Het geneesmiddelentekort wordt in de tweede helft van 2019 zeer waarschijnlijk steeds groter. Het tekort met betrekking tot de anticonceptiepil eind 2018 zorgde voor 1.2 miljoen vrouwen in Nederland al voor moeilijkheden. In 2018 was er een tekort aan 769 soorten medicijnen.

Hoe kan het dan dat dit probleem blijft bestaan?

Volgens de KNMP ontstaan de tekorten onder andere door het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars  en de Wet geneesmiddelenprijzen. De prijzen van medicijnen zijn hierdoor volgens de organisatie “enorm gedaald”. Zo wordt geschetst dat de Nederlandse markt voor fabrikanten niet voordelig is, waardoor voorraden bewust laag worden gehouden.

Wat zijn de mogelijke oplossingen voor dit probleem?

Er zijn momenteel al verschillende oplossingen aangedragen om te voorkomen dat dit probleem zich in de toekomst weer voordoet. Een mogelijke oplossing is het verplaatsen van de medicijnproductie naar Europa. Ook wordt er gekeken naar een minimale voorraad van drie of vier maanden, wat zou voorkomen dat er in de toekomst tekorten ontstaan.

Diegene die zich onder andere inzetten om deze tekorten op te lossen zijn de apothekers. In totaal besteed het apotheekteam gemiddeld 17.5 uur wekelijks  aan het oplossen van het geneesmiddelentekort, met als gevolg een toenemende werkdruk van apothekers. Zo zijn de apothekers een groot deel van deze tijd bezig om patiënten het tekort uit te leggen of de duur van naleveringen te controleren.

Neem contact op

Mail ons

info@tmi.nl

Bel ons

020 717 35 27

Bezoek ons

Sierplein 75
Postbus 90137
1065 LN Amsterdam

Bekijk de route
Bekijk de parkeergelegenheid

Postadres

Postbus 90137
1006 BC Amsterdam

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.