Christa de Lange-Doorn werkt als Algemeen Verpleegkundige via TMI. In 2018 doet ze mee aan de Alpe d’Huzes om geld op te halen voor het goede doel.

Wat is de Alpe d’ Huzes?

Alpe d’HuZes is een actie waarbij deelnemers hardlopend, wandelend of fietsend, onder het motto ’opgeven is geen optie’, op een dag tot maximaal zes keer de legendarische Alpe d’Huez beklimmen om zoveel mogelijk geld in te zamelen in de strijd tegen kanker. Christa heeft als doel de berg twee keer te fietsen. Met de opbrengsten wordt wetenschappelijk onderzoek naar kanker ondersteund, met als doel de ziekte onder controle te krijgen, zodat er in de toekomst niemand meer doodgaat aan kanker.  Beklimming van de berg Alpe d’Huez behoort met een lengte van 13,8 km en een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2% tot de categorie zeer moeilijk.

Waarom Christa meedoet

Naast mijn werk als verpleegkundige in de zorg waarbij je met de ziekte kanker te maken krijgt, is onze derde zoon Lennart, geboren met een zeer zeldzame ziekte: congenitale Langerhanscelhistiocytose. Lennart had bij de geboorte vreemde vlekjes op zijn lichaam. Nadat er uiteindelijk een biopt is afgenomen bleek dat hij deze ziekte heeft. Het is een spectrumziekte. We lopen met Lennart bij een kinderoncoloog in het AMC. Elke drie maanden hebben we onderzoeken om te kijken of de vlekjes die op de huid zitten niet aan de binnenkant van het lichaam zitten, want het kan op elk orgaan terugkomen. Deze kans is 95% en dan zitten we aan behandelingen vast. Wij houden ons vast aan de 1 tot 5% spontane genezing, want Lennart doet het als baby zijnde heel goed. Dit alles heeft me er toegezet om me in te zetten voor deze ziekte. Veel fietservaring heb ik nog niet; een extra motivatie om de sportschool in te gaan. Opgeven is namelijk geen optie.

Wat is Congenitale Langerhanscelhistiocytose?

Het woord congenitaal komt van het Latijnse woord congenitus wat aangeboren betekent. De symptomen, klachten of klinische tekens zijn aanwezig bij de geboorte. Langerhans cel histiocytose (LHS) is een zeldzame aandoening die vroeger ook Histiocytose X genoemd werd. Het is een woekering van Langerhanscellen in verschillende weefsels/organen in het lichaam, waardoor de functie van die weefsels in het gedrang komt. De Langerhanscellen worden gemaakt in het beenmerg en spelen normaal een belangrijke rol bij de afweer van het lichaam. Er zijn verschillende vormen van Langerhans cel histiocytose met elk een typisch verloop van de ziekte. LCH is vergelijkbaar met kanker en wordt, zolang er niet meer over de ziekte bekend is, door kankerspecialisten behandeld met chemo- en radiotherapie. Deze ziekte treft tien tot vijftien kinderen per jaar in Nederland en één baby in de drie jaar. Helaas is Lennart er daar één van.


Christa sponsoren en volgen kan via de volgende pagina:

http://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/christadelange

Solliciteer direct

Kom in contact met TMI om alle mogelijkheden te bespreken.

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.