Deze week, 30 september tot en met 6 oktober, vindt de jaarlijkse Valpreventieweek weer plaats. In deze week wordt er extra aandacht, bewustwording en kennisverspreiding gecreëerd met betrekking tot het thema valpreventie.

Cijfers heupbreuken Nederland

Per jaar breken meer dan 24.000 65-plussers in Nederland hun heup. Dit komt onder andere doordat zij vallen. Van die 65-plussers overlijdt een kwart binnen één jaar na het breken van hun heup. 50 procent van de 65-plussers wordt zelfs permanent invalide na het breken van de heup. Door middel van het gebruik van de heupairbag zouden het aantal breuken drastisch kunnen worden verlaagd. Ook kunnen door middel van de Wolk  heupairbag de verpleeghuiskosten en medische kosten voor zorgverzekeraars worden verminderd.

De Wolk heupairbag: meer bewegingsvrijheid voor ouderen

Mendes Hogestyn, medeoprichter van de Wolk, heeft in samenwerking met TU Delft de Wolk heupairbag ontwikkelt om de bewegingsvrijheid van ouderen te vergroten. Veel ouderen wonen zelfstandig en zijn onzeker ter been, hierdoor voelen zij zich belemmerd als het gaat om alledaagse activiteiten. De Wolk heupairbag biedt ouderen de bewegingsvrijheid die ze nu vaak missen in het dagelijks leven. De verwachting is dat ouderen zich vrijer durven te bewegen door het gebruik van de heupairbag. Een ouderenorganisatie tanteLouise gebruikt de heupairbags al sinds april 2018. Zij hebben gemerkt dat het aantal heup-, bekken- en beenfracturen in één jaar tijd is afgenomen met 46 procent.

Het gebruik van de heupairbag

De airbag heeft een automatische alarmeringsfunctie en GPS, waardoor ouderen die vallen snel geholpen kunnen worden. Voor het ontwikkelen van de heupairbag is een nieuwe technologie gebruikt met een valdetectiealgoritme. Door middel van dit algoritme kan er onderscheid gemaakt worden tussen vallen en andere bewegingen. De heupairbag kan gekoppeld worden aan een contactpersoon. De automatische alarmeringsfunctie zorgt ervoor dat de contactpersoon via een app een melding krijgt wanneer en waar iemand is gevallen.

Neem contact op

Mail ons

info@tmi.nl

Bel ons

020 717 35 27

Bezoek ons

Sierplein 75
Postbus 90137
1065 LN Amsterdam

Bekijk de route
Bekijk de parkeergelegenheid

Postadres

Postbus 90137
1006 BC Amsterdam

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.