Apothekersassistent

Als apothekersassistent heb je een grote diversiteit aan werkzaamheden. Je bent het eerste aanspreekpunt van de apotheek en zorgt ervoor dat patiënten de juiste medicijnen en informatie ontvangen. Daarnaast ben je bezig met de voorraadbeheer, het invoeren van recepten of het bijhouden van administratie. Je bent onmisbaar voor de apotheek! Benieuwd waar je gaat werken en hoeveel je gaat verdienen? Lees hier alles over het beroep van apothekersassistent!

Wat doet een apothekersassistent(e)?

Dit is afhankelijk waar je gaat werken. Wanneer je als apothekersassistent bij de openbare apotheek gaat werken, ben je dé ondersteuning van de apotheek. Je ontvangt patiënten aan de balie en neemt recepten aan. Vervolgens controleer je of de patiënt het medicijn veilig kan gebruiken. Je verwerkt de informatie in digitale apotheekinformatiesystemen, denk hierbij aan: Pharmacom, Mira, HiX, Medimo of Zamicom.

In de functie van apothekersassistent geef je voorlichting over het gebruik van medicijnen en geeft de medicatie mee. Ook ontvang je regelmatig patiënten zonder recept. Met deze patiënten ga je in gesprek om erachter te komen wat hun kwalen zijn en welke medicijnen dit het beste kunnen behandelen. Je bent veel in contact met patiënten maar draagt ook bij aan de organisatie van de apotheek. Je zorgt ervoor dat de apotheek netjes oogt en beantwoordt vragen via e-mail en telefoon. Daarnaast verricht je administratieve taken, houd je de medicijnvoorraad bij en zorg je ervoor dat de patiëntendossiers op orde zijn.

Ook is het mogelijk om als apothekersassistent in het ziekenhuis te werken. Wanneer je in het ziekenhuis werkt, voer je ook medicatieverificatie bij opname en ontslag uit. Wanneer je op de afdeling Bereidingen werkt maak je verschillende aseptische en cytostatische bereidingen.

Welke competenties heb je als apothekersassistent nodig?

Verhalen uit de zorg

Janneke Pustjens apothekersassistent Ervaringsverhaal
19 februari 2021 - Cynthia Buckert

Janneke’s ervaring als gedetacheerde apothekersassistent

Jacqueline apothekersassistent Sint Maarten Ervaringsverhaal
16 februari 2021 - Lisa Schagen

Werken als apothekersassistente op Sint Maarten

Veelgestelde vragen zzp in de zorg Achtergrondinformatie
28 december 2021 - Hillie Bosma

10 veelgestelde vragen over het werken als zzp’er in de zorg

Apothekersassistent opleiding

Als je apothekersassistent(e) wil worden, moet je een mbo-4 diploma volgen tot apothekersassistent. Tijdens deze opleiding leer je alles over de werking van medicijnen en hoe je patiënten goede voorlichting geeft. Gezondheidskunde, bereiden, klaarmaken en afleveren van geneesmiddelen staan centraal. Daarnaast krijg je les in het werken met computers in de apotheek. De opleiding duurt drie jaar en je kunt deze volgen in de beroepsopleidende (BOL) leerweg en de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Als je kiest voor een BOL-opleiding leer je 60% op school. Wanneer jij praktischer bent ingesteld kun je kiezen voor een BBL-opleiding, je gaat dan één dag in de week naar school en leert de overige dagen vanuit de praktijk bij een apotheek. Wanneer je de opleiding tot apothekersassistent hebt afgerond draag je een beschermde beroepstitel.

Als apothekersassistent geldt de BIG-registratie niet, je kunt je wel vrijwillig registreren bij de beroepsvereniging Optima Farma en de Nederlandse Vereniging voor Farmaciemedewerkers in Ziekenhuizen (NVFZ).

Waar werk je als apothekersassistent?

Als apothekersassistent werk je in de farmaceutische branche en kun je aan de slag bij diverse werkgevers. Voor de hand liggend is de openbare apotheek, maar er zijn nog meer mogelijkheden. Je kunt aan de slag in het ziekenhuis op de afdeling Bereidingen of op de poliklinische apotheek. Ook kun je werken in een groothandel, bij een zorgverzekeraar of in de farmaceutische industrie.

Werken in de openbare apotheek:

De openbare apotheek is de bekendste werkplek. Je kunt hierbij denken aan de apotheek bij jou om de hoek. Deze apotheek werkt nauw samen met huisartspraktijken en ontvangt regelmatig recepten. De openbare apotheek zorgt voor patiënten in de eerstelijnsgezondheidszorg. Dit houdt in dat iedereen naar de openbare apotheek kan zonder verwijzing.

Werken in het ziekenhuis:

De ziekenhuisapotheek zorgt voor de medicijnen voor opgenomen patiënten of patiënten voor (dag)behandelingen. De poliklinische apotheek verschaft medicijnen die patiënten thuis kunnen gebruiken. Je werkt nauw samen met leveranciers, specialisten van het ziekenhuis en apothekers. Werken in een ziekenhuisapotheek betekent dat je ontslagmedicatie-gesprekken voert. Je zorgt ervoor dat patiënten goed voorbereid weer naar huis gaan.

Werken in de farmaceutische industrie:

Als apothekersassistent kun je ook aan de slag in de farmaceutische industrie. Werken binnen de farmaceutische industrie betekent dat je weinig tot geen patiëntcontact hebt. Je ondersteunt de apothekers die onderzoek doen en verricht administratieve werkzaamheden. Tijdens deze functie werk je veel samen met apothekers en analisten.

 

Relevante vacatures

Wat verdient een apothekersassistent?

Je salaris als apothekersassistent hangt af van je werkervaring en in welke branche je gaat werken. Je valt onder de cao apotheken (salarisschaal 6) of onder de cao ziekenhuizen (salarisschaal 40). Het cao-salaris van een beginnend apothekersassistent is €2.146,- en kan oplopen naar schaal 7.9 tot €3.221,- bruto per maand. Dit is op basis van een fulltime dienstverband. Om door te groeien naar de hoogste schaal dien je allround te zijn.

Per 1 mei is het cao salaris verhoogd met 2,25%. Ook heb je als apothekersassistente recht op onregelmatigheidstoeslag, dit houdt in dat je extra verdient wanneer je onregelmatige diensten draait: bijvoorbeeld tijdens de feestdagen of in het weekend. Deze kan oplopen tot 25, 50 of 75% van je normale uurloon.

Wanneer je bij TMI in dienst treedt als apothekersassistent bieden we je vaak een hoger salaris dan het salaris uit de geldende cao met vergelijkbare arbeidsvoorwaarden. Via TMI kun je een detacheringscontract aangaan waarbij je werkervaring opdoet bij verschillende opdrachtgevers. Daarnaast ontvang je bij TMI als apothekersassistent een welkomstbonus van €500,- en de mogelijkheid van een leaseauto bij een dienstverband vanaf 24 uur per week.

Wil jij als apothekersassistent aan de slag via TMI?

Wil jij aan de slag als apothekersassistente via TMI?

Bekijk de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
lisa bens

Team Werving & Selectie

020 - 510 6754 werving@tmi.nl