zorgmedewerker achter laptop
Achtergrondinformatie

10 veelgestelde vragen over het werken als zzp’er in de zorg

Auteur:
Hillie Bosma

Steeds meer zorgprofessionals maken de keuze om te werken als zzp’er in de zorg. Zzp’en biedt verschillende voordelen, denk bijvoorbeeld aan vrijheid in diensten en een hoger netto inkomen. Naast deze voordelen zijn er ook zaken die je als zelfstandige in de zorg zelf goed moet regelen. Je krijgt meer verantwoordelijkheid en hebt niet de stabiliteit die een baan in loondienst je vaak biedt. Waar moet je op letten als zelfstandige in de zorg? Wij geven antwoord op tien veelgestelde vragen.

1. Wanneer ben je zzp’er?

Je bent zzp’er als je kiest voor het zelfstandig ondernemerschap. Dit begint met de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, waarmee je jezelf vestigt als zelfstandig ondernemer. Hierbij heb je de keuze uit verschillende rechtsvormen, de meest voorkomende rechtsvorm is die van zzp’er (eenmanszaak). ZZP staat voor Zelfstandige Zonder Personeel.

Om jezelf als zelfstandige te vestigen, moet je bij de belastingdienst geregistreerd zijn. Je bent óf verplicht vrijgesteld van btw óf niet. In het algemeen geldt dat zzp’ers die BIG-geregistreerd zijn vrijgesteld zijn van btw. Wanneer je twijfelt of je wel of niet btw-plichtig bent, kun je dat bij de belastingdienst navragen.

2. Wat verdient een zzp’er netto?

Een voordeel van het werken als zzp’er is dat je zelf je uurtarief kunt bepalen en je vaak een hoger netto inkomen hebt dan wanneer je werkt in vaste dienst. Het is goed om je bewust te zijn dat je alleen inkomsten ontvangt als je werkt. Je hebt hierdoor niet de stabiliteit die een baan in loondienst biedt en dit brengt dus wel wat risico met zich mee.

Als zzp’er ligt je uurtarief hoger dan bij een normaal uurloon in een dienstverband. Hoe hoog jouw uurtarief is, is afhankelijk van je specialisatie en omstandigheden van je opdracht. Meestal is het netto-inkomen van een zzp’er in vergelijking met een volledig dienstverband in loondienst snel al tweemaal zo hoog. Dit komt omdat je gebruik mag maken van fiscale kortingen die jouw belastingen verlagen.

Je kunt een deel van je netto-inkomen gebruiken voor verzekeringen zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar ook een deel reserveren voor je pensioen. Als zzp’er moet je dit namelijk zelf regelen. Jij bepaalt zelf hoe hoog je winst uit je onderneming wordt en hoeveel ‘salaris’ je per maand aan jezelf uitkeert. Hierbij kun je ook rekening houden met perioden dat je geen werk hebt en dus een reserve nodig hebt, bijvoorbeeld als je op vakantie wilt gaan of je (tijdelijk) geen opdracht hebt.

Tip: reserveer ongeveer vijfendertig tot veertig procent van je omzet voor het betalen van de inkomstenbelasting.

3. Wanneer moet je inkomstenbelasting betalen?

Als zzp’er ben je natuurlijk benieuwd naar wat je overhoudt aan het einde van de maand. Hoe werkt dit? Je bent als zzp’er inkomstenbelasting verschuldigd over jouw gemaakte winst. De winst is wat je overhoudt nadat je jouw bedrijfskosten hebt afgetrokken van jouw omzet. Eenmaal per jaar betaal jij belasting over deze winst. Dit wordt inkomstenbelasting genoemd. Het is verstandig om zo’n vijfendertig tot veertig procent van jouw winst te reserveren voor belastingen. Om jouw omzet en kosten goed bij te houden, is het handig om te werken met een aparte zakelijke bank- of girorekening die je alleen gebruikt voor je onderneming. Aan het eind van het jaar doe je dan belastingaangifte.

4. Hoe werkt bijtelling?

Wanneer je als zzp’er vaak een auto gebruikt om naar opdrachten of zakelijke afspraken te reizen en je deze auto ook gebruikt voor privéritten, moet je bijtelling betalen. De belastingdienst ziet dit namelijk als een soort inkomen en dit wordt opgeteld bij je winst. De bijtelling telt alleen als je meer dan 500 kilometer privé rijdt met jouw auto. Het is daarom verstandig om een rittenadministratie bij te houden, zodat je kunt bepalen of je meer of minder rijdt dan 500 kilometer per jaar.

Hoe werkt de bijtelling voor zzp’ers? Voor het berekenen van de bijtelling wordt naar de volgende punten gekeken:

Het rijden van een elektrische auto kan ook nog verschil maken in de bijtelling. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent, zodat je een keuze kunt maken die past bij jouw behoeften.

Interesse in werken als zzp'er via TMI?

Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza)

Vanaf 1 januari 2022 gaat de wet toetreding zorgaanbieders van start. Een belangrijke wet voor zzp’ers in de zorg.

