Brenda van Komen

Docent bijscholing “Handelen bij kindermishandeling” en Basic Life Support (BLS)

Sinds begin 2021 hebben wij een nieuwe trainer voor de bijscholing Handelen bij kindermishandeling; Brenda van Komen. Brenda is al meer dan vijftien jaar SEH verpleegkundige en nu vijf jaar gedetacheerd via TMI. “Als verpleegkundige op de afdeling ben je altijd heel druk bezig en vergeet je soms de essentie waar het eigenlijk om gaat; het kind. Met deze scholing probeer ik een stukje bewustzijn te creëren bij de zorgprofessionals over het signaleren van kindermishandeling.”

Wie is Brenda van Komen?

“Sinds mijn zeventiende ben ik verpleegkundige en heb ik op diverse afdelingen gewerkt in verschillende ziekenhuizen en een tijd in Duitsland. Eenmaal terug uit Duitsland heb ik als teamleider en zorgcoördinator gewerkt, maar ik zocht meer uitdaging in het vak. In 2004 ben ik de opleiding tot SEH verpleegkundige gaan volgen en afgerond. Ik heb als SEH verpleegkundige in Friesland en Utrecht gewerkt en in 2016 verhuisde ik naar Noord-Brabant. Omdat ik de ziekenhuizen in Noord-Brabant niet goed kende, ging ik detacheren via TMI.”

Docent kindermishandeling

Opleiding tot forensisch verpleegkundige

“Voordat ik in Noord-Brabant ging wonen, startte ik met de opleiding tot forensisch verpleegkundige. Tijdens de opleiding leerde ik te kijken naar feiten en niet te denken vanuit het onderbuikgevoel; past het verhaal wat de ouders vertellen bij het letsel wat het kind heeft? Dit deel ik ook met de cursisten tijdens de bijscholing. Vanwege omstandigheden heb ik de opleiding helaas niet kunnen afronden, maar hierdoor was mijn interesse in het onderwerp kindermishandeling wel aangewakkerd. Daarnaast zie je op de SEH als eerste iedereen binnenkomen, van jonge baby’s tot pubers en volwassenen. Wij zijn de eerste zorgprofessionals die eventuele kindermishandeling zouden kunnen melden.”

Ook nieuwe informatie voor kinderverpleegkundigen

“Ik ben geen docent en sta niet voor de groep als iemand die alles weet. Op de SEH geef ik af en toe wel klinische lessen aan leerlingen, maar meer dan dat eigenlijk niet. Nadat ik de bijscholing ‘Kindermishandeling’ had gevolgd bij TMI Academy miste ik de combinatie met de praktijk en verschillende tips en tricks. Toen had ik tijdens een jaargesprek met mijn accountmanager van TMI aangegeven dat ik deze training graag zou willen geven op een andere manier. Helaas ging de training in 2020 niet door vanwege de coronamaatregelen, maar in mei 2021 heb ik mijn eerste scholing gegeven bij TMI Academy in Amsterdam-Noord. Tijdens deze scholing waren er naast andere zorgverleners een aantal kinderverpleegkundigen aanwezig die al jaren in het vak zitten. Maar zelfs voor hen waren een aantal dingen nieuw.”

Theorie gevolgd door een casus

“De ervaring is dat we veel signalen missen die duiden op kindermishandeling. Niet eens omdat we ze niet zien, maar omdat we er niks mee doen; we hebben het druk, andere normen en waarden of zijn bang om iemand verkeerd te beschuldigen. Ook zijn zorgprofessionals bang voor de reacties van ouders en dat zij boos worden. Maar durven melden is belangrijk!”

De scholing duurt drie uur en is een afwisseling van theorie en praktijk. Ik heb het over wat kindermishandeling is. Ook behandel ik de risicofactoren, de wetgeving van het ongeboren kind, verschijnselen en letsels van kindermishandeling en uiteraard de meldcode. De meldcode is een stappenplan wat zorgprofessionals helpt bij vermoedens van kindermishandeling. Verder heb ik het over de gevolgen van kindermishandeling in combinatie met een filmpje van een arts die dat uitlegt. Ten slotte verdeel ik de groep op in meerdere groepjes en heb ik voor ieder groepje een casus met vragen die ze moeten beantwoorden. Voor mij is het daarom fijn om te weten wat voor zorgprofessionals er bij de scholing aanwezig zijn. Daar kan ik mijn vragen en casussen vervolgens op afstellen.”

Interactieve lessen

“Ik vind het erg belangrijk dat mijn scholingen interactief zijn. Ik draag stellingen voor en stel vragen waar zorgprofessionals over na gaan denken en discussies uit ontstaan. “Wat zie jij als kindermishandeling en wanneer ga je er wat mee doen? Dit is bij iedereen anders vanwege verschillende normen en waarden. We praten tijdens de scholing over deze eigen ervaringen en ik geef hen tips en tricks hoe ze het wellicht een volgende keer kunnen doen. Op deze manier leer je weer van elkaar.”

Wil jij weten hoe te handelen bij kindermishandeling?

Meld je aan

Interesse?

Neem contact op!

Lindy Boon

Organisator Trainingen

trainingopmaat@tmi.nl

Bijscholingen gegeven door Brenda van Komen