aantal citaties dat verwacht zou mogen worden) laten de resultaten zien dat andere instellingen in de top tien komen bovendrijven: het RIVM en het Trimbos-instituut staan dan bovenaan.

Aantal publicaties per onderzoeker

Als het gaat om het aantal publicaties per onderzoeker scoort TU Delft het beste van alle universiteiten in Nederland. Zij produceerden gemiddeld 1.5 alzheimeronderzoek per onderzoeker. De UvA scoorde hierin het laagst met een gemiddelde van 0.66 publicaties per onderzoeker.

VS koploper wat betreft absolute aantallen

In absolute aantallen scoort de VS het hoogst in het uitvoeren van alzheimeronderzoek met in totaal 16.238 gepubliceerde artikelen. Dit is meer dan het dubbele van China, wat de op een na grootste producent in het onderzoek naar alzheimer is. Gevolgd door, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië.

Neem contact op

Mail ons

info@tmi.nl

Bel ons

020 717 35 27

Fax ons

020 615 51 10

Bezoek ons

Sierplein 75
Postbus 90137
1065 LN Amsterdam

Bekijk de route
Bekijk de parkeergelegenheid

Postadres

Postbus 90137
1006 BC Amsterdam

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.