Lees meer over de Wtza

5. Welke verzekeringen heb ik nodig als zzp’er?

Als zzp’er kun je kiezen voor verschillende verzekeringen. Wij adviseren om je goed te laten informeren door bijvoorbeeld de VVAA. Dit is een Nederlandse vereniging die medici, paramedici en verpleegkundigen bijstaat met onder andere financieel, bedrijfskundig en juridisch advies en verzekeringen. Een aantal verzekeringen waar je uit kunt kiezen zijn onder andere:

Het is belangrijk om zelf een goede inschatting te maken van welke risico’s je loopt en welke verzekeringen er nodig zijn.

Overweeg je om te gaan zzp’en?

Lees de ervaring van zzp'er Eric

6. Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering?

Er zijn twee aansprakelijkheidsverzekeringen waar je als zzp’er uit kunt kiezen. Hoeveel deze verzekeringen kosten is afhankelijk van je keuze van de verzekeraar en de premie.

7. Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering als zzp’er?

Als zzp’er is het verstandig om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Het kan namelijk gebeuren dat je ziek wordt en (tijdelijk) niet kunt werken. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering ontvang je een uitkering over de periode van arbeidsongeschiktheid tot aan je pensioenleeftijd. Bij de start van een arbeidsongeschiktheidsverzekering doorloop je een aantal stappen en zal ook gevraagd worden naar jouw medische geschiedenis. Op basis hiervan is er ook een kans dat je wordt afgewezen. Wij raden daarom aan je goed in te lezen, het liefste al voordat je gaat starten als zzp’er. Er zijn namelijk twee vangnetten waarbij iedereen wordt geaccepteerd, maar deze hebben beide een harde deadline:

Naast een arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je ook kiezen voor een schenkkring. In een schenkkring zitten verschillende zzp’ers die samen een buffer opbouwen. Indien iemand uit de schenkkring arbeidsongeschikt wordt, krijgt deze een uitkering uit de buffer. Deze uitkering heeft vaak een maximale periode van twee jaar.

Zowel AOV als schenkkringen zijn er in vele soorten en maten. De verschillen in dekking en kosten zijn groot. Zorg er daarom voor dat je totaaloverzicht van (bijna) alle aanbieders hebt. Veel adviseurs verstrekken zo’n eerste indicatie vrijblijvend en dus gratis.

8. Kun je zzp’en naast een vaste baan?

Ben je op dit moment in loondienst en wil je graag werken als zzp’er in de zorg? Dan is dit mogelijk. Veel zzp’ers kiezen er juist voor om eerst te ervaren of het ondernemerschap bij hen past, voordat ze volledig gaan zzp’en. Als je naast je vaste baan zzp’er wilt worden, is het belangrijk om dit met jouw werkgever te bespreken. Het kan zijn dat je een concurrentie- of relatiebeding hebt getekend en dat je bijvoorbeeld niet bij een andere opdrachtgever mag werken.

In het geval je zzp’er bent naast je vaste baan/werk in loondienst, ontvang je extra inkomsten, waardoor je in een hoger tarief van de inkomstenbelasting terecht kunt komen. Het is verstandig om je hierover goed te informeren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan aan het einde van het jaar. Daarnaast kun je als parttime zzp’er niet optimaal profiteren van fiscale voordelen zoals de startersaftrek of zelfstandigenaftrek. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je minstens 1225 uur per jaar voor je eigen bedrijf werken.

9. Hoeveel opdrachtgevers heb ik nodig als zzp’er?

De belastingdienst stelt bepaalde eisen aan het ondernemerschap, waaronder het hebben van meerdere opdrachtgevers. Er is geen formeel minimum: de gedachte is dat je gemiddeld minimaal drie opdrachtgevers per jaar hebt en tot maximaal 70% van de tijd als zzp’er bij één opdrachtgever werkt. Het is niet de bedoeling dat je voornamelijk bij één opdrachtgever werkt en daarnaast een paar keer per jaar een losse dienst draait bij een andere, omdat dit dan een verkapt dienstverband is.

Aan hoelang je als zzp’er mag werken voor een opdrachtgever zitten geen restricties. Zolang jij voldoet aan de eis van het hebben van meerdere opdrachtgevers, kun je voor een langere periode werken bij een opdrachtgever.

Wet Kwaliteit Klachten Geschillen Zorgsector (Wkkgz)

Deze wet (die sinds 2016 actief is) verplicht iedere zorgaanbieder onder andere tot het hebben van een interne klachtenregeling, een onafhankelijke klachtenfunctionaris en aansluiting bij een onafhankelijke geschilleninstantie. Het is verstandig om je hierover goed in te lezen.

10. Welke fiscale aftrekposten heb je als zzp’er?

Voor een startende zzp’er zijn er belangrijke belastingaftrekposten die de belastbare winst verlagen en dus ook de uiteindelijke belastingheffing. Dit betekent dat je bepaalde kosten mag aftrekken van je winst waarover je belasting moet betalen, waardoor je aan het einde van het jaar minder belasting hoeft te betalen.

Hieronder staan de belangrijkste fiscale aftrekposten en andere voordelen voor jou als zzp’er.

Je kunt je boekhouder of adviseur vragen naar meer informatie over welke kosten aftrekbaar zijn als zzp’er. Voorbeelden zijn: werkkleding, congressen, seminars of bijscholingen.

Zzp’er in de zorg startersavond

Wil je meer informatie over zzp’en en hoe TMI je hierin kan ondersteunen?

Meld je aan

Heb je een vraag aan een van onze medewerkers?

Bel ons dan op 020 – 510 6754

Of stuur ons een bericht via: