Apotheker

Wat voor effect hebben geneesmiddelen en medicijnen op het menselijk lichaam? Daar is een apotheker dagelijks mee bezig. Een apotheker is dé specialist op het gebied van geneesmiddelen en medicatie. De functie van apotheker is buitengewoon veelzijdig, elke dag is anders. Je adviseert, onderzoekt en draagt bij aan ontwikkelingen in de farmaceutische industrie. Benieuwd naar de werkzaamheden van een apotheker en of dit beroep bij je past? Wij leggen alles voor je uit!

Wat doet een apotheker?

Als apotheker ben je verantwoordelijk voor het bereiden en verschaffen van medische hulpmiddelen aan patiënten. Je hebt een brede medische kennis en legt patiënten, huisartsen of specialisten uit hoe medicijnen het beste gebruikt kunnen worden. Vaak werk je samen met huisartsen, specialisten en farmaceutische medewerkers. Naast het geven van voorlichting en advies ben je bezig met het aansturen van apothekersassistenten en het doen van farmaceutisch onderzoek. Ook ben je betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en de registratie hiervan. Als apotheker draag je een grote verantwoordelijkheid binnen de apotheek. Je hebt een leidinggevende rol en het is belangrijk dat je nauwkeurig kunt werken.

Opleiding tot apotheker

Om apotheker te worden moet je Farmacie studeren. Je start met een universitaire opleiding van drie jaar waarin je de bachelor Farmacie volgt. Tijdens deze opleiding leg je de basis tot apotheker. Je doet een brede basiskennis op over geneesmiddelen en hoe je de juiste dosering berekend. Na het afronden van je bachelor kun je starten aan de master Farmacie. Met de master Farmacie rond je de apothekersopleiding af. Deze master duurt drie jaar. Voordat je officieel kunt starten als apotheker is het verplicht om je in te schrijven in het BIG-register. Hierin staat wat je kan en mag als apotheker en welke bevoegdheden je hebt. Als openbaar apotheker ben je een medisch specialist. De beroepstitel voor openbaar apotheker is wettelijk beschermt; wanneer je staat ingeschreven in het specialistenregister openbare farmacie mag je je officieel apotheker noemen.

Opleiding ziekenhuisapotheker

De opleiding ziekenhuisapotheker is een vervolgopleiding op de reguliere apotheker opleiding. Deze opleiding duurt vier jaar en volg je via een opleidingsprogramma vanuit een ziekenhuis. Om de opleiding te kunnen volgen moet je beschikken over een geldige BIG-registratie als apotheker.

Werkomgeving apotheker

Als apotheker kun je aan de slag op verschillende locaties. Je kunt aan de slag in een openbare apotheek, in een ziekenhuis of in de farmaceutische industrie.

Werken in de openbare apotheek:

Bij een openbare apotheek kun je denken aan de apotheek bij je in de buurt. Deze apotheek zorgt voor patiënten in de eerstelijnsgezondheidszorg en ontvangt vaak recepten vanuit huisartspraktijken. Als apotheker in een openbare apotheek werk je nauw samen met huisartsen, specialisten en apothekersassistenten om ervoor te zorgen dat patiënten het juiste medicijn krijgen.

Werken in het ziekenhuis:

Een ziekenhuisapotheek regelt alle medicijnen voor de opgenomen patiënten van een ziekenhuis. Meestal worden deze medicijnen kant-en-klaar ingekocht maar er worden ook medicijnen gebruikt die niet zomaar kunnen worden ingekocht. Deze moeten speciaal worden bereidt door de apothekersassistent, als apotheker ben je de eindverantwoordelijke. Een ziekenhuisapotheker werkt nauw samen met leveranciers, specialisten van een ziekenhuis en apothekersassistenten.

Werken in de farmaceutische industrie:

Als apotheker in de farmaceutische industrie draag je bij aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en onderzoekt de werking en veiligheid hiervan. Je werkt meestal op een universiteit of in een laboratorium van een ziekenhuis. Tijdens deze functie werk je veel samen met collega-apothekers en analisten.

Wat verdient een apotheker?

Je salaris als apotheker hangt af van hoeveel werkervaring je hebt opgedaan en of je een beherend apotheker bent of een tweede apotheker. In de cao ga je per dienstjaar een salarisschaal omhoog. Het startsalaris van een apotheker in loondienst is tussen de €3.105,- en loopt op tot €3.245,- per maand. Als beherend apotheker ligt je startsalaris tussen de €3.979,- en €4.159,- per maand. Dit gaat om een 40-urige werkweek.

Als ziekenhuis apotheker in opleiding verdien je tussen €3.622,- tot €4.335,- per maand. Dit is bepaald in het cao ziekenhuizen voor 2022. Als ziekenhuisapotheker val je ook onder cao Ziekenhuizen en begin je met een startsalaris van €4.990,- per maand. Dit kan oplopen tot ongeveer €9.075,- per maand. Ook heb je recht op onregelmatigheidstoeslag, dit houdt in dat je extra verdient wanneer je onregelmatige diensten draait; bijvoorbeeld tijdens de feestdagen of in het weekend.

Je kunt er ook voor kiezen om je eigen apotheek te beheren, je bent dan zelfstandig apotheker. Dit houdt in dat je verantwoordelijkheid draagt voor de omzet en de kosten van de apotheek. Het gemiddelde inkomen ligt tussen de €70.000,- en €80.000,- bruto per jaar, afhankelijk van hoe goed de apotheek draait.

Welke arbeidsvoorwaarden gelden voor een apotheker?

De arbeidsvoorwaarden voor een apotheker zijn vastgelegd in VDA (Vereniging van Apothekers in Dienstverband) en de WZOA (Werkgeversvereniging Zelfstandige Openbare Apothekers). Deze partijen vormen de cao voor apothekers. In de cao is opgenomen dat het salaris en de salarisschalen structureel verhoogt worden. Per 1 september 2021 is deze verhoogt met 2,25% en per 1 januari 2022 wordt deze verhoogt met 0.5%.

Als apotheker kun je via TMI als zzp’er aan de slag bij diverse opdrachtgevers. Vaak verdien je als zzp’er meer dan wanneer je in loondienst treedt bij een (ziekenhuis)apotheek. Een apotheker verdient als zzp’er, afhankelijk van de werkervaring en type opdracht, tussen de €70,- en €100,- per uur.

Wil jij aan de slag als apotheker via TMI?

Meld je aan als zzp'er
Wil jij als apotheker aan de slag via TMI?

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
lisa bens

Team Werving & Selectie

020 - 510 6754 werving@tmi.nl