Robert van der Wielen is Intensive Care (IC) en Spoedeisende Hulp (SEH) verpleegkundige en geeft voor de TMI Academy maandelijks één dag de bijscholing Basic Life Support. Robert praat in dit interview met passie over de reanimatietrainingen die hij geeft: “Ik vind het geven van onderwijs en het praten over het vak ontzettend leuk.”
Van de mavo tot IC en SEH verpleegkundige
“Na de mavo ben ik direct de opleiding tot verpleegkundige gaan volgen. Kort daarna heb ik een uitstapje gemaakt naar de Anesthesie, maar dat bleek toch niks voor mij te zijn. Daarom ben ik weer teruggegaan naar de Verpleegafdeling. De praktijkopleider in het ziekenhuis waar ik werkte, vroeg of ik de opleiding tot IC verpleegkundige wilde volgen. Deze heb ik afgerond en na een aantal jaren werkervaring ben ik in een ander ziekenhuis ook de opleiding tot SEH verpleegkundige gaan volgen. Tegelijkertijd werd ik gevraagd om reanimatie-instructeur te worden. Dit leek mij erg leuk dus ben ik ook de opleiding gaan volgen om Basic Life Support (BLS) en Advanced Life Support (ALS) te kunnen geven.”
Aan de slag als trainer bij de TMI Academy
“Na het afronden van de SEH opleiding ben ik gaan rouleren tussen de IC en SEH. Zo werkte ik ongeveer vier maanden op de Spoedeisende Hulp en vervolgens vier maanden op de Intensive Care. Daarnaast gaf ik ALS-trainingen in het ziekenhuis en ben ik reanimatiecoördinator geworden.”
“Na een jaar of tien wilde ik mijn netwerk uitbreiden en meer werkervaring op doen door in verschillende ziekenhuizen te gaan werken. Ik heb contact opgenomen met TMI en meteen de wens uitgesproken om naast het werk als IC- en SEH verpleegkundige ook reanimatieonderwijs te blijven geven. Dit was geen probleem en ik kon direct aan de slag als trainer voor de TMI Academy. Ik heb een eigen draai aan de BLS-training kunnen geven en geef ik sinds twee jaar maandelijks één dag de bijscholing Basic Life Support. Dit is een hele dag met daarin zes sessies van anderhalf uur. Daarnaast geef ik sinds een jaar ook via TMI Academy in een ziekenhuis de bijscholing BLS, ALS en ook de ABCDE scholing.”
Verplichte BLS training
Robert praat met passie over de reanimatietrainingen: “Ik vind het geven van onderwijs en het praten over het vak ontzettend leuk. Voor de meeste zorgprofessionals is de BLS wel een beetje een verplicht nummer. Je proeft al dat ze er eigenlijk geen zin in hebben. Voor mij is het dan een sport om juist die cursisten met een glimlach het lokaal uit te zien lopen. De BLS is dan wel een verplichte scholing, het kan ook een ontzettend leuke training zijn. Bij TMI krijg ik gelukkig alle ruimte om, binnen de anderhalf uur die ik heb voor de training, ontzettend leuke dingen te doen.”
Waardevolle gesprekken en discussies
“Verschillende zorgprofessionals volgen de bijscholing Basic Life Support, denk aan verzorgenden, verpleegkundigen, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen maar ook apothekersassistenten. Ieder heeft weer zijn eigen blik op wat een reanimatie is. Een verzorgende is er bijvoorbeeld niet dagelijks mee bezig, maar iemand binnen de acute zorg wel. Zij kijken met een andere bril naar reanimeren en dit zorgt voor waardevolle gesprekken en discussies tijdens de bijscholing.”
Ik laat de deelnemers altijd een samenvatting geven van het protocol van de reanimatie.
Oefenen van het protocol
“Ik start de bijscholing meestal met een voorstelrondje. Ik vind het fijn als iedereen elkaar kent en weet welke functie iemand heeft. Vervolgens controleer ik of iedereen vooraf de e-learning heeft afgerond. In de e-learning is het theoretische gedeelte van BLS-training al behandeld en zo kan ik het niveau van de cursisten goed inschatten.”
“Ik laat de deelnemers altijd een samenvatting geven van het protocol van de reanimatie”, vertelt Robert. “Vervolgens stel ik me op als leek en moeten ze aan mij uitleggen hoe ik een reanimatie moet uitvoeren. Daarna laten ze me het protocol eerst zien zonder de AED. Als dat goed gaat, geef ik informatie over de AED en vertel ik waarom deze wordt gebruikt. Daarna gaan de deelnemers aan de slag volgens het protocol met de AED. Wanneer dit goed gaat, schets ik een bijzondere omstandigheid. Nu we midden in de coronaperiode zitten, kies ik vaak voor de reanimatie van een COVID-19 patiënt. In de meeste gevallen ontstaat er in de groep dan al een discussie; waarom is reanimatie bij een COVID-19 patiënt nodig en welke impact heeft het? Als docent zijnde vind ik discussies altijd waardevol, maar ik zorg er ook voor dat we niet teveel afdwalen”, aldus Robert.
“De bijscholing sluit ik af met een competitie-element, waarbij degene die een perfect protocol laat zien de winnaar is. Ik merk dat door het competitie-element iedereen gemotiveerd raakt, daarnaast zorgt het voor afwisseling. Als ik de cursisten weet te enthousiasmeren en zij zich voor de volle 100% inzetten, vind ik dat ontzettend leuk.”
Je mag pas naar huis als je het protocol perfect beheerst.
Inspelen op de werksetting
“Ik vertel mijn cursisten aan het begin van de bijscholing altijd: ‘je mag pas naar huis als je het protocol perfect beheerst’ en dan moeten ze altijd wel lachen”. Robert zorgt ervoor dat de deelnemers het protocol van een reanimatie kunnen dromen, en dat ze ook goed kunnen anticiperen op bijzondere situaties. “Als ik merk dat het protocol voor de cursisten gesneden koek is, ga ik wat kritischere vragen stellen zoals: waarom moet je het borstbeen vijf tot zes centimeter induwen, of: zou je het ook nog op een andere manier kunnen doen? Op deze manier moeten ze echt nadenken over waar ze mee bezig zijn. Dit wordt erg gewaardeerd.”
“Aan het begin van de bijscholing vraag ik aan de deelnemers in wat voor setting zij werken en of ze weten hoe ze een reanimatie binnen die omgeving moeten aanpakken. Het is belangrijk dat ze op de hoogte zijn van het protocol in die specifieke werkomgeving. Vaak komen er vragen van cursisten over reanimaties in bepaalde situaties en hier geef ik ook altijd ruimte voor.”
“Ik ben als docent tevreden als de cursist naar huis gaat en zegt: ‘ik heb echt een goede training gehad, en ben goed voorbereid mocht een reanimatie zich aandienen’. Als ze zelfverzekerd de deur uitstappen, heb ik mijn doel bereikt.”
Fijne samenwerking met TMI Academy
“Ik vind de samenwerking met TMI Academy fantastisch. Ze pakken het bij TMI zo goed aan, daar ben ik gewoon trots op. Ik kan meedenken met de bijscholingen en als ik iets anders zou willen, is daar altijd ruimte voor. Zo hebben we laatst een keer in Dordrecht de BLS-training gegeven voor de mensen die in het zuiden van Nederland wonen. Er wordt dan een vergaderruimte geregeld en samen met Lindy Boon van de TMI Academy ga ik dan die kant op. Dat werkt echt super!”