Uit een internationaal onderzoek van Alzheimer Disease International onder 70.000 mensen in 155 landen, blijkt dat veel mensen met dementie de ziekte liever verbergen. Uit het onderzoek komt naar voren dat 29 procent van de Nederlanders de ziekte wilt verbergen. Dit betekent dat wij hoger scoren dan andere landen, waar het gemiddelde rond de 20 procent ligt.

Waarom vinden mensen het moeilijk om dementie bespreekbaar te maken?

Julie Meerveld, manager belangenbehartiging van Alzheimer Nederland, zegt dat het geheim houden van dementie niet met opzet gebeurd. De redenen waarom mensen dit liever niet publiekelijk bekend maken, is omdat ze bang zijn dat ze dan niet meer serieus worden genomen. Ook vinden veel mensen het spannend om zich te laten testen op dementie, omdat het onder andere een progressieve ziekte betreft waar nog geen behandeling voor is. Toch raadt Alzheimer Nederland aan om je wel te laten testen. De meest bekende symptomen die duiden op dementie, kunnen namelijk ook veroorzaakt worden door andere ziektebeelden zoals depressies en hersentumoren. Voor deze ziekten is wel behandeling mogelijk.

Hoe herken je als zorgprofessional verbergen van dementie?

Als professional in de zorgsector is het belangrijk om je te beseffen dat veel mensen dementie liever verbergen. In de meeste gevallen blijven deze mensen de symptomen van dementie ontkennen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld vergeten te drinken of leggen ze hun portemonnee in de vriezer, maar ze ontkennen dat ze dingen vergeten. In sommige gevallen hebben mensen door de ziekte zelf geen inzicht meer in hun handelen. Dit zijn signalen die mogelijk duiden op dementie.

Hoe maak je dementie bespreekbaar als zorgprofessional?

Als professional is het belangrijk je te realiseren dat je mensen niet kunt dwingen van dementie een bespreekbaar onderwerp te maken. Een harde confrontatie is dus in de meeste gevallen niet de juiste aanpak. Over het algemeen maken bepaalde activiteiten het makkelijker om over moeilijke onderwerpen zoals dementie te praten. Zo kun je het onderwerp bespreekbaar maken tijdens een wandeling, het doen van de afwas, het kijken van een film of tijdens het doen van een spelletje.

Meer bekendheid creëren omtrent de ziekte

Alzheimer Nederland stimuleert iedereen om meer bekendheid te creëren omtrent de ziekte. Ondanks de inzet van Alzheimer Nederland rust er nog steeds een taboe op de ziekte. Uit onderzoek van Alzheimer Disease International blijkt dat 16 procent van de mensen denkt dat mensen met dementie gevaarlijk zijn voor hun omgeving. Echter is het merendeel van het gedrag van mensen met deze ziekte te verklaren als je je in de persoon en ziekte verdiept. Kortom, bekendheid en erkenning omtrent deze ziekte blijft van belang.

Neem contact op

Mail ons

info@tmi.nl

Bel ons

020 717 35 27

Fax ons

020 615 51 10

Bezoek ons

Sierplein 75
Postbus 90137
1065 LN Amsterdam

Bekijk de route
Bekijk de parkeergelegenheid

Postadres

Postbus 90137
1006 BC Amsterdam

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